Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Persoonlijke blog – The word is out… ik heb een burn-out

Laatst zei iemand me dat die glans in mijn mooie ogen doffer is geworden. Dat raakte me, want deze persoon had ook al tussen de regels door gelezen dat het niet zo lekker met me ging. Ik vind het bijzonder dat mensen me op afstand kunnen lezen, terwijl ik dat soms zelf niet eens kan. Dat blijkt wel, want ik heb duidelijk te laat aan de bel getrokken en daarom moet ik nu dealen met een burn-out. Hier kon je al iets over lezen in de week van Marieke, helaas is er nog meer en werd het tijd om even van me af te schrijven in deze persoonlijke blog.

Diagnose

Vier weken geleden vertelde de huisarts me dat ik een burn-out heb. Iets wat toch wel als een verrassing kwam, ondanks dat hij dit voor mijn vakantie al wel had laten vallen toen ik hem opzocht voor duizeligheid, vermoeidheid en mijn extreem korte lontje. Toen dachten we allebei nog dat de drie weken rust in de vakantie voldoende zouden zijn. Maar helaas was dat dus niet het geval en ging ik met lood in mijn schoenen weer aan het werk en voelde ik de druk van mijn hele omgeving nog meer op mijn schouders dan daarvoor.

Kort lontje

Het korte lontje was al meer mensen opgevallen. Ik gooide het op vermoeidheid en zei gekscherend dat ik niet eens meer een lontje had. Bij het minste of geringste ging de bom namelijk af en was het gewoon klaar. Waar weglopen uit de situatie vaak het beste is, lukt dat nu totaal niet, omdat de energie ontbreekt. Voor mijn gevoel zijn de confrontaties nog intenser en het schuldgevoel daarna nog groter.

Leuke dingen doen

Het advies ga leuke dingen doen, zorgde voor nog meer schuldgevoel. Mijn collega’s lopen een stapje harder, omdat het mij nu niet lukt, maar ik kan wel leuke dingen doen. Vertel dat maar aan een workaholic, dat rijmde echt niet in mijn hoofd. Nu vier weken later heb ik dat los moeten laten en weet ik dat het is zoals het is en ik dat nu nog niet kan veranderen. Daar heb ik de energie gewoon echt niet voor. En dus wil ik alleen nog maar dingen doen die ik leuk vind om te doen. Even geen druk van moeten, geen  stress om anderen. Maar even alleen zelfzorg en volledig uitschakelen, het creëren van me-time, althans op de dagen dat man en kinderen niet thuis zijn. Die dagen heb ik ook echt nodig om op te kunnen laden, zodat ik er kan zijn voor de kinderen als ze wel thuis zijn. Ook met een burn-out gaat dat natuurlijk gewoon door.

Compliment

Ondanks dat ik natuurlijk veel te laat aan de bel heb getrokken, kreeg ik wel een compliment van de arboarts. De arts die ik sprak, zei dat er heel veel kracht en energie voor nodig is, om te doen wat ik (en vele ouders met mij trouwens) hebben gedaan ten tijde van het thuisonderwijs in combinatie met thuiswerken, het huishouden en opvoeden. Er is nooit iets aan ons gevraagd, wij moesten dit gewoon ondergaan. En ondanks dit compliment, voelt de hele burn-out toch als falen. In mijn ogen ben ik niet sterk genoeg, want ik kan er niet (genoeg) zijn voor mijn gezin en mijn werkgever. 

Therapie

Een week geleden is de therapie gestart, omdat ik het simpelweg niet alleen kan om uit dit dal te komen. De therapeut, die me daarbij helpt, heeft tijdens de eerste sessie al op aardig wat knopjes gedrukt en binnen 2 minuten was ik volledig in tranen. Hoewel daar niet veel voor nodig is momenteel, voelde het veilig en vertrouwd om mijn tranen toch te laten gaan. Helaas is de burn-out niet het enige wat parten speelt bij me. Er komt ook nog een stuk rouwverwerking bij kijken en die had ik niet aan zien komen. Blijkbaar zit het overlijden van mijn broer nog dusdanig diep, dat dat er ook nu pas uit komt.

Hoe verder?

Voor zowel de burn-out als de rouwverwerking krijg ik nu cursussen, die ik vanaf afstand kan volgen en waarbij ik opdrachten moet maken. Rouwverwerking heeft voor nu prioriteit, de burnout komt later aan bod, omdat beide behandelen mij gewoon te veel energie kost. Maar ik ben blij dat ik hulp krijg en ik me daar ook prettig bij voel. 

Volg Marieke Blogt ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

12 Reacties

  • Marieke
   Auteur
   4 oktober 2020 / 8:50 pm

   Dank je wel lieverd. X

 1. Marian B
  1 oktober 2020 / 9:16 am

  Heel veel sterkte gewenst met je herstel!

  • Marieke
   Auteur
   1 oktober 2020 / 9:18 am

   Dank je wel❤️

 2. 30 september 2020 / 6:51 am

  Mooi en eerlijk geschreven!
  Sterkte ❤️

  • Marieke
   Auteur
   30 september 2020 / 6:58 am

   Dank je wel❤️

 3. 30 september 2020 / 6:27 am

  Eerlijk? Ik denk dat niemand uit die put kan kruipen zonder hulp.
  Been there myself hè…

  Het komt goed.
  Maar neem tijd, schrap en kies bewust.

  • Marieke
   Auteur
   30 september 2020 / 6:32 am

   Dat denk ik inderdaad ook! Dank je wel! ❤️

 4. 30 september 2020 / 6:20 am

  Dikke knuffel voor jou. Ik weet wat je doormaakt.

  • Marieke
   Auteur
   30 september 2020 / 6:32 am

   Ook een dikke knuffel voor jou!❤️

 5. 30 september 2020 / 5:31 am

  Het is een pittige tijd geweest en we zitten er nog vol in. Wat goed dat je zo’n fijne therapeut heb gevonden. Voor nu in kleine stapjes werken aan je herstel. Sterkte en een dikke knuffel.

  • Marieke
   Auteur
   30 september 2020 / 6:33 am

   Ja dat is echt heel fijn, scheelt ook de helft denk ik in het hele proces.
   Dank je wel❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.