Waarom uit je comfortzone stappen zo bevrijdend kan zijn

De laatste tijd heb ik dingen gedaan, waarvan ik ze eigenlijk nooit zou doen, in verband met onzekerheid en faalangst, door de hoge verwachtingen die ik vaak heb. Maar ik ben er achter dat het zo bevrijdend kan zijn als je dat los kan laten. Ik deel mijn tips om uit je comfortzone te komen.

Werk

Vorig jaar schreef ik al een post dat ik voor mezelf wilde kiezen. In plaats van veilig voor mijn bijna vaste baan te kiezen, besloot ik mijn ontslag in te dienen, omdat mijn werk mij een slecht en negatief gevoel gaf, met alle gevolgen van dien. Tot op de dag van vandaag de allerbeste keuze geweest, want ik heb nu hartstikke leuk werk en een hele fijne werkgever.

Doe wat je leuk vindt

Heb je het slecht naar je zin op je werk? Twijfel je of je iets anders moet gaan doen, omdat je nu zekerheid hebt? Mijn tip, ga doen wat je echt leuk vindt om te doen, het werkt zo bevrijdend als je werk doet wat je wel leuk vindt of voor een werkgever werkt die wel voor een fijne sfeer zorgt. En daarnaast kan het in de relationele sfeer ook heel erg prettig zijn, doordat je zelf lekkerder in je vel zit.

Hardlopen

Toen ik in januari begon met hardlopen, vroeg ik me regelmatig af, waar ik aan was begonnen. Waarom zou ik gaan hardlopen? Daar had ik slechts één reden voor, afvallen. Dat werkt prima, ook al ga ik maar één keer in de week. En is het voor mijn eigen gevoel soms zelfs te weinig. Maar dat compenseer ik dan met wandelen tussen de middag met collega’s.

Sporten maakt vrolijk

Nu ik minder kan hardlopen in verband met mijn voet, merk ik dat ik het echt mis om te doen. Nooit verwacht natuurlijk. Maar het is zo heerlijk om op zondagochtend mijn rondje te lopen, goedemorgen te zeggen tegen de mensen, die wandelen met de hond. En daarna thuis te komen met bakken vol energie en een goed gevoel en goed humeur, dat laatste is ook niet geheel onbelangrijk voor mijn gezin, want die zitten echt niet op een chagrijnige vrouw of moeder te wachten.

Voldoening

Zit je niet lekker in je vel? Ga hardlopen of een sport doen, waarvan je zeker weet dat je het langer volhoudt dan een paar weken. Vooral dat volhouden is dan belangrijk, want als dat je lukt, geeft alleen dat je al heel veel voldoening.

Kleding

Tot een paar weken geleden had ik eigenlijk nauwelijks kleur in mijn kast liggen. Tuurlijk liggen er wel wat roze en mintgroene shirts in de kast, maar die pakte ik alleen maar als de zwarte en donkerblauwe in de was lagen. Toch heb ik kleding voor mezelf gekocht. Alleen dat is al uniek, want meestal koop ik alleen maar kleding voor de kinderen, maar dat geheel terzijde.

Kleuren en prints

Ik kocht kleding met kleuren en printjes. Uiteraard zitten daar ook donkerblauwe en zwarte kledingstukken bij, maar toch kwam ik uit mijn comfortzone. Door andere kleding te kopen in fellere kleuren of opvallendere prints. En wat ben ik blij dat ik op deze manier voor mezelf heb gekozen. En weet je wat nog veel toffer is, de complimenten die ik krijg, dat ik er zo goed uit zie en dat de kleuren me goed staan. Het geeft mij echt een boost.

Complimenten

Probeer het ook eens, begin met één of twee kledingstukken. De complimenten die je zal krijgen, gaan je zo’n lekker gevoel geven, dat je je gemotiveerd voelt om nog meer kleding te kopen voor jezelf. Goed voor je zelfvertrouwen ook trouwens.

Uitstapjes

Uitstapjes maken doe ik vaak met manlief en/of de kinderen of met mijn beste vriendin. Maar alleen ergens naartoe gaan? Ja als het één op één is. Een groot evenement? No way José! Dat is aan mij echt niet besteed, zie je me al gaan? Mensen zien me al aankomen. Althans dat is wat ik dan denk natuurlijk, want dat heeft te maken met mijn onzekerheid. Anderen zien dit blijkbaar toch heel anders.

Blogger by Nature

Blogger by Nature is een goed voorbeeld van een event waar ik heel graag heen wilde gaan. Maar ik, als klein bloggertje, tussen al die (mega) grote bloggers, heb daar niks te zoeken, toch? Mijn onzekerheid ging met me op de loop, maar daar waren de bloggers, zeker een stuk of tien, groot en klein, die het gaaf zouden vinden om me in het echt te zien. Mij? Uhuh tuurlijk, ik dacht dat ze me voor de gek hielden. Maar ze bleven het zeggen. En toen één van de organisatoren me ook nog benaderde kon ik er eigenlijk echt niet meer om heen.

Angst

En dus bestelde ik een kaartje. Mijn god, wat had ik gedaan, nu kon ik er echt niet meer onderuit. Ik bedoel, niet gaan was geen optie, want dan is het toch een vrij prijzig kaartje. Zonde van het geld, wat ik dan beter aan iets anders uit had kunnen geven natuurlijk. Ik vond het echt doodeng, stond vol spanning, bang dat ik wat zou vergeten mee te nemen en daar domme dingen zou zeggen. Manlief was er heilig van overtuigd dat het allemaal wel zou loslopen, maar mijn gevoel dacht er dus echt anders over en ik negeerde zijn optimisme en enthousiasme, dat ik het echt ging doen.

Avontuur

Maar wat was het een tof avontuur. Wat ben ik blij dat ik gegaan ben en dat Erik zoveel vertrouwen in mij had en me hier ook in steunde. Ook de grote bloggers zijn net echte mensen en gewoon hartstikke lief, ook al lijkt dat weleens anders via social media. Maar daar is het social media voor, iedereen interpreteert dat toch weer anders. Toen ik door de meeste ook nog eens herkend werd, was de onzekerheid snel weg.

Bij twijfel, doen!

Twijfel je dus of je ergens naartoe wilt, omdat je alleen moet? Denk vooral na wat het je zou kunnen brengen. Denk dan aan vriendschappen, maar ook kennis. En een flinke dot zelfvertrouwen. Dat is wat mij betreft, nog het allerbelangrijkste. Dus ik zeg, gewoon doen, je hebt niks te verliezen. Je kunt er alleen maar zoveel beter van worden, juist door andere mensen te ontmoeten, dan alleen maar de mensen uit je directe omgeving.

Comfortzone

Voor mij en mijn zelfvertrouwen is het dus echt een must om zo nu en dan uit mijn comfortzone te komen. Wanneer kwam jij voor het laatst uit je comfortzone? Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 2 juli 2018 / 7:20 pm

  Jaaahh complimenten. Daar schreef ik een artikel over. Die moeten mensen gewoon vaker geven aan ander. Het geeft de ander een goed gevoel, maar jezelf ook. En… het werkt ook heel goed voor je eigen zelfvertrouwen. Ik ben een groot voorstander van het geven van complimentjes 🙂

  • Marieke
   Auteur
   2 juli 2018 / 8:38 pm

   Ben ik helemaal met je eens!!

 2. 30 juni 2018 / 9:21 am

  Leuk artikel Marieke. Ik Ben ook weleens alleen naar afspraken gegaan die ik eigenlijk heel eng vond. Achteraf voel je je dan erg fijn. Onzeker zijn we allemaal, echt! Ik vind nieuwe situaties ook altijd spannend, maar door gewoon te doen boek je steeds een overwinning op jezelf.

  • Marieke
   Auteur
   30 juni 2018 / 6:28 pm

   Is absoluut waar. Maar heeft bij mij ook te maken met faalangst. Doe ik het wel goed en ga ik geen stomme dingen zeggen.

 3. Patricia
  28 juni 2018 / 5:26 pm

  Wat leuk te lezen!
  Nou kleding durf ik alles aan te trekken dus mensen zullen niets snel zeggen wat zie je er leuk uit. Misschien moet ik een poos mijzelf saai gaan kleden.
  Wie weet dan!
  Maar de laatste keer was afspreken met jou.
  En ik ben blij dat ik het gedaan heb.
  Idd kreeg ik daar een boost van.

  • Marieke
   Auteur
   28 juni 2018 / 8:43 pm

   Jaaaaa dat was leuk!! <3
   En stoer van je dat je al alles durft te dragen. Dat is absoluut een compliment waard hoor 😉

 4. 27 juni 2018 / 8:02 pm

  Het was zo fijn je te zien, goed dat je bent gekomen!!

  • Marieke
   Auteur
   27 juni 2018 / 10:31 pm

   Het was ook heel fijn om jou te zien! En ben ook blij dat ik ben gegaan. X

  • Marieke
   Auteur
   27 juni 2018 / 10:29 pm

   Dank je wel! <3

 5. 27 juni 2018 / 11:33 am

  Jeej en zo trots op! Ik vond het enorm leuk om je te ontmoeten helaas hebben we weinig kunnen kletsen. Je outfit vind ik trouwens helemaal geweldig

  • Marieke
   Auteur
   27 juni 2018 / 10:29 pm

   Jaaa ik vond het ook leuk om jou te ontmoeten. En volgende keer gaan we langer kletsen of gewoon daten als je in Nederland bent.
   Dank je wel! X

 6. 27 juni 2018 / 8:53 am

  Wat een leuk artikel! Ik vind sommige dingen ook doodeng… zo zou ik ook echt nerveus zijn voor zo’n event als Blogger by nature. Maar idd wel heel goed om het dan juist te doen. Wat betreft sport, ik ging heel lekker met hardlopen maar doordat ik last van mn voet kreeg, staat dit helaas even op een lager pitje… komt welweer, ik word er nl wel heel erg blij van!

  • Marieke
   Auteur
   27 juni 2018 / 10:27 pm

   Dank je wel! Wat ontzettend lief!
   En blij om te lezen dat ik niet de enige ben.
   Tuurlijk komt dat wel weer. Ik ben ook weer rustig aan begonnen. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen