De verschillende functies van raamdecoratie op een rij*

Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie? In dit artikel lees je meer over de verschillende functies van raamdecoratie en wat de verschillen zijn.

Wat is het verschil tussen bescherming van de privacy en bescherming tegen de zon?

Vaak wordt raamdecoratie op maat als privacybescherming gebruikt. Gordijnen en jaloezieën zorgen voor privacy door te voorkomen dat nieuwsgierige voorbijgangers door het raam kijken. Vandaag de dag gaan functie en decoratie echter steeds meer in elkaar over en veel van de beschikbare producten kunnen worden gebruikt om het licht te verminderen of zelfs volledig te verduisteren. Dit geldt met name voor de zonwering in het interieur of het nu gaat om een eenvoudig ontwerp, in felle kleuren of bedrukt met moderne bloemmotieven, raamdecoratie is een populair middel om je interieur een eigen karakter te geven. Een duidelijke scheiding tussen privacy en zonwering is met jaloezieën, gordijnen of vouwgordijnen nauwelijks mogelijk, omdat ze beide functies vervullen. Het is echter een feit dat verduisterende stof en gordijnstof van dikkere materialen een betere bescherming geven tegen hitte en daarnaast ook nog isolerend werken.

Welke raamdecoratie past bij je kamers?

Afhankelijk van welke kant en hoogte van het huis of appartement de ramen zijn, zijn de eisen aan zowel privacy als zonwering verschillend. Op de begane grond is er vaak niet zoveel licht en zon, maar voorbijgangers kunnen gemakkelijk naar binnen kijken. Ook als je in een appartement op de vijfde verdieping van een flatgebouw in een smalle straat woont, wil je niet dat de buren aan de overkant van de straat alles zien. Met houten jaloezieen op maat krijg je meer privacy in je huis. Daarnaast kan je de lichtinval door de bediening eenvoudig zelf bepalen. Ga je voor gordijnen dan heb je dit voordeel niet maar dat geeft dan vaak wel weer een klassiekere uitstraling aan de ruimte.

Meer ideeën voor de decoratie van ramen

Privacy en zonwering in de vorm van gordijnen of jaloezieën zijn niet de enige manieren om met je ramen een huiselijk effect in je huis te krijgen. Er zijn nog veel meer ideeën voor raamdecoratie. Zelfs kleine details hebben vaak een groot effect. Zo kun je gordijnen ook combineren met vitrage. Jij bepaald uiteindelijk natuurlijk zelf wat voor soort raamdecoratie er in jou huis past!

Volg me ook op FacebookInstagram & Pinterest

Dit artikel is een gastartikel, meer hierover lees je in de disclaimer. Foto Pixabay.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen