Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Van rust in huis terug naar de ren-je-rot-cultuur

De afgelopen dagen gonsden de geruchten al door medialand. Maar nu Mark Rutte ook daadwerkelijk heeft aangekondigd dat er een versoepeling van de maatregelen komt, blijk ik dat toch nog wel een dingetje te vinden, vooral omdat de ren-je-rot-cultuur weer in beeld komt. In deze blog lees je er alles over.

Intelligente lockdown

Voor mij en vele anderen is dit alweer de achtste week van de intelligente lockdown. Waar we de eerste vier weken keihard hebben moeten knokken voor het vinden van een nieuw ritme en regelmaat, is het de laatste weken best lekker gegaan. Ook al waren er nog best wel wat probleempjes. Maar niets dat niet opgelost kon worden. We deden het met zijn vieren en ik denk dat dat best goed ging zo.

Scholen

Een paar weken geleden werd natuurlijk al verteld dat de scholen op 11 mei weer gaan starten. Ik ben eerlijk, ik vind het heerlijk dat de kinderen weer naar school gaan en de vlag gaat ook echt wel uit. Normaal zijn zes weken schoolvakantie met drie normale weken bso en drie weken op zomervakantie gaan al best wel lang. Deze acht weken van thuisonderwijs en vooral op elkaars lip zitten en alleen maar met elkaar kunnen spelen, beginnen nu zijn tol te eisen. Ze maken de laatste dagen veel ruzie en huilen om iedere scheet die dwars zit. Het is dus voor de kinderen echt tijd om weer naar school te gaan. Ook al is dat dan maar beperkt, ze missen echt de sociale contacten met hun vriendjes. En als zelfs mijn tuttebel aangeeft dat ze weer naar de bso wil, neem dan van mij aan dat ze er klaar mee is, om steeds maar thuis te zijn. Al zal ze het maandag heus wel lastig vinden om weer op school te zijn, vooral omdat ik niet verder mee mag lopen dan het schoolplein.

Ren-je-rot-cultuur

Toch vind ik wat van die versoepeling. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het superfijn voor ondernemers dat ze weer meer mogen, dat de horeca weer haar ding kan gaan doen. Dat ik eindelijk weer naar de nagelstyliste, schoonheidsspecialiste en kapper kan. En dat we naar buiten kunnen, gewoon omdat het echt weer kan en niet omdat het alleen maar noodzakelijk is voor een ommetje of boodschappen. Hetzij natuurlijk wel met de gepaste afstand van anderhalve meter en het niet op te drukke plekken is. Het feit dat zo meteen alles weer langzaam op gaat starten, betekent ook dat er weer wat meer stress in huis komt. We moeten tenslotte de kinderen op tijd op de bso of op school afleveren en ze ook weer ophalen. De voetbaltrainingen zijn ook weer gestart en zo is de ren-je-rot-cultuur al snel weer de normale situatie waarin we ons verkeren.

Geen zin in

En dat, is nou precies waar ik tegen op zie. Ik heb genoten van het gemoedelijke van de afgelopen weken, ik heb geen zin in het rennen en vliegen. Stiekem wil ik niet terug naar het normaal van voor corona. Althans niet in de hoedanigheid van stressen. Dus ga ik kijken of we tot op zekere hoogte wel door kunnen gaan zoals het nu ook gaat. Het rustiger aan doen, daar waar het echt kan en hopen dat de kinderen zich snel weer aan kunnen passen aan school, bso en voetbal zonder al teveel gedoe en gestress.

Hoe kijk jij aan tegen de versoepeling die Mark Rutte heeft aangekondigd? Schiet je bij de gedachte alleen al in de stress of verlang je daar juist weer naar? Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Volg me ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. 11 mei 2020 / 8:03 am

  Dit is zeker wel deels herkenbaar. Hoop dat het uiteindelijk deze week gaat meevallen. Succes!

  • Marieke
   Auteur
   11 mei 2020 / 8:50 pm

   Dat hoop ik ook inderdaad!

 2. Josje
  8 mei 2020 / 4:41 pm

  Zo herkenbaar dit! Ikzelf moest al slikken toen ik hoorde dat de kinderen weer naar school moesten. Ik ben denk ik één van de weinige moeders die het heerlijk vond om haar kinderen zoveel om zich heen te hebben, als ik Facebook moest geloven de afgelopen weken. Omdat ik een eigen zaak heb, ben ik niet veel thuis en s’avonds bijna elke avond weg. Ik mis daardoor heel veel voor mijn gevoel. Dus nu geniet ik enorm van de twee (b)engels, ook al was het in het begin van de lockdown zeker flink aanpassen.

  Voor mij is dit een harde reset geweest, prioriteiten zijn bijgesteld en de frequentie waarin ik voorheen werkte, gaat zeker niet meer gebeuren. Dan wachten mijn klanten maar wat langer!

  Ik moest gewoon huilen toen Mark Rutte zei dat we 11 mei weer open mogen. Ik voelde de druk en stress alweer uit mijn tenen komen, terwijl ik de afgelopen weken nog nooit zo relaxed ben geweest.

  Een goede wake-up call tijdens deze trieste periode, maar misschien voor velen herkenbaar!

  • Marieke
   Auteur
   8 mei 2020 / 7:53 pm

   Oh maar dat is wel echt heel heftig als je er van gaat huilen. Wel fijn dat je op deze manier inzicht hebt gekregen van hoe je het eigenlijk niet meer wilt en het dus tijd is om het roer om te gooien.
   Hoewel ik het wel zwaar vond met de kinderen thuis en ook nog werken, heb ik wel genoten van het feit dat we met zijn allen veel thuis waren.

 3. 7 mei 2020 / 7:17 am

  Zo herkenbaar dit! Toen ik hoorde van de versoepeling was mijn eerste reactie eigenlijk teleurstelling. Niet voor de ondernemers, maar wel voor de doorbreking van alle rust. En aan de andere kant hier precies zo met de kinderen. Denk dat het voor hen heel fijn is om weer lekker naar school te gaan, ze zijn ook een beetje op. Net als ik de laatste week ineens.

  • Marieke
   Auteur
   7 mei 2020 / 7:34 am

   Nou precies die teleurstelling en dan zo meteen weer van alles moeten. Maar aangezien mensen gewoontedieren zijn, zullen we al snel weer in ons oude patroon vallen en is alle rust al snel verleden tijd, vrees ik.

 4. Judith
  7 mei 2020 / 6:46 am

  Ik hoop dat er mensen om me heen zijn die hun leven wat rustiger proberen te maken. Die wat meer tijd hebben voor gewoon eens een praatje of eens lekker niets. Die eens geen hoge eisen stellen aan hunzelf en eens niet overal in willen uitblinken. Die niet perse naar de andere kant van de wereld hoeven te reizen maar ook zien dat het in hun omgeving en in nederland heel moii is. Als je het maar wilt zien. Die niet hun inrichting ikn huis perfect hoeven te hebben en er zelf perfect uit hoeven te zien. Dat mensen geen stengen eisen aan alles stellen en eens tevreden zijn met de kleine dingen en met wat ze hebben. Misschien dat er dan ook minder meisen met een burn-out zijn. En zou het leven een stuk simpeler zijn.

  • Marieke
   Auteur
   7 mei 2020 / 7:32 am

   Ik begrijp je standpunt, vrees alleen dat in deze wereld, met of zonder corona, dit helaas geen optie is. Wij zijn zo gewend aan het moeten rennen en vliegen. Maar eerlijk hoop ik het wel.
   Al denk ik dat een burn-out hier wel los van staat. In de eerste paar weken van de intelligente lockdown had ik ook echt het gevoel dat ik tegen een burn-out aan zat (2017 had ik er een dus weet hoe het voelt), omdat het me allemaal teveel werd. En dat terwijl we bijna allemaal thuis waren.
   Maar stress is voor niemand goed, dus hopelijk hebben we nu wel allemaal dat inzicht gekregen, om daar dan in ieder geval iets mee te doen de komende tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.