Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hormonen: gedemotiveerd en humeurig – Mama is moe

Al een aantal weken was ik eigenlijk niet gemotiveerd om hard te lopen of om op mijn eten te letten. En hoewel het inmiddels best wel weer aardig gaat met hardlopen, is eten toch echt een ander verhaal. Ik ben maar eens bij mezelf te rade gegaan, waar dat gedemotiveerde gedrag vandaan komt en waarom ik dan ook nog eens zo’n kort lontje heb? Zijn het de hormonen of is het toch iets anders?

Redenen

Ik ben op zoek gegaan naar de redenen, waarom ik me zo voel zoals ik me voel, gedemotiveerd en humeurig.

 • Omdat het afvallen veel te langzaam gaat. Ik sta soms weken stil of kom zelfs aan, terwijl ik niks geks doe. In die weken heb ik dan ook hardgelopen, maar ook dat mag dan blijkbaar niet helpen.
 • Daarnaast slik ik sinds een aantal maanden weer de pil, al die hormonen werken er ook niet echt aan mee.
 • Mama is gewoon moe!

Hardlopen

Zoals de meeste inmiddels wel weten ben ik al ruim anderhalf jaar aan het hardlopen. Dit gaat met ups en downs. Soms weken intensief, voor zover dat kan met fibromyalgie en soms gewoon weken helemaal niet. Ok op mijn gemotiveerde dagen sta ik ook niet te juichen hoor om te gaan hardlopen, maar het gevoel na afloop is zo intens fijn. Het feit dat je net die ene prestatie hebt geleverd die je zelf voor ogen had. Het geeft me een gelukkig gevoel en ladingen energie. Op mijn gedemotiveerde dagen blijf ik het liefst lang op bed liggen, ben ik niet vooruit te branden en is dat stofje wat me dat gelukkige gevoel geeft enorm ver te zoeken. Dat ik een aantal weken goed geblesseerd was, hielp ook niet echt mee aan het gelukkige gevoel wat ik krijg van hardlopen.

Eten

Dit geldt ook voor eten. Ik kan enorm bezig zijn met gezond eten en niet snoepen. Ook al val ik dan soms helemaal niet af. Ik geef niet zomaar op, want opgeven is voor mij vaak gewoon geen optie. Maar op mijn gedemotiveerde dagen zie ik dat toch echt heel anders. Ik blijf het liefst op de bank hangen met een zak chips of een reep chocola. Onder het motto: “gewoon omdat het kan”. Het gaat dan dus ook op. En voel me daarna enorm slecht.

Moe

Het valt me op dat ik moe ben, vaker dan me lief is. Tuurlijk word ik ook ouder en speelt dat vast en zeker ook een rol. Maar het is gewoon de tijd van het jaar. Altijd rond dit tijdstip stort ik in. Is de drukte van de voorgaande weken en maanden me aan het opbreken. Dit jaar meer dan normaal, wat ook wel begrijpelijk is na het overlijden van mijn broer. Ik ben zelfs al een week thuis geweest, omdat mijn lichaam gewoon echt niet meer kon. Vaker nee zeggen tegen de kinderen, maar ook tegen anderen in mijn omgeving, meer mijn rust pakken door bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan, omdat het gewoon echt nodig is, dat is wat ik eigenlijk moet doen, maar vaak wel lastig is. Maar mama is gewoon moe.

Pil

De laatste reden kwam nog niet zolang geleden weer binnen wandelen. Na wat fijne bezoekjes aan de gynaecoloog, voor de pijn in mijn onderbuik, is er besloten dat terug aan de pil gaan, een goede pijnstiller zou kunnen zijn. En hoewel ik geen wandelende hormoonbom wilde zijn, besloot ik toch om het uit te testen, baadt het niet dan schaadt het niet. Al voelt dat laatste nu al als mislukt. Met al die hormonen in mijn lijf, wordt mijn lontje alleen nog maar korter. Niet bevorderlijk voor mijn omgeving en dus ook niet voor mij. Is mijn buikpijn weg? Ja en nee. Loop ik intensief hard, dan heb ik er last van. Doe ik dit niet, dan is er niet tot nauwelijks pijn. Of dit door de pil komt, denk het niet. Maar goed daar komen we pas achter als ik er weer mee stop. Wat ik liever nog vandaag dan morgen doe, want die hormonen zijn echt zo niet fijn.

Gelukkig staat de vakantie nu echt bijna voor de deur. Hopelijk zijn mijn korte lontje, slechte humeur en vermoeidheid na de vakantie weer helemaal verdwenen. Daar ga ik natuurlijk wel voor. Die hormonen, dat korte lontje en die vermoeidheid, zijn vast heel erg herkenbaar, toch?  Ik lees het graag in de comments hieronder.

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. Nicol
  8 augustus 2019 / 6:32 am

  Herkenbaar ik heb ook veel last van onderbuik en menstruatie vermoedens endometriose.
  Geen pil hier ivm moodswings depressies.
  Zelf ook al weer weken moe. Verandering in weer en vakantie weer voorbij hier

  • Marieke
   Auteur
   8 augustus 2019 / 7:03 am

   Ah endometriose is wel echt naar 🙁
   Hier dachten ze dat ook even, maar het is bij mij toch het littekenweefsel van na de keizersnee.
   Die moodswings zijn inderdaad enorm herkenbaar. Zonder pil ben je dan gewoon echt beter af!!

 2. 7 augustus 2019 / 7:58 am

  Ik neem geen pil meer omdat ik teveel moodswings had, was echt niet te genieten. Sporten en gezond eten … staat al een eeuwigheid op mijn must do lijstje maar het lukt me echt niet om zover te raken en moe m, hier is het altijd die tijd van het jaar dus ja, heel herkenbaar. Ik zou zeggen: vier je successen, jij bent al zo ver dat je gaat hardlopen en meestal gezond eet … er zijn mensen die zelfs dat nog niet kunnen. Wees trots!

  • Marieke
   Auteur
   7 augustus 2019 / 9:13 pm

   Fijn dat het herkenbaar is. Ik hoop dat jij ook snel de juiste mindset vindt om om te sporten en gezond te eten.
   Dank je wel voor het lieve compliment <3

 3. 7 augustus 2019 / 7:35 am

  Het is heel herkenbaar. Ik merk dat ik helemaal geen tijd meer heb / neem om op te laden, maar daar word ik echt geen leukere mama van. Alle momenten zonder kinderen heb ik allerlei afspraken en een enorme to do lijst. Het is gewoon niet grappig meer! Herkenbaar dus!

  • Marieke
   Auteur
   7 augustus 2019 / 9:15 pm

   Ah meis, dat is niet wat!! Even weg met die to-do lijst en een dagje of misschien wel twee voor jezelf plannen! Het is zo nodig omdat zo nu en dan te doen. X

 4. 7 augustus 2019 / 7:31 am

  De laatste tijd had ik ook een korter lontje. Sowieso al vanwege mijn ziekte van Addison heb ik dat wel regelmatig maar toch het leek erger. Sinds ik de app Meditation Moments heb geïnstalleerd en de app Mindfullness merk ik dat ik toch meer tot rust kom. Al is het maar een paar minuutjes per dag. Even een pas op de plaats

  • Marieke
   Auteur
   7 augustus 2019 / 9:16 pm

   Wat een goede tip van die app. Die zal ik na de vakantie eens downloaden.
   Moet zeggen dat even haken of freubelen vaak al veel doet. Maar de laatste tijd dus ook niet meer.

 5. Wendy
  7 augustus 2019 / 6:39 am

  Omdat ik een vleesboom in mijn baarmoeder had en daardoor enorm hard menstrueerde, heb ik een jaar hormonen geslikt. Ik werd er niet blij van
  Moe, bloedend tandvlees, slecht humeur. Nu ben ik geopereertl en van de hormonen af. Ik voel me een stuk beter. Al voel ik me nog wel eens moe. Maar ik denk dat dat ook komt van de temperaturen van de laatste weken.

  • Marieke
   Auteur
   7 augustus 2019 / 6:54 am

   Dank je wel voor je eerlijke reactie. Jeetje klinkt heftig zeg! Helemaal als je dan ook nog een jaar lang hormonen moet slikken. Fijn dat je er nu wel echt vanaf bent.
   En inderdaad deels zal de vermoeidheid ook door de warmte komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.