Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waarom een goede achterban belangrijk is?

Jaren geleden, toen ik nog vrijgezel was en mijn kinderwens al heel groot was, dacht ik na over het alleenstaande moederschap. Met mijn achterban zou ik dat echt wel gaan redden, dacht ik. Boy what was I thinking.

Vanzelfsprekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend als je zwanger bent en je ouders zijn nog in beeld. Als het kindje er straks is, dan heb ik altijd een oppas, want ik kan terugvallen op mijn ouders en Eriks ouders. Iets wat ik ook dacht toen ik zwanger was van Luca.

Ouders als oppas

Eriks moeder zou het heel graag willen, maar vindt zichzelf echt te oud om op onze kleintjes te passen en dat begrijp ik wel. Ze zijn ook niet de makkelijkste en het kan echt heel zwaar zijn. Mijn ouders hebben in Luca’s eerste jaar met liefde iedere donderdag opgepast. Maar ineens was dat over en regelden we een extra dag opvang in de week. Absoluut niet erg en ik respecteer ook dat ze geen dag in de week op willen passen. Met twee is dat ook gewoon best een opgave. Helaas passen ze daarnaast liever ook niet op, iets wat ik echt heel moeilijk vind en niet begrijp, maar ook zal moeten respecteren. Al zou het zo fijn zijn als we wel terug zouden kunnen vallen op ze. Zou bepaalde dingen ook makkelijker maken.

Familie

Tijdens de zwangerschap waren broers en (schoon)zusje zo enthousiast, dat ik ook daar wel potentiële oppassers in zag. En mijn zusje en haar man hebben inmiddels wel laten zien dat ze dat ook echt zijn. En zijn dan ook met stip de lievelingstante en -oom van mijn bloedjes. Mijn broers daarentegen helaas niet. Te druk met hun eigen levens, wat ik respecteer, dat ze ook maar meteen alles rondom mijn kinderen vergeten, zoals verjaardagen. Iets wat ik wel echt jammer vind, maar goed.

Vrienden

Hoewel ik vroeger zelf altijd op de kindjes van vrienden pasten, omdat ik dat niet meer dan normaal vond. Ging ik er niet vanuit dat mijn vrienden dat ook vanzelfsprekend zouden vinden. Maar mijn lieve vriendinnen en hun mannen vinden dat dus wel, omdat ze weten dat het zo fijn is om een goede achterban te hebben. Hartjes voor hun, want ze hoeven het niet te doen natuurlijk.

Vaste oppas

Toen ik door had dat het niet heel makkelijk was met zo’n kleine achterban om nog eens iets samen te plannen met manlief, besloot ik op zoek te gaan naar een vaste oppas. En ik vond via via een lieve oppas, die in goed overleg zo nu en dan wat tijd doorbracht met de kinderen, zodat wij een avondje weg kunnen. Inmiddels heeft zij haar studentenleven ingeruild voor een leven met een vaste baan en durf ik haar eigenlijk niet meer te vragen om op te passen.

Kinderopvang

Zo fijn dat het bestaat, want wat hebben we er een plezier van. De kinderen gaan vier dagen in de week met veel plezier naar BSO/KDV, gelukkig. En ze hebben echt hele lieve leidsters, waar ze allebei echt dol op zijn. Maakt het voor mij als moeder ook een stuk makkelijker, omdat ze er toch aanzienlijk meer tijd doorbrengen dan thuis.

Jaloers

Ja met enige regelmaat op mensen, die wel kunnen terugvallen op een goede achterban. Wanneer dat dan ook is. Want hoe fijn de kindjes het ook op de opvang hebben, het zou heerlijk zijn als ze één dag niet zouden hoeven, omdat ze dan lekker naar opa en oma kunnen. Of gewoon een dagje iets leuks kunnen gaan doen.

Minder werken

ik hoor sommige van jullie denken, als je het fijn vindt dat ze een dag minder naar de opvang zouden gaan, waarom ga je dan niet minder werken? Het is niet zo dat ik dat niet wil. Graag zelfs, maar in de transportwereld is dit gewoon niet vanzelfsprekend en hebben ze voor mij tien anderen. Daarnaast heb ik echt een hele fijne baan en wil ik dit ook niet zomaar opgeven, zeker niet nu ik een vaste aanstelling heb.

Als ik dit van te voren had geweten….

Dan had mijn kinderwens nog steeds net zo groot geweest als dat het was. Maar wel met andere verwachtingen. Geen terugkerende teleurstellingen bij mij, maar ook bij mijn kinderen, omdat er niet opgepast kan worden.

Waarom een goede achterban belangrijk is?

Om naast ouder ook gewoon nog man of vrouw te kunnen zijn. Even niet te hoeven zorgen voor. Naast het feit dat het gewoon nodig is, is dit ook belangrijk voor jezelf en/of je partner.

Hebben jullie een goede achterban? Ik lees het graag in de comments, op Facebook of op Instagram.

fotocredits: mijn zusje

Volg:
Delen:

23 Reacties

 1. 24 november 2017 / 1:17 pm

  Een goede achterban is inderdaad heel fijn! Mijn ouders passen vaak op en m’n zus kan ik ook altijd vragen. Het werd wel lastiger toen mijn moeder met haar chemo etc bezig was en we dan met de familie eea moesten doen. Voor E vond ik het dan niet geschikt en aangezien ze ook nog niet naar school ging etc was dat lastiger. Zeker toen ik begin van het jaar zelf vaak naar het ziekenhuis moest en daar een aantal moest blijven. Gelukkig konden m’n vriendinnen dan inspringen. Heel erg fijn!

  • Marieke
   24 november 2017 / 3:18 pm

   Dat is dan inderdaad wel heel erg lastig ja.
   Fijn dat je ook op je vriendinnen kon rekenen.

 2. 18 november 2017 / 1:17 pm

  Het is inderdaad niet vanzelfsprekend. Mijn achterban is redelijk op orde, maar we moeten verhuizen en onze naaste buren waren heel belangrijk. Die zijn gek op mijn meiden en ze zijn goud waard!

  • Marieke
   19 november 2017 / 10:05 pm

   Oh dat is wel heel erg balen zeg, hopelijk krijg je op je nieuwe stekkie weer fijne buren.

 3. 18 november 2017 / 9:38 am

  Mooi artikel. Ik wist van tevoren dat onze ouders en schoonouders niet structureel kunnen oppassen, aangezien ze zelf nog werken. Begrijpelijk, maar stiekem ben ik ook jaloers op mensen met een grote achterban, lijkt me een heerlijk, geruststellend gevoel geven. Gelukkig willen ze wel af en toe oppassen. Aan vrienden zou ik dat niet zo snel vragen.

  • Marieke
   19 november 2017 / 10:04 pm

   Dan is het wel anders denk ik, alhoewel er door mijn ouders ook nog gewerkt wordt.
   Mijn vriendin vraag ik het wel, maar zij biedt het ook regelmatig aan <3

 4. 14 november 2017 / 11:38 am

  Een goede achterban is absoluut een zegen. Maar het komt denk ik steeds minder voor, omdat we tegenwoordig vaak veel verder van familie afwonen. Dan is een goede oppas goud waard.

  • Marieke
   14 november 2017 / 9:05 pm

   Is ook zo ja!

 5. 13 november 2017 / 8:04 pm

  Wij hebben een redelijke achterban. Doordeweeks, op mijn werkdagen, zijn de kinderen bij de gastouder.
  Bij haar kan ik eigenlijk altijd terecht, ook wanneer ik op een andere dag werk, dat vind ik echt geweldig.
  Daarnaast kan ik altijd mijn (schoon)ouders bellen om op te passen, ondanks dat ze wat verder weg wonen.
  Ook wanneer Rik en ik een weekend weg willen, dan kunnen de kinderen bij opa en oma logeren.
  Daarnaast heb ik in de buurt een vast groepje meiden die wil oppassen wanneer ik zelf even een avond weg wil.
  Dus wat dat betreft zijn wij best goed vertegenwoordigt!
  Wel jammer dat dat bij jullie minder is .. heb je er zelf ook veel last van?

  • Marieke
   14 november 2017 / 8:58 pm

   Wauw! Dat klinkt heerlijk Christa!
   Wel als we eens een weekendje weg willen. Een nachtje logeren bij vrienden lukt nog wel, maar een weekend is toch vaak een dingetje.

 6. 12 november 2017 / 9:23 pm

  Lastig.. wij hebben mijn ouders die wel eens oppassen en mijn schoonmoeder die dus 1x per week oppast ivm werk. Maar voor avondjes weg hebben we niet echt iemand. Er is een oppasmeisje maar die heeft laatste twee keer al nee gezegd dus durf het eigenlijk niet meer te vragen.. Lastig want samen weg gaan is ook lang geleden voor ons!

  • Marieke
   12 november 2017 / 10:07 pm

   Heel lastig, al lees ik wel in meer reacties, dat wij echt niet de enige zijn.
   Balen is dat, als je dan ‘s avonds niet weg kan, om echt iets met zijn tweetjes te ondernemen.
   Hopelijk heeft het oppasmeisje de volgende keer wel tijd. Ik plan dat soort avondjes trouwens vaak al weken van te voren en doe dat dan in overleg met onze oppas.

 7. Ingeborg
  12 november 2017 / 11:05 am

  Ik heb zelf een kleine achterban en vraag daarnaast moeilijk om hulp, dus tja dat is best moeilijk. En ik denk ook altijd dat andere mensen een grotere achterban hebben dan ik en daar ben ik ook vaak jaloers op. Herkenbaar verhaal dus. Maar dan tel ik toch even mijn zegeningen weer dat ik een superleuke baan heb en die mensen waar ik jaloers op ben alleen maar werken voor hun geld zonder plezier of waarvan de moeder thuiszit altijd. Dat zou ik ook niet willen.

  • Marieke
   12 november 2017 / 10:01 pm

   Heel herkenbaar wat je verteld. Wij vragen eigenlijk ook niet zo snel om hulp. Mijn vriendin heeft het meestal door en dan zegt ze meestal uit zichzelf, breng ze maar een nachtje bij ons.
   Je hebt groot gelijk hoor, wat ik al eerder zei, je mag echt ontzettend trots zijn. Ik denk dat je een groot voorbeeld bent voor veel alleenstaande moeders.

 8. 11 november 2017 / 11:55 pm

  Ik mopper wel eens op het gedoe rond het halen en brengen, maar besef me ook dat wij onwijs boffen met onze ouders. Ze passen ieder 1 dag in de week op en er hoeft maar iets te zijn en ze staan klaar voor Marcel. Zo had ik deze week twee keer last minute een uurtje oppas nodig en was mijn vader er. Onze ouders werken zelf nog, maar maken er graag tijd voor. Voor Marcel is dat heerlijk! Ben wel benieuwd hoe het straks gaat met twee kindjes…

  • Marieke
   12 november 2017 / 9:59 pm

   Heerlijk toch dat je het zo hebt kunnen regelen. Met twee kindjes komt het vast ook helemaal goed 😉

 9. 11 november 2017 / 6:47 pm

  Wij hebben nooit achterban gehad en alles omtrent de kinderopvang zelf moeten regelen. We konden praktisch nooit uit. Super jammer. Nu de meiden groot zijn, lukt het niet om een andere reden. Maar onze tijd komt wel..

  • Marieke
   11 november 2017 / 10:40 pm

   Dat is zeker jammer! Maar jullie hebben dat wel gered! En jullie tijd komt echt nog. X

 10. 11 november 2017 / 5:09 pm

  God ja, ik zou net weten wat ik zonder die achterban zou moeten met mijn man zo vaak in het buitenland!

  • Marieke
   11 november 2017 / 10:39 pm

   Dat begrijp ik heel erg goed!!

 11. 11 november 2017 / 10:31 am

  Wat goed om daar even bij stil te staan. Mijn ouders en schoonouders zijn mijn achterban. Toen ik nog buitenshuis werkte, had ik ook de opvang erbij. We hebben ook een oppas gehad voor als opa’s en oma’s niet kunnen op een avondje uit, maar die studeerd nu geneeskunde dus te druk.

  • Marieke
   11 november 2017 / 10:38 pm

   Wat fijn dat je altijd terug kan vallen op je ouders en schoonouders <3

 12. Patricia
  11 november 2017 / 10:17 am

  Ik herken mij wel in je verhaal en dat weet je.
  Ik heb jaren op de zoon van mijn broer gepast maar hij nog nooit aangeboden om op onze kids te passen of op een van onze. (Een keer hebben we met een verjaardag hem erin geluist.)
  Mijn andere broer woont te ver weg en mijn schoonzussen ook. De oudste zus van mijn man wil best oppassen maar helaas zien de kids hun te weinig om ze zomaar even een weekend te brengen. Ze heeft ook zelf drie kids en op zes passen is toch ook even iets. Mijn ouders passen twee dagen op in de week en dat is sinds de komst van V. Daarvoor dacht ze er echt niet aan om dat te willen doen. Zomaar een avondje weg kan wel eens gedoseerd. En als mijn schoonouders in het land zijn plannen we daar ook wel eens oppas momenten voor in. Maar dat is vaak voor korte momentjes bijvoorbeeld gesprek op school ed. Dat is wel fijn dat ze dat doen maar vaak gaat het niet gemakkelijk. Ik kan wel eens jaloers zijn op mensen die nachtjes of weekendjes weg kunnen samen. Dat de opa’s en oma’s graag willen dat de kleinkinderen in de vakantie komen logeren. Zo’n uitnodiging hebben wij nog nooit gehad. En weet dat ik later wel zo’n oma wil zijn. Als je zin hebt kom je maar!!! Een vaste oppas lastig te vinden. De Oudste heeft Ass (autisme) en die man ook niet iedereen accepteren en dan is het ook lastig weg gaan. Zo kan ik ook niet te vaak weg want dat doet te veel met hem. Ben benieuwd naar andere verhalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.