Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Persoonlijke blog – Online of live therapie, wat vind ik fijner

Naar aanleiding van de blog met mijn persoonlijke update, kreeg ik vragen of online therapie eigenlijk wel echt iets is of dat de live sessies niet gewoon veel fijner zijn. In deze blog kun je lezen wat mijn bevindingen zijn en wat ik fijner vind.

Therapie

Zoals je eerder al kon lezen loop ik bij de praktijkondersteuner van het GGZ. Zij heeft jarenlange ervaring binnen deze organisatie, maar doet dit nu vanuit de huisartsenpraktijk waarbij ik ben ingeschreven. Door corona is het volgen van twee keer in de week een live sessie bijna niet mogelijk en in mijn geval in principe ook niet nodig. Mijn therapeut stelde daarom voor om twee keer per week twintig minuten een online sessie te gaan volgen via een online platform. In de week dat ik wel een live sessie heb, doe ik maar één sessie online.

Online therapie

Ik wist niet precies wat ik met de online therapie kon verwachten, dus ging ik er geheel blanco in. Twee keer twintig minuten lijkt niet veel, maar als je daadwerkelijk bezig bent, is het wel echt heel erg intensief. Je wordt begeleid door een videotherapeut. In mijn geval kon ik uit twee verschillende personen kiezen. Het is afgaan op de stem die je hoort en de persoon die je in beeld ziet. Het is geheel aan jou om te kijken wie je fijner vindt. Ik koos iemand met een wat zachtere stem en een fijne lichaamshouding. De videotherapeut legt de onderdelen die je krijgt uit, extra informatie kun je uit een bibliotheek halen en bij een aantal onderdelen zitten ook daadwerkelijk opdrachten waarvan wordt geacht dat je ze maakt. Daarnaast kan de therapeut die je in behandeling heeft ook daadwerkelijk meelezen met wat je doet en hoe ver je vordert in de online therapie.

Opdrachten

Het is de bedoeling dat je met de opdrachten die je krijgt, je bewust wordt van hoe je met bijvoorbeeld bepaalde gevoelens en emoties om moet gaan. In één van de opdrachten moest ik bijvoorbeeld drie brieven schrijven. Eentje waar ik mijn boosheid in moest uiten, maar ook een positieve, blije brief en één die beide emoties zou bevatten. Hierdoor moest ik ook echt terug naar mijn gevoel. Daarnaast zit er ook nog een mindfulness opdracht bij, waarbij je je bewust wordt van je lichaam. Ik heb niet zoveel met meditatie, maar heb dit wel echt als prettig ervaren.

Rouwverwerking afgerond

De online module rouwverwerking heb ik voor nu met een goed gevoel afgerond. Wil dat zeggen dat ik dan ook alles heb verwerkt? Nee dat heb ik niet, maar door deze online sessies in combinatie met de opdrachten, weet ik nu dat mijn gevoelens er mogen zijn. Dat ik het niet hoef te verstoppen en dat ik er over kan praten als ik daar behoefte aan heb. Of dat ik hulp van anderen ook gewoon mag accepteren. Ik weet nu dat rouwen niet alleen maar even huilen is en dan weer doorgaan, maar dat het een proces is, die lang kan duren en bij iedereen anders verloopt. Wel heb ik het ondertussen een plek kunnen geven dat mijn broer er daadwerkelijk niet meer is en dat ik er hoe dan ook niks aan had kunnen veranderen.

Online of live

Ik kan niet zeggen of ik online of live therapie fijner vind. Het is eigenlijk niet goed te vergelijken met elkaar. Vooral met het schrijven van de brieven vond ik het fijn dat ik niemand om me heen had en me voor wat betreft emoties niet hoefde in te houden. Met de live sessies vind ik het wel heel erg fijn om feedback te krijgen van de therapeut. Om te horen dat ik op de goede weg zit of om even aangestuurd te worden om net dat ene duwtje in de goede richting te krijgen. In mijn geval is er voor beide therapiesoorten wat te zeggen. Maar ook dit kan natuurlijk per persoon en situatie verschillen.

Heb jij ervaring met online therapie? Zo ja dan lees ik graag hieronder wat je er van vond.

Volg Marieke Blogt ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.