Werkende moeder vs thuisblijfmoeder

Steeds vaker spookt de term “thuisblijfmoeder” door mijn hoofd heen. Iets waarvan ik vond dat dat totaal niet bij mij zou passen, want ik was altijd een workaholic. Ik werk graag en vind het ook leuk om te werken. En weet niet of ik wel zo’n leuke moeder ben als ik 24/7 thuis zou zijn. Toch zette ik voor zowel werkende moeder als thuisblijfmoeder de voordelen voor mezelf op een rijtje. 

Voordelen voor mijn gezin als ik werkende moeder ben

 • De sociale contacten met collega’s en klanten zijn prettig.
 • Uiteraard is het salaris ook echt wel een voordeel. Doordat ik werk ben ik financieel onafhankelijk van de man en dat is wel fijn, omdat je nooit weet wat er in de toekomst kan gebeuren. Daarnaast is het fijn dat we van mijn salaris ook leuke dingen kunnen doen, zoals op vakantie gaan.
 • Tevens zijn alle extraatjes zoals vakantiegeld of een eventuele bonus ook altijd mooi meegenomen.
 • En laten we het opbouwen van het pensioen niet vergeten. Is nu wel niet van toepassing, maar tegen de tijd dat ik met pensioen mag (als ik dan nog mag), toch wel een fijne aanvulling.
 • Kinderen hebben al aardig wat vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, die ze nu regelmatig zien, doordat ze vier dagen naar de bso gaan. Kinderen wonen allemaal niet in de buurt, dus dan is het wel fijn dat ze in ieder geval met ze kunnen spelen.
 • Als de man en ik eens, op een doordeweekse dag, samen een dagje weg willen of willen klussen in huis, dan hoeven we geen oppas te regelen. De kindjes kunnen dan ook gewoon naar de opvang. Is met de vakanties ook prettig voor het in- en uitruimen van de vouwwagen.
 • Als we ooit naar een eensgezinswoning willen verhuizen, is het toch wel prettig dat we mijn salaris ook nog gewoon mee kunnen rekenen.

Voordelen voor mijn gezin als  ik thuisblijfmoeder ben

 • Uiteraard krijgen de kinderen meer aandacht van mij, wanneer ik gewoon thuis zou blijven.
 •  Het scheelt een flink bedrag in de  kinderopvangkosten, welke nu aardig hoog zijn, omdat zowel mijn bink als mijn tuttebel vier dagen naar de opvang gaan. En we voor beide nog maar 70% opvangtoeslag krijgen.
 • Mijn bink zou dan alleen tussen de middag nog maar naar de overblijf hoeven, althans op maandag, dinsdag en donderdag. Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag is hij dan gewoon lekker thuis. En kan eventueel afspreken met vriendjes (degene die niet op de bso zitten) of naar een sportvereniging.
 • Ik kan het huishouden beter bij houden. En kan de man daarmee ook ontzien. Ook al heeft hij meer oog voor detail. Zodat we in het weekend geen huishouden meer hoeven te doen.
 • Bij een ziek kind of als ik zelf ziek ben, is er gewoon nooit een probleem met oppas of een werkgever die er niet blij van wordt. Waardoor de druk om snel weer aan de slag te gaan toch vaak hoog is (overigens is de bso, wanneer je zelf ziek bent doordeweeks, dan wel een goede oplossing, want dan kan je wel uitzieken overdag)

In mijn geval is er zowel wat te zeggen voor werkende moeder als voor thuisblijfmoeder. Helaas is thuisblijfmoeder vooralsnog niet haalbaar, maar wie weet wat de toekomst nog voor me in petto heeft.

Ben jij thuisblijfmoeder of werkende moeder? Ik lees uiteraard weer graag jullie reacties in de comments, op Facebook of Instagram.


Volg:
Delen:

34 Reacties

 1. 8 maart 2017 / 8:13 pm

  Ik ben nu met zwangerschapsverlof en zie steeds meer de voordelen van thuisblijfmoeder zijn in. Mijn beeld is helaas wel gekleurd doordat ik nog wel salaris ontvang. Open deur, maar dat vind ik echt het grootste nadeel van niet werken. Het zal straks weer wennen zijn maar het contact met collega’s zal me ook weer goeddoen. Elk voordeel zijn nadeel en andersom. Uiteindelijk telt dat wat het zwaarste weegt voor je.

  • Marieke
   8 maart 2017 / 8:20 pm

   Heel herkenbaar! Ik heb dat gevoel ook een tijdje gehad toen ik met zwangerschapsverlof was en een paar weken in between jobs zat. Maar met ontvangst van salaris is dat net even wat aantrekkelijker nog 😉
   En geen salaris is ook het grootste nadeel van niet werken! Ik ben nog steeds voor een salaris speciaal voor moeders maar ja krijg niemand zo gek denk ik 😉

   • 8 maart 2017 / 8:29 pm

    Haha, goed idee! Ik heb het nog in geen enkel verkiezingsprogramma voorbij zien komen helaas. 😉

    • Marieke
     9 maart 2017 / 8:13 pm

     Hahaha ik helaas ook niet 😉

   • Marieke Janse
    16 december 2020 / 4:17 am

    Fulltime werkende moeders moeten na werktijd dus in avonden en weekends toch ook alles nog in huishouden etc. doen wat een thuisbljfmoeder overdag doet. Zorg en huishouden zijn bij niemand ooit af.
    Moeders met betaalde baan verrichtten ook hun huishouden en doen dat ook onbetaald.
    Het is een dubbele taak werken voor loon en zorgtaken zoals huishouden zelf uitvoeren.
    Ben je single moeder of heb je een partner?
    Een voordeel van een fulltime betaalde baan: Minder vrije tijd maar wel zelfredzaamheid m.b.t. financiële zekerheid als je single zou zijn.
    Vrijheid blijheid. Respecteer elkaar. Sommige hebben een keuze ( geen betaalde baan nodig voor huur en voeding en keding en zorgkverz,kosten en alle vaste lasten ) . Werken is leuk Huishouden doen ook.
    Wat je niet doet, kun je niet over meepraten.
    Vergelijk elkaar niet. Het een is niet beter. Rust en tijd voor elkaar of jezelf is altijd fijner maar financieel onafhankelijke zijn geeft ook rust.

    • Marieke
     Auteur
     16 december 2020 / 6:21 am

     Dank je wel voor je reactie! In de blog staat dit precies allemaal beschreven. En ik maakte juist wel een vergelijking om voor mezelf eea af te wegen en duidelijk te maken. Daarnaast is de hele vergelijking gebaseerd op onze situatie en niet in het algemeen 😉

 2. 6 maart 2017 / 9:13 am

  Ik ben sinds een jaar of 5 thuisblijfmoeder. Toen de jongste werd geboren. Met Noa heb ik altijd 3 dagen gewerkt. Nóóit gedacht dat ik er ooit voor zou kiezen om thuis te blijven. Mijn man is zelfstandig ondernemer en is erg druk. Op Mn werk had ik het toen ook niet naar mn zin. Ik had de luxe dat ik kon stoppen met werken. Gaf wel veel rust in de tent. Ik moest wel heel erg wennen hoor. Zeker toen Olivia nog een baby was, vond ik mij wereldje wel erg klein. Nu zitten ze beide op school en heb ik zo mij eigen dingen. En ik heb het nog “druk” ook. Hahah. Ik kijk wel rond, want het lijkt mij ook wel leuk om weer voor een paar dgn aan de slag gaan, ik merk wel dat ik kieskeuriger ben geworden met werk, niet te ver, liefst 2 dgn. En niet op woensdag en vrijdag en ook nog eens leuk etc. En dat wordt dan wel moeilijker zo. Zeker als je er een aantal jaar uit bent geweest. Snap je heel goed. Ik zelf denk dat het beide niet even ideaal is…het is nooit perfect

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:56 am

   Als je de luxe hebt om thuis te blijven, dan is het logisch dat je kieskeuriger bent als je een baan gaat zoeken. Je gaat dan niet ergens werken waar je hart niet ligt. Dat laatste herken ik wel hoor. Al zit ik nog niet echt op mijn plek, maar dat is meer een gevoel.

 3. 6 maart 2017 / 8:37 am

  Een ieder moet doen waar ze blij van wordt. Naar mijn mening is er financieel veel mogelijk als je écht graag thuis wilt blijven, je moet dan alleen andere keuzes maken. Mijn manlief verdient onder modaal hoor, toch kan ik prima thuisblijven en is er ruimte om te sparen. Als alleenstaande of iets dergelijks is er natuurlijk geen keuze.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:54 am

   Dat is zeker waar. Gezien onze financiën is het momenteel niet mogelijk maar dan zouden we idd dingen anders moeten aanpakken of moeten laten.

 4. 6 maart 2017 / 8:01 am

  Alles heeft zijn voor-en nadelen. Het ligt eraan hoeveel je nodig hebt rond te komen, wat je zelf wilt, wat je kinderen nodig hebben. Wat ik zelf niet zou willen is fulltime werken, dus 40 uur in de week terwijl ik kinderen heb en hierdoor kinderen 5 dagen in de week naar de opvang moeten.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:58 am

   Nee maar dat zou ik ook niet willen hoor. Mijn kinderen zijn nu na drie dagen opvang al op. En Luca nu met school erbij, dat is gewoon teveel. Daar komt bij dat ik met mijn reuma ook geen 40 uur meer kan werken. En vorige week draaide ik 30 uur dat was al pittig genoeg. Dus 3 dagen is eigenlijk wel de max.

 5. 5 maart 2017 / 4:37 pm

  Ik werk en zou het vooralsnog niet willen missen. Maar misschien dat ik in de toekomst wel minder zou willen werken, of meer voor mezelf. Altijd goed om erover na te blijven denken!

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:53 am

   Ja dat houd je ook scherp denk ik voor het maken van bepaalde keuzes denk ik

 6. 5 maart 2017 / 1:53 pm

  Ik moet ook werken. Maar ik vind het ook fijn. Ik heb tijdens mijn zwangerschap van Sara 1,5 jaar thuis gezeten en daarna was ik het goed zat. Ik miste mijn sociale contacten. Nu werk ik 3 dagen en de rest ben ik thuis. Dit is de juiste balans voor mij en ons gezin.

 7. 5 maart 2017 / 12:09 pm

  Ik heb altijd gewerkt ook toe ik kinderen had. Ik was daardoor een leukere moeder.
  Maar er leven ook nadelen aan als je werkt én moeder bent. Met name als kinderen ziek of vrij zijn op momenten dat je werkt. Dat geregeld vond ik altijd een hoop gedoe.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:51 am

   Dat geregel vind ik dus ook een hoop gedoe. En ik merk aan mezelf dat ik ook een leukere moeder ben als ik werk.

 8. 5 maart 2017 / 9:18 am

  Ik ben een thuisblijfmoeder. Ik word er bij tijd en wijle heel onrustig van en vind mijn wereldje soms te klein, maar ik ben er wel heel blij mee. Ik vind het fijn dat ik alles van ze mee krijg en helemaal op hun behoeftes kan inspelen. Ik ben wel weer eens begonnen met een beetje werken en dan werd er 1 (of 2 of alle 4 haha) ziek en stopte ik weer met mijn baantje. Ik vind het wel altijd heel knap dat werkende moeders alles weten te combineren, mij lukt dat dus niet. Over 1,5 jaar zitten ze allemaal op school en ga ik weer wat doen (iets betaalds )

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:50 am

   Dat is ook wel heel erg fijn ja! Ik vind juist dat combineren lastig. Want ik ben moeder maar ik begrijp mijn werkgever ook dus dan heb ik wel last van een schuldgevoel naar of mijn kinderen of mijn werkgever.
   Ik kan me voorstellen dat het met 4 nog moeilijker is.

 9. 5 maart 2017 / 8:58 am

  Ik heb het allemaal gehad!
  Ik ben fulltime werkende mama geweest, zwanger van de derde.
  Ik ben 18 maanden thuisblijfmama geweest voor drie kinderen.
  Nu werk ik halftijds in het onderwijs en dat is bewust zo.
  Ik heb het geluk dat mijn echtgenoot een mooi inkomen heeft en het financieel haalbaar is voor ons.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:47 am

   Heerlijk als je van alle kanten hebt kunnen proeven toch? Hier alleen thuis geweest met zwangerschapsverlof en toen ik in between jobs zat. Verder altijd gewerkt.

 10. Ingeborg Uitentuis
  5 maart 2017 / 8:17 am

  Ik heb altijd gewerkt, en ik heb een ontzettend leuke (maar ook veeleisende baan). Ik zou mijn werk niet kunnen missen. De kinderen gaan naar de opvang en vinden dat super leuk. Ik woon wel in een dorp met relatief veel thuisblijfmoeders dus er wordt soms wel raar tegen me aangekeken alsof ik zielig ben. En omdat ik alleen ben, ben ik de enige die voor het inkomen zorgt. Toen ik nog met mijn ex samen was, verdeelden we ook de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen. Dat was wel een voordeel. Ik snap je blog wel, alles heeft voor- en nadelen.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:44 am

   Precies de voordelen voor de een zijn in ons geval meteen de nadelen voor de ander. Dus het is wat het is voor nu. En ik heb er respect voor hoe jij de boel regelt. Niet alleen voor jou trouwens maar voor alle alleenstaande moeders 😉

 11. 5 maart 2017 / 7:57 am

  Ik heb een jaar thuis gezeten en dat is echt niets voor mij. Dus ik ben in mijn element nu ik weer werk heb voor 3 dagen. Buiten het feit dat ik het zelf graag wil, moet ik ook werken omdat we anders niet rond kunnen komen. Wie weet hoe het leven loopt, maar vooralsnog werkt dit voor ons prima zo.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:42 am

   Dat is bij ons ook zo. En ik moet zeggen dat ik heel vaak op maandag ook wel blij ben dat ik op dinsdag weer mag gaan werken.

 12. 5 maart 2017 / 7:56 am

  Ik ben vanaf het moment dat de oudste 1,5 is werkende moeder.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:41 am

   Ik ben nooit gestop met werken. Maar zo nu en dan denk ik er wel aan. Maar is gewoon niet mogelijk.

 13. 5 maart 2017 / 7:27 am

  Ik denk dat allebei voordelen heeft
  Ik ben eerst thuis geweest met de kids totdat mijn jongste 1 was toen ben ik weer gaan werken
  Het is wel heel fijn om zelf iets te doen, iets buiten de kinderen om
  Toch vind ik het thuis zijn met de kinderen ook heel fijn
  Daarom ben ik nu mijn eigen onderneming aan het opzetten
  Wie weet wordt dat wat en kan ik straks werken vanuit huis 🙂

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:40 am

   Dat zou het meest ideale scenario zijn toch? En aan het werk en thuis!

 14. 5 maart 2017 / 7:00 am

  Ik moet werken omdat we anders niet rond komen. Mijn salaris maakt me totaal niet onafhankelijk haha en ik bouw ook geen pensioen op. Maar ik moet zeggen dat ik stiekem wel blij ben dat ik werk. Toen ik hele dagen thuis zat met Fay was dat doorgaans prima. Maar nu Fay inderdaad gewend is aan de opvang en aan het spelen met haar vriendinnetjes daar en ik ook geproefd heb van het werkende leventje is het toch wel fijn dat ik werk heb. Een weekje vakantie (voor fay dan) is dan vaak eigenlijk al teveel en Fay verlangt dan naar de opvang en haar vriendjes!

  • Marieke
   5 maart 2017 / 7:20 am

   Kan me goed voorstellen dat je blij bent dat je werkt hoor.
   En inderdaad is dat hier net zo. Ze zijn zo snel gewend aan het feit dat ze met andere kindjes kunnen spelen de hele dag. Hier zijn ze vaak na de vakantie ook toe aan de opvang en zijn ze altijd superblij dat ze weer mogen.

 15. Saskia
  5 maart 2017 / 8:58 am

  Ieder zijn eigen ding denk ik dan altijd maar 🙂 Ik ben zelf geen moeder, maar bij ons stel we zouden een kleintje nemen zou het geen optie zijn thuis te blijven ivm financiën.

  • Marieke
   6 maart 2017 / 9:48 am

   Hier is dat ook geen optie! Het klinkt fijn om thuis te zijn bij de kinderen, maar financieel is het hier ook niet haalbaar 😉

 16. Nicole
  5 maart 2017 / 8:39 am

  Ik ben het eerste jaar van Veerle veel thuis geweest.. toen heb ik een jaar gewerkt en dat vond ik best wel heel erg fijn! Gewoon eventjes geen moeder hoeven zijn.. even wat anders als luiers en het huishouden! Nu ben ik alweer ruim een jaar thuis.. en dat is best even fijn om aan het ritme met 2 kindjes te wennen.. maar het kriebelt inmiddels heel erg om weer te gaan werken! Ik hoef niet te werken omdat m’n man echt meer als genoeg verdiend.. dus zit in een enorme luxe positie.. maar ik wil het zelf wel heel graag! Gewoon om er weer even 2 of 3 dagen uit te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen