Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuw schooljaar, nieuwe gewoonten – de ochtendspits op de schop

Ook hier is het nieuwe schooljaar inmiddels begonnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons. Dit schooljaar wil ik dingen graag anders doen of beter gezegd gewoon beter voor elkaar hebben dan het afgelopen jaar. Ik nam onze ochtendspits onder de loep, zoals het nu gaat, kan het echt niet meer. 

Ochtendspits

Ik liet eerder al eens zien hoe onze ochtendspits eruit ziet. Inmiddels is er het een en ander veranderd, omdat de man en ik wisselen qua tijden voor wat betreft werk en het halen/brengen van de kinderen. Maar toch blijven bepaalde lijnen grotendeels natuurlijk wel gelijk. En juist die lijnen nam ik nog eens onder de loep om te kijken hoe dat nu eigenlijk anders of misschien wel beter kan. De ochtendspits gaat op de schop.

Kleding klaar leggen

Waar ik nu vaak nog ‘s ochtends kleding voor de kinderen uit zoek en klaar leg, wil ik ze het dit jaar ‘s avonds al klaar laten leggen. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze aan willen. In de hoop dat dit ‘s ochtendsvroeg heel wat driftbuien scheelt. Andere optie zou de optie van Fleur van Mama’s Liefste kunnen zijn en ze in hun kleren laten slapen. Al ben ik bang dat dat hier niet helemaal goed gaat komen.

Haren doen

Zeker op de ochtenden dat ik tussen zeven en half acht begin op mijn werk, is het voor mij niet te doen om het haar van mijn tuttebel goed te vlechten. Daardoor heeft ze vaak een staart, waardoor ze er tegen de middag al een beetje bij loopt als een slons. Niet dat zij daar wat aan kan doen, maar sommige lokken zijn gewoon te kort voor haar staart en schieten er dan tussen uit. In de weken dat ik vroeg begin, wil ik er een gewoonte van maken om haar haren alvast ‘ s avonds te vlechten. Zo heeft de man er geen omkijken naar als ik al naar mijn werk ben. Nu ik er over nadenk, maak ik er misschien wel gewoon een nieuw avondritueel van, zodat er sowieso geen strijd meer is in de vroege ochtenduren op het gebied van haren doen.

Tassen inpakken

De tassen worden nu tussen het ontbijt en vertrek ingepakt. Maar ook dat moet anders kunnen, zodat er ‘s morgens meer ruimte is voor andere dingen. Zo zouden reservekleding en tussendoortjes die niet gekoeld of geschild hoeven te worden, gewoon alvast in de tas gedaan kunnen worden. Net als de brillenkoker en pleister van mijn tuttebel, maakt de kans op vergeten ook een stuk kleiner.

Aan tafel eten

Voorheen werd er voornamelijk, op doordeweekse dagen, ontbeten aan de salontafel. Onder het mom lekker makkelijk, televisie aan en dan kunnen wij ook ons ding doen. Vanaf het nieuwe schooljaar doen we dat dus niet meer. Ontbijten doen we aan de eettafel, wat niet meer dan normaal is, want ik weet ook niet beter dan dat wij dat vroeger deden. Daarbij komt ook nog dat er binnenkort een nieuw kleed komt op de vloer en ik die toch wel zo schoon mogelijk wil houden. Dus dan kunnen we die verandering maar meteen doorvoeren.

Schermtijd

Zoals je hierboven kunt lezen, kijken ze voor school/bso altijd nog even televisie of spelen een spelletje op de Ipad. Dit mogen ze nog steeds, maar dan wel als ze helemaal klaar zijn en niet meer tijdens het eten. Dus hoe eerder ze klaar zijn, hoe eerder ze televisie kunnen kijken of een spelletje mogen spelen. Ik denk dat dit nog wel wat strijd op gaat leveren. Maar uiteindelijk moet het wel gaan schelen in de stress die het oplevert als ze niet opschieten. Ze hebben dan namelijk alleen zichzelf er maar mee, terwijl het nu vaak voor meer gezinsleden stress geeft.

Ik ben benieuwd of het echt lukt om deze veranderingen door te voeren. Het zijn er ineens natuurlijk wel heel veel, maar beter nu, dan halverwege het schooljaar als ze al weer volledig het ritme te pakken hebben.

Hoe ziet jullie ochtendspits eruit? Zitten er ook verbeterpunten bij of verloopt het allemaal gemoedelijk? Wellicht heb je nog iets aan de hier bovengenoemde punten. Laat het me weten in de comments.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Sabine
  4 september 2019 / 7:14 am

  Ik verzamel op zondag 5 setjes voor de hele week en die pakken we in de ochtend.
  Veerle mag wel voor de tv eten, deden wij vroeger ook.
  Ik begin alleen later en trek een uur uit voor ons samen klaar maken.

  • Marieke
   Auteur
   4 september 2019 / 8:07 am

   Klinkt als een prima ochtendritueel 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.