Speel-o-theek Pip & Zo – Speelgoed en meer – Review

Het is alweer enkele weken geleden  dat ik Bianca van Speel-o-theek Pip & Zo ontmoette. Nu de scholen weer zijn begonnen en de man met de witte baard over niet al te lange tijd ook weer ons land aan doet, wil ik jullie wat meer vertellen over de speel-o-theek. 

Wat is een speel-o-theek?

Een speel-o-theek is eigenlijk een bibliotheek maar in plaats van boeken, kun je er onder andere speelgoed, spelletjes en puzzels lenen.

Over Pip&zo

Pip&Zo is opgericht door Bianca. Zij had de behoefte om iets te doen voor anderen. En besloot daarom het Oranjefonds aan te schrijven om haar plannen voor te leggen. Het Oranjefonds stond open voor haar idee en steunde Bianca met een flink geldbedrag om Pip&Zo op te kunnen zetten.

Waarom een speel-o-theek?

Een speel-o-theek is eigenlijk heel erg handig. Op deze manier kunnen kinderen speelgoed uitproberen, zonder dat het meteen aangeschaft hoeft te worden. Scheelt een heleboel geld, als het uiteindelijk toch niet zo leuk blijkt te zijn als gedacht. Pip&Zo heeft voornamelijk speelgoed wat past bij de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wat voor speelgoed is er zoal?

Bij Pip & Zo is er speelgoed voor kinderen van nul tot twaalf jaar en wordt het echt afgestemd op de doelgroep. Zo vindt je er heel veel spelletjes zoals Loco en Smart Games, maar ook Little People en houten speelgoed zoals bijvoorbeeld de Grimms Regenboog en puzzels.

Een kind speelt niet om zich te ontwikkelen, kinderen ontwikkelen door te spelen

Waar zit Pip&Zo?

Pip&Zo zit momenteel gevestigd in het gebouw van kindcentrum SDK Groenland in Dordrecht. Aangezien de ruimte hier niet zo heel erg groot is, is Bianca zich aan het oriënteren voor een andere locatie voor Pip&Zo. Voor nog meer naamsbekendheid en nog meer speelplezier.

Wat kost het om speelgoed te lenen?

In tegenstelling tot de bibliotheek (kinderleenpassen), betaal je hier wel een kleine bijdrage voor het lenen van speelgoed. Er zijn drie abonnementen.

 • Brons 30 euro per jaar; hiervoor mag je iedere 3 weken 2 stuks lenen.
 • Zilver 37,50 euro per jaar; hiervoor mag je iedere 3 weken 4 stuks lenen.
 • Goud 50 euro per jaar; hiervoor mag je iedere 3 weken 6 stuks lenen.

Overigens mag je van het buitenspeelgoed, wat er ook is, maar 1 stuk lenen per 3 weken.

Wat wij van Pip&Zo vinden?

Ik was eerst nogal sceptisch over een speel-o-theek, want waarom zou ik nog meer speelgoed in huis halen? Maar nu we al enkele weken wat spulletjes in huis hebben, merk ik, dat ik dit speelgoed eigenlijk niet zelf hoef te kopen. De eerste week was het leuk, maar daarna pakken ze toch liever ander speelgoed. Wat me dus heel veel geld scheelt. Oh en Sinterklaas natuurlijk ook, want dit zetten we echt niet op het verlanglijstje 😉

Ben jij weleens bij een speel-o-theek geweest? Zo niet, zou je het overwegen? Zo ja, hoe beviel/bevalt het? Ik lees jullie reacties graag in de comments hieronder of op Facebook of Instagram.

 

Dit blog kwam tot stand middels een samenwerking.
 

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 7 oktober 2017 / 8:20 am

  Ik ken het concept wel van een speel o theek. Zelf nooit geweest. Geen idee waar het hier in de buurt zit. Zeker voor een gastouder is het ideaal.

  • Marieke
   7 oktober 2017 / 9:45 pm

   Ik was er ook nooit geweest, maar werd uitgenodigd nu en het is goed bevallen. Namen alweer nieuw speelgoed mee 🙂
   Juist voor een gastouder, steeds nieuwe uitdagingen voor de kinderen.

 2. Manuela
  6 oktober 2017 / 2:32 pm

  Ook lid van Pip en zo als gastouder ! Ideaal steeds wat nieuws in de kast en grote dingen hoef ik niet aan te schaffen zodat het niet heel het jaar in de weg staat.
  Er zijn favoriete zoals de regenboog , de raket en het voelsprieten en die neem ik om de zoveel tijd weer mee. Ideaal !

  • Marieke
   6 oktober 2017 / 8:10 pm

   Oh ja als gastouder is het helemaal ideaal ja. Iedere drie weken weer iets anders in huis zodat de kinderen weer geprikkeld worden. Ik begrijp wel dat het ideaal is ja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen