Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Help!! Mijn kind heeft driftbuien

Een brief aan mijn kleuter van vier, omdat ik haar zo ontzettend graag zou willen begrijpen als ze één van haar driftbuien krijgt. Van zo’n lief klein meisje naar een meisje wat ineens kan ontploffen. En hoewel ze wel echt heel erg op mij lijkt en ik ook driftbuien had als klein meisje, begrijp ik niet wat haar zo triggert.

Help!! Mijn kind heeft driftbuien #driftbui #kids #kleuters #brief #blog mariekeblogt.nl

Zwangerschap

Toen ik tijdens mijn zwangerschap hoorde, dat je een meisje was, was ik zo enorm blij. Naast een mooie zoon, ook een mooie dochter. Een droom waarvan ik ooit hoopte dat deze uit kwam. En wat nu dus daadwerkelijk gebeurde.

Geboorte

Al vlak na je geboorte, kwam ik er achter dat je geen makkelijke dame zou worden. Overdag deed je alles prima, maar ‘s nachts wilde je helemaal niks en huilde je intens veel. Zoveel zelfs, dat samen slapen, iets wat ik nooit wilde, al heel vlot gebeurde. Jij voelde je daar het prettigste bij en ik ben er in mee gegaan. Het resulteerde ook in betere nachten.

Slapen

Nu je vier bent, gaat slapen echt al wel stukken beter. Ook al heb je er soms echt nachten bij zitten, dat je wakker bent en tussenin kruipt. Waar dat een jaar geleden nog vijf van de zeven nachten waren, komt het nu hooguit drie à vier keer in de maand voor. Superfijn dat naar school gaan 😉

Driftbuien

Je bent altijd al wel een pittige tante geweest, maar het laatste halfjaar maak je het vooral jezelf enorm lastig. Je hebt om ieder dingetje, wat je dwars zit, een driftbui. De ene keer kan ik daar beter mee omgaan dan de andere keer, wat ik ook erg vervelend vind, want daardoor reageer ik niet altijd zoals ik zou willen, wat weleens resulteert in schreeuwen tegen je. En als ik dan eindelijk denk dat ik weet hoe het werkt, verandert het allemaal weer en ben ik weer zoekende naar de beste oplossing.

School

Voordat je naar school ging, zei ik dat het vast een fase was, die wel over zou gaan als je naar school zou gaan. Maar inmiddels ga je alweer twee maanden naar school en lijken ze alleen maar heftiger en intenser te worden in plaats van af te nemen. De meeste driftbuien vinden ‘s ochtends plaats, als je uit bed moet. En of dit nu op werkdagen is of op dagen dat we rustig aan kunnen doen. Er is altijd iets wat jou enorm triggert, waardoor je driftbuien krijgt. Het gekke is, dat je er op school en op de bso geen last van lijkt te hebben. Sterker nog, op de dagopvang was je het lievelingetje van de juffen, omdat je altijd zo vreselijk lief (en ondeugend) was daar. Zelfs die ene keer dat je dan wel een driftbui had, maar ja toen was ik erbij en werd je misschien wel door mij getriggerd.

Moederhart

Mijn moederhart moet hier enorm om huilen. Ik zit soms echt met mijn handen in het haar, omdat ik niet weet wat er in jouw mooie koppie omgaat, omdat ik niet weet, wat nu de enorme trigger is, die zorgt voor de driftbuien. En omdat ik gewoonweg niet weet hoe ik het op moet lossen.

Vrolijke jij

Mama zou thuis zo graag weer de vrolijke jij zien. Dat clowntje, wat grapjes maakt en er zelf altijd het hardste om moet lachen. Je bijdehante opmerkingen, die zorgen voor een schaterlach en gewoon het lief zijn, wat je eigenlijk gewoon bent. Ondanks je driftbuien, houd mama wel heel veel van je.

Hebben jullie ook zo’n driftige kleuter in huis, dan zijn tips wel echt enorm welkom.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. Jacolien
  3 december 2018 / 1:01 pm

  Jeetje ik herken het precies! Onze dochter van nu 5 heeft in de avond zulke heftige driftbuien met alles er op en eraan. Gillen, huilen, dingen stuk maken. Heb van alles geprobeerd, helaas uit frustratie ga ik ook terug gillen. Soms krijg ik haar weer rustig door haar stevig vast te houden en met haar te knuffelen. Net zo lang tot ze op geeft en gaat huilen. Dan is de driftbui voorbij. Maar dit werkt ook heel vaak niet. Dus als je tips hebt, hoor ik ze ook graag!

  • Marieke
   Auteur
   3 december 2018 / 9:30 pm

   Dat stevig knuffelen herken ik wel. Dat doe ik hier ook als het echt heel erg extreem is. Gelukkig is het hoge woord er eindelijk uit bij ons, waardoor de driftbuien een stuk minder zijn.

 2. Fien
  1 november 2018 / 12:45 pm

  Ingewikkeld Marieke! Het wordt (denk ik) ook steeds lastiger voor jezelf om op de juiste manier te reageren, omdat je frustraties misschien wel eens op lopen. Maar knap verwoord allemaal!
  (PS. Een chiropractor/osteopaat kan er misschien ook wel iets mee, in mijn familie goede ervaringen!)

  • Marieke
   Auteur
   1 november 2018 / 8:48 pm

   Ja dat klopt inderdaad. Het is niet altijd even makkelijk. Dank je wel voor de tip. Heb die tip al vaker gekregen, maar nog nooit iets mee gedaan, misschien nu dan toch eens doen.

 3. 31 oktober 2018 / 10:46 pm

  Zo herkenbaar ook bij onze dochter. Die zit nu ook twee maanden op school. En driftbuien om niks. Maar ik herken ook jouw gevoel. Ze wilde vandaag voor het eerst in lange tijd weer haar magneetarmband om. En had vandaag voor het eerst weer een rustig meisje dat straalde en kletste. Toeval? Ik weet het niet maar ga zeker weer stimuleren de armband om te doen.

  • Marieke
   Auteur
   31 oktober 2018 / 10:49 pm

   Oh ik ben benieuwd of het echt werkt. Wil je me op de hoogte houden?

 4. Patricia
  31 oktober 2018 / 10:31 pm

  Op mijn werk heb ik eens een keer een avond gehad over de peuter pubertijd. En ook kleuters kunnen hier nog last van hebben. Maar ze zitten dan in hun “verkeerde hersenhelft” en daar krijg je ze niet zomaar uit. Als ze een keuze kunnen maken dan krijg je ze er uit maar als ze dat niet kunnen dan kan je op je kop gaan staan om ze af te leiden of ze uit die boos heid proberen te halen maar dat zal je niet meteen lukken. Laat haar maar even lekker boos zijn. Soms zet ik mijn dochter op de gang/trap om af te koelen. Maar er komen straks betere tijden aan….. haha namelijke pubertijd hahaha.

  • Marieke
   Auteur
   31 oktober 2018 / 10:33 pm

   Ok nooit geweten dat dat kon. Ik probeer haar ook vaak even te laten, maar er zit dan geen rem op de driftbui. Maar ga een workshop volgen.

 5. 31 oktober 2018 / 9:23 am

  Ik heeken dit zo met onze 4 jarige zoon, je komt er gewoon niet doorheen wat je ook probeert. Vind het vooral zo lastig voor hemzelf… ik hoop dat t snel overwaait.

  • Marieke
   Auteur
   31 oktober 2018 / 10:02 pm

   Nou precies dat dus ja! Zo vervelend, ik wil haar zo graag begrijpen!

 6. 31 oktober 2018 / 8:13 am

  Jeetje dit lijkt wel door mij geschreven! Het enige verschil is dat onze dochter pas over 4.5 maand naar school gaat! Ik zeg vanaf het begin al dat het een fase is, alleen jammer dat die fase verschuift! Waar we eerst zeiden als ze kan kruipen, als ze kan lopen, als ze kan praten denk ik inmiddels als ze naar school gaat… Maar dat is geen garantie lees ik…

  • Marieke
   Auteur
   31 oktober 2018 / 10:02 pm

   Bizar he hoe meiden reageren. Van de oudste ken ik dit ook niet hoor. Althans niet zo ontzettend heftig. Helaas geen garantie nee. Ik hoop voor je dat het afneemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.