Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het kleurenmonster, het bordspel – een spel vol emoties

Van Asmodee kregen wij het spel Het kleurenmonster. Dit spel stond al even op de wishlist aangezien het over emoties gaat. Met twee kinderen die wel heel graag praten, maar hun emoties niet willen of kunnen uiten, zou dit spel een uitkomst kunnen zijn. In deze blog vertel ik meer over Het kleurenmonster en of het inderdaad werkt.

Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is oorspronkelijk een kinderboek, geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas. Het verhaal helpt jonge kinderen en zelfs sommige volwassenen om emoties te herkennen en hoe ermee om te gaan. Het kinderboek is vertaald naar een bordspel, waarin emoties ook centraal staan.

Emoties

Door het spel te spelen leren de kinderen dat er verschillende emoties zijn. In dit spel worden er zes emoties benoemd, te weten:

  • geluk
  • verdriet
  • boosheid
  • angst
  • kalmte
  • liefde

Naast het benoemen van de emoties, worden kinderen ook uitgedaagd om te vertellen over deze emoties, zodra ze op het vak komen wat hoort bij de desbetreffende emotie. Zo mocht mijn bink me vertellen wat hem gelukkig maakt, daarop antwoordde hij, als je eten voor ons hebt gemaakt. Stiekem moest ik wel lachen om dit antwoord. Mijn tuttebel vertelde over angst. Ze vindt heksen eng, ze is bang dat als ze slaapt, ze dan onder haar voeten gaan kietelen.

Doel van het spel

Het kleurenmonster is in de war en de spelers moeten door middel van samenwerken er voor zorgen dat de emoties weer op de juiste plaats terecht komen. Dit gebeurt in het spel aan de hand van emotietokens, die allemaal een kleur hebben die overeenkomt met de eerdergenoemde emoties. Alleen voor liefde is er geen token.

Het spel

Het kleurenmonster bevat naast emotietokens ook potjes. Iedere pot heeft zijn eigen kleur en er zijn potten waarvan de kleuren allemaal gemengd zijn. De potten worden op twee schappen gezet met de opening naar voren, zodat de kleur van de emotie niet zichtbaar is. Zodra de speler een emotietoken heeft gaat hij op zoek naar de juiste pot. De token wordt in een willekeurige pot gedaan. Is de kleur juist, dan wordt de pot met de gekleurde kant op het schap gezet. Is de kleur niet juist, dan wordt de token er weer uitgehaald en teruggelegd op het bord. Is de pot met gemengde kleuren gekozen, dan mag de speler de token er uit halen en twee willekeurige potten verwisselen op de schappen. De gemengde kleurenpot wordt wel getoond. Bij drie gemengde kleurenpotten gaat het kleurenmonster in de war naar bed en begint het spel weer opnieuw. Slagen de spelers er in om alle tokens in de juiste potten te doen dan is het spel afgelopen.

Vertellen

Voordat de emotietokens in de de pot gestopt worden, is het de bedoeling dat de speler eerst iets verteld over deze emotie. Het kan een herinnering zijn, maar ook een gebeurtenis, voorwerp of een moment. Het mag een lange zin zijn, maar is het slechts een woord, dan is dat ook prima. Het gaat er uiteindelijk om dat de speler iets verteld over de emotie.

Wat vinden wij er van?

In het begin moesten de kinderen wel even wennen. Ik zag ze twijfelen met het vertellen, maar toen ze eenmaal door hadden dat gewoon alles verteld mocht worden, kwamen ze los. Inmiddels spelen ze het spel ook zonder onze hulp. Ik vond het vooral een verademing dat ze van alles wilde vertellen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze leren dat hun emoties er mogen zijn en met dit spel gaat dat echt wel goed. Wat ik wel jammer vind is dat de schappen van karton zijn en daarmee wat minder stevig dan wanneer ze van plastic waren geweest. Maar met het oog op het milieu is dit dan wel weer een milieuvriendelijker product.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit spel, je vindt het onder andere bij Bol.com

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links, hier kun je meer over lezen in de disclaimer.

Volg me ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.