Persoonlijke update – 1 jaar na de diagnose burn-out

Vandaag een jaar geleden kreeg ik van de huisarts te horen dat ik een burn-out had! Voor mij voelde dat alsof de grond onder mijn voeten vandaan werd gehaald, maar achteraf vielen er zo ontzettend veel puzzelstukjes op zijn plek. In deze blog laat ik je weten hoe het nu, een jaar later, met me gaat.

Burn-out

De diagnose burn-out kwam vorig jaar niet helemaal uit de lucht vallen, maar toch was het een klap in mijn gezicht. Voordat we vorig jaar aan de vakantie begonnen, was ik al bij de huisarts langs geweest, omdat ik een verklaring wilde hebben voor de vermoeidheid, de duizeligheid en het extreem korte lontje, of zeg maar gerust geen lontje wat ik had. De huisarts liet toen het woord burn-out al vallen, maar hoopte met me mee dat het na de vakantie een eind over zou zijn. Helaas weten we inmiddels beter en kwam ik na onze vakantie in Vaals nog vermoeider en meer overspannen terug, dan we van te voren hadden gehoopt. Na twee dagen werken voelde het echt als een last en was het gewoon echt wel klaar. Gelukkig kreeg ik fijne hulp in de vorm van gesprekken met de praktijkondersteuner en online therapie.

Klein lichtpuntje

Na maanden door diepe dalen te zijn gegaan, was daar ineens weer een heel klein lichtpuntje. Gelukkig werd dat lichtpuntje in de loop van de maanden alleen maar groter. Ik ging mijn werkuren weer opbouwen en kon weer genieten van de kleine dingen. Zelfs toen de man gediagnosticeerd werd met kanker bleef ik overeind staan, wat voor mij wel betekende dat ik echt de goede kant op ging. De grootste uitdaging daarna was toch wel onze vakantie. Vorig jaar ging het toen echt finaal mis en ergens was ik bang dat het nu misschien wel weer mis zou gaan. Het tegendeel werd bewezen, op enkele dipjes na heb ik wel echt van onze vakantie kunnen genieten.

De top is weer in zicht

Hoewel ik er qua werkuren opbouwen nog niet helemaal ben, is de top nu wel echt in zicht. Ik had na de vakantie een gezondere dosis geen zin om te werken, waar mijn manager kostelijk om moest lachen toen ik hem dat vertelde. Nog een maandje en dan zou ik weer volledig terug moeten zijn voor wat betreft werk. Het geeft wel echt een heel erg fijn gevoel om back on track te zijn. Hoe de toekomst eruit zal zien weet ik natuurlijk niet, maar één ding weet ik wel, deze hernieuwde ik vind toch echt een stuk leuker dan mijn oude ik met het extreem korte lontje. Ik zou dan ook nooit meer terug willen naar de oude ik.

Grenzen bewaken

Zoals ik al zei weet ik niet wat de toekomst me zal brengen, maar het is voor mij zaak dat ik vooral goed op mezelf blijf passen en daarbij mijn grenzen zal moeten bewaken. Wat betekent dat ik misschien vaker nee zal zeggen of dat er wellicht nog andere dingen gaan veranderen, zodat ik ook daadwerkelijk die grenzen kan bewaken. Zelfzorg zal daar toch ook een groot onderdeel van blijven en hoewel ik daar al regelmatig mee bezig ben, wil ik me daar de komende maanden toch nog meer mee bezig houden.

Wat doen jullie om jullie grenzen te bewaken? Ik lees jullie tips graag hieronder in de reacties.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Nicole
  2 september 2021 / 8:33 pm

  Heel goed.
  Die zelfzorg is zo belangrijk.
  Na twee depressies en een burn out weet ik wel waar m’n valkuilen liggen inmiddels en ik zeg niet dat ik daarmee nooit meer ik een burn-out kom maar weet wel veel eerder op de rem te trappen.
  Blijven praten is ook heel belangrijk en vragen om hulp..
  Het blijft een leer proces. Het hele leven denk ik wel maar dat hoort erbij.

  • Marieke
   Auteur
   2 september 2021 / 8:37 pm

   Ja precies! Je leert jezelf op deze manier wel heel erg kennen. Goed dat je voor jezelf nu wel de valkuilen herkend. Je noemt precies de twee punten op die altijd belangrijk zijn, maar vaak niet gedaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen