Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Kinderboeken over de dood en rouwverwerking

Na het overlijden van mijn schoonvader wilde ik graag de kinderen uitleggen wat dood gaan betekent, maar al gauw kwam ik erachter dat dat nog niet zo makkelijk is. Om het toch enigszins uit te kunnen leggen, ging ik op zoek naar boeken, waarin dood zo mooi, voor zover dat kan met de dood, en makkelijk mogelijk uitgelegd word.

Sterretje

Zoals mijn bink het nu zelf vertelt, is “Oude” Opa een sterretje en is hij nu net als Femke (de hond van mijn ouders) in de hemel. Goed bedacht voor een vierjarige en mijn tuttebel neemt dit klakkeloos van hem over. Samen kijken ze regelmatig naar buiten, naar de poolster, want “Oude” Opa en Femke zijn daar.

Kindvriendelijke uitleg

Omdat ik toch graag een kindvriendelijke uitleg wilde hebben en mijn kindjes gek zijn op boekjes, ging ik op zoek naar kinderboeken die over de dood gaan. Ik kwam een aantal mooie boekjes tegen, die ik graag met je wil delen, want vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de dood.

Lieve Oma Pluis

In Lieve Oma Pluis gaat oma Pluis dood. Nijntje is erg verdrietig, net als opa en papa Pluis, maar met zijn allen nemen ze afscheid van oma, terwijl oma in een mooie kist ligt. Ze wordt in het bos begraven. Dick Bruna verwoordt het weer zo mooi in duidelijke kindertaal, dat de dood bijna iets moois krijgt.

Kikker en het vogeltje

Er wordt een vogeltje gevonden en volgens Kikker doet het vogeltje het niet meer, Varkentje zegt dat het vogeltje slaapt, maar het vogeltje blijkt dan toch dood te zijn.

Derk Das blijft altijd bij ons

Derk Das is al oud en komt te overlijden. Doordat de andere dieren in het bos over hem blijven praten, blijft Derk Das altijd bij ze. Kinderen leren in Derk Das blijft altijd bij ons, dat wanneer ze herinneringen opblijven halen over overledenen, dat de persoon in kwestie dan altijd dichtbij ze zal blijven.

Een boom vol herinneringen

Vos is moe en valt in slaap voor altijd. De dieren in het bos missen hem, halen herinneringen op en op de plaats waar hij is ingeslapen, begint een plantje te groeien die uitgroeit tot een boom, een boom vol herinneringen.

Woezel en Pip – Dag lief muisje

In Woezel en Pip – Dag lief muisje zijn ze op zoek naar kastanjes, als ze onder een oude eik Muisje stil zien liggen. Ze krijgen van de Wijze Varen uitleg hoe het komt dat dieren doodgaan. Dat ze hun emoties mogen laten zien. Net als in de meeste prentenboeken wordt er ook aandacht besteed aan herinneringen ophalen.

Alles wat was – Afscheid van Ooievaar

Uil en zijn vrienden zitten op de uitkijk. Ze kunnen niet wachten op de verhalen van Ooievaar, die zo meteen terugkomt uit het verre zuiden. Maar als ze er eenmaal is, valt Ooievaar steeds stil. En uiteindelijk stopt ze met bewegen. Ooievaar is dood. Gelukkig helpen de dierenvrienden elkaar daarmee om te gaan.

Welke kozen wij?

Alle boekjes spraken me aan, omdat de dood echt in kindertaal wordt verwoord. Maar ook omdat er verdriet en rouwverwerking in is verwerkt, wat ik zelf wel heel erg belangrijk vind. Een kind mag verdrietig zijn om het verlies van zijn/haar overleden opa of oma of welke dierbare dan ook. Daarnaast mag er uiteraard altijd over gepraat worden, wanneer zij dat willen. Ik kocht uiteindelijk het boekje van Lieve Oma Pluis. Nijntje is bekend bij mijn kindjes en zeker voor een vier- en tweejarige is Nijntje fijn om voor te lezen. Daarnaast heeft Dick Bruna het in mijn ogen perfect verwoord van begin tot eind. Ze kunnen het nu makkelijker vertalen naar hun eigen wereldje.

Uiteraard blijven ze nog steeds naar de poolster kijken en dat mag ook. Dat is zoals zij het beleven. En wat is er mooier dan het fantasierijke leven van een kind? Hoe vertelde jullie het aan de kinderen toen opa/oma of een andere dierbare overleed?

Deze blog kan affiliate links bevatten, meer hierover vind je in de disclaimer.

Volg:
Delen:

17 Reacties

 1. Judith
  7 februari 2019 / 12:44 am

  Wat ik heel erg mis(te) is uitleg bij kinderen over crematie. Mijn vader werd 4jr geleden begraven en dat vatten ze wel, mijn schoonmoeder vorig jaar gecremeerd. Boekjes vd begrafenisondernemer gingen ook slechts over begraven… Hoe leg ik in vredesnaam een kind uit dat oma ‘verbrand’ wordt….? Kinderen vinden dat heel angstig is mijn ervaring nu en wat er precies met oma is gebeurd, laten we maar in het midden. Tips welkom, helaas blijft doodgaan nogal actueel in onze nabije familie….

  • Marieke
   Auteur
   8 februari 2019 / 12:05 pm

   Ja nu je het zegt, daar heb ik eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Bijzonder wel dat die er dus niet zijn. Ik zal er eens naar uitkijken. Mocht ik wat vinden, dan laat ik het je zeker weten.

 2. 3 februari 2019 / 9:47 pm

  Dat boekje van oma pluis van Dick Bruna vind ik het mooist. Toch gaan kinderen zoals je al beschreef zelf ook goed om met de dood. Zoals de ster. Hier zijn grootoma’s en opa’s sterren aan de hemel die daar opnieuw voor elkaar zorgen.

  • Marieke
   Auteur
   3 februari 2019 / 10:16 pm

   Helemaal waar!! En wat dat betreft is hun fantasie een mooi iets en mogen ze er zelf mee doen wat ze willen.

 3. 27 februari 2017 / 8:27 am

  Ik heb het nog niet mee gemaakt maar gaat wel gebeuren natuurlijk. Ik heb zelf nog oma’s, die zijn echt wel heel oud aan het worden. Dat zal al een behoorlijke klap voor de kinderen zijn. Ik heb mijn afstudeer onderzoek in die richting gedaan dus heb nog wel het een en ander in mijn geheugen zitten. Belangrijkste is dat je gewoon antwoord geeft op hun vragen, hoeft niet heel diep, ze geven zelf wel aan als ze meer willen weten. Deze boekjes ga ik onthouden, in verhaal vorm sluit denk ik toch het beste aan bij hun wereld en het zijn precies de type boekjes waar ik van houd. Heel veel sterkte.

  • Marieke
   1 maart 2017 / 11:37 am

   Dank je wel!
   En dat is inderdaad ook belangrijk. Wij proberen hun vragen zo luchtig mogelijk te beantwoorden. Maar juist dat ze nog zo jong zijn, lijken ze zich er makkelijker bij neer te leggen lijkt het wel. Hopelijk hoef je het voorlopig nog niet uit te leggen.

  • Marieke
   26 februari 2017 / 1:42 pm

   Dank je wel Lisanne! Blijft een lastig onderwerp, maar mede dankzij de boekjes komen we een heel eind.

 4. 25 februari 2017 / 7:31 pm

  wij hebben het no niet meegemaakt met Lucas & Eva maar ik heb het boek “de reis van sterretje” in huis. Ik kwam hem tegen bij een winactie en omdat mijn oma inmiddels 91 is wilde ik graag zo’n boek in huis voor het geval dat. Het verhaal van kikker hadden we trouwens ook in huis. Heel erg bedankt voor de overige tips van boeken.

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:32 am

   Hopelijk blijft dat nog even zo! De reis van het sterretje ken ik nog niet. Zal hem eens opzoeken, bedankt voor de tip!
   En graag gedaan hoor 🙂

 5. 25 februari 2017 / 7:57 am

  Gelukkig hebben wij het nog niet mee hoeven maken met Fiene. Wat fijn dat deze boekjes er zijn, dat wist ik eigenlijk niet! Al blijft het heftig natuurlijk.. x

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:29 am

   Hopelijk duurt het ook nog heel lang voordat Fiene het meemaakt.
   En was ook wel blij dat er boekjes over bestaan.
   De kinderen lijken zich er snel over heen te zetten. En dat is wel fijn!

 6. 24 februari 2017 / 9:43 am

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft, het is best heel lastig om hier mee om te gaan.
  Wij hebben afscheid moeten nemen van mijn oom en ik heb mijn kinderen verteld dat hij er nu niet meer is en ook niet meer terug komt. Daarna is er een juf op school overleden en hebben ze het op school er heel uitgebreid over gehad.
  Ze weten nu wat dood gaan inhoud, het heeft wel erg indruk op de kinderen gemaakt

  Lastig vind ik het !

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:28 am

   Dank je wel. Dat vond ik dus ook. En was blij dat ik de boekjes vond.
   Begrijp wel dat dat indruk heeft gemaakt.

 7. Marieke
  24 februari 2017 / 6:55 am

  Ja als ze ouder zijn is het denk ik wel heftiger dan wanneer ze jong zijn.
  Maar uitleggen vond ik inderdaad wel lastig en nu wel blij met de boekjes die er zijn.

 8. Cynthia
  23 februari 2017 / 3:53 pm

  Dat heb ik niet hoeven vertellen toen mijn kinderen klein waren. De dood van mijn schoonvader vorig jaar, hebben zij heel bewust meegekregen. Gelukkig zijn er dergelijke kindvriendelijke boekjes in de handel. Maar, lastig he? X

  • Marieke
   24 februari 2017 / 8:36 am

   Dat is wel fijn! Al is het als ze ouder zijn ook heftig. Omdat ze het gewoon beter begrijpen. Maar ja ik ben wel blij dat ze boekjes hebben. Legt toch net even makkelijker uit. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.