Somfy Tahoma – 3 manieren om je privacy in huis te vergroten*

Heb je altijd het gevoel bekeken te worden? Misschien is dat ook zo! In deze blog bekijken we drie manieren om je privacy in huis te vergroten, op basis van moderne technologie, die de ’tegenpartij’ juist inzet om inbreuk te maken op jouw privacy.

4 redenen waarom je meer privacy in huis zou willen

  • De buren zijn veel te nieuwsgierig en houden alles in de gaten.
  • Door persoonlijke omstandigheden wil je de privacy verhogen om familieleden in huis te beschermen.
  • Je wordt een beetje moe van al die personen, bedrijven en instanties die je steeds weer lastig vallen.
  • Omdat je gewoon naakt vanuit de douche naar de slaapkamer wilt lopen zonder dat iemand het ziet.

Huisautomatisering

Van verhoogd wooncomfort tot aan het voorkomen van levensbedreigende situaties; we kunnen allemaal wel wat meer privacy in huis gebruiken! Begin met een automatisering systeem.

Een smart home is niet alleen slimmer, het biedt de bewoners ook meer privacy. Er zijn honderden apparaten en duizenden toepassingen om de woning te automatiseren of om functies op afstand te bedienen. Als je met je persoonlijke privacy aan de slag gaat is het veel eenvoudiger om dit centraal te regelen. Begin met een goede basis en dat is een centraal systeem waar je later andere apparaten en diensten aan kunt koppelen.

Somfy TaHoma

Het centrale ‘brein’ van een smart home heet een ‘bridge’ of ‘hub’. Zo lanceerde Google onlangs de Google Nest Hub voor Nederlandse gebruikers. De Somfy TaHoma is een product dat al wat langer in de lage landen verkrijgbaar is en biedt een soortgelijke functionaliteit, maar dan op een iets andere manier.

TaHoma Box

De TaHoma box heeft bijvoorbeeld geen ingebouwd scherm, omdat je alles instelt via een app op je eigen smartphone of tablet. Daarmee kun je overal jouw domatica in huis configureren en controleren. De TaHoma Somfy werkt goed samen met de andere Somfy producten, zoals een garagedeuropener of tuinhekopener. Ook kun je apparaten en diensten koppelen van andere fabrikanten, denk hierbij aan Philips Hue verlichting, Velux dakramen, Sonos luidsprekers en de digitale assistenten van zowel Google als Amazon. Wordt een apparaat niet direct ondersteund dan is de kans groot dat je met de handige en gratis app IFTTT toch een koppeling kunt maken.

Veilige woning

Een huisautomatisering systeem is het begin van een veilige woning met meer privacy. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om het dagelijkse wooncomfort te verbeteren en dat is natuurlijk heel mooi meegenomen.

Verduisterende gordijnen

De meeste privacy in huis offer je op door de ramen. Het is heel prettig om daglicht in de woning te laten schijnen, naar buiten kijken kan ook heel aangenaam zijn, maar pottenkijkers zijn erg vervelend en kunnen mogelijk andere bedoelingen hebben dan dat we in eerste instantie denken. Met verduisterende gordijnen los je dit probleem heel snel op. In tegenstelling tot vitrage zullen deze gordijnen de kamer en de straat volledig van elkaar scheiden. Bij maatwerk verduisterende gordijnen kun je niet eens meer zien of er binnen licht brandt. Als je kiest voor strakke rolgordijnen is het alsof je een oprolbare muur hebt. Ideaal voor nachtwerkers, maar ook zeker voor privacy doeleinden.

TaHoma raamdecoratie

We hebben al enkele Somfy TaHomaproducten opgesomd, maar de elektrische raamdecoratie van dit merk mag ook genoemd worden. Hiermee kun je op afstand, met een tijdklok en zelfs met licht- of bewegingssensoren de gordijnen openen en sluiten. Je hoeft niet eens meer in de buurt te komen bij de ramen als je liever niet gezien wilt worden.

Alarmsysteem met camera

Dit is een logische aanvulling op de TaHoma box of een andere centrale huisautomatisering oplossing. Een goed alarmsysteem kan ongenode gasten verjagen en de bewoners inlichten. Niet alleen met een geluid- of lichtsignaal, maar ook met notificaties op de telefoon of via een tablet. Staat er iemand door het raam te loeren? Daar krijg je direct een melding van. De camera kan vervolgens foto’s en videobeelden opnemen zodat je precies weet wie er buiten de woning staat.

Somfy One+

Het is uiteraard ook mogelijk om een alarmsysteem binnen te plaatsen. Dan komt er een ander privacy gevoelig aspect naar voren; word je altijd bekeken door de camera? De camera uitschakelen middels een app is niet 100% betrouwbaar, omdat software te hacken valt of er wordt een gebruikersfout gemaakt. De Somfy One+ is een HD ip camera voor binnen, die is uitgerust met een ‘privacy shutter’. Dit is een klepje die je voor de camera kunt schuiven. Heel eenvoudig eigenlijk, maar deze feature ontbreekt bij veel camera’s. De Amazon Echo heeft ook een klepje maar dit apparaat is nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse taal.

Jouw privacy

Slimme technologie wordt door regeringen en bedrijven gebruikt om inbreuk te maken op jouw privacy, denk aan de camera’s op straat. Met slimme oplossingen in huis kun je genieten van meer privacy in je eigen woning.

Wat doe jij in huis om jouw privacy te waarborgen? Ik lees het graag in de reacties hieronder.

*dit betreft een gastartikel, meer hierover lees je in de disclaimer.

 

 

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen