Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het leed dat zwemles heet – de leeuwin in mij ontwaakte

Nooit gedacht dat ik ook eens een artikel zou schrijven over zwemles. De zwemles verloopt bij ons namelijk altijd vrij rustig en er is eigenlijk nooit wat op aan te merken. Tot er afgelopen vrijdag iets gebeurde en de leeuwin in mij ontwaakte om haar welp te beschermen.

Zwemvereniging

Negentien maanden geleden startte mijn bink met zwemlessen, bij de zwemvereniging, omdat deze beter aangeschreven staat dan de reguliere zwemlesaanbieders in onze regio. Ok ze doen gemiddeld twintig maanden over A en B bij de zwemvereniging, wat langer is dan bij de reguliere, maar dan zijn ze wel sterker en beter zelfredzaam, zoals ze zelf zeggen.

A-diploma

Hoewel mijn bink de eerste vier badjes als een speer ging, begon de echte uitdaging pas in het diepe wedstrijdbad. Het gesjoemel was over en meneer moest vol aan de bak. Wat hij met veel plezier deed. Dat zijn vriendinnetje bij hem in de groep zat maakte het nog leuker. Na 17 maanden werd het felbegeerde A-diploma binnengesleept en begon hij aan B.

B-diploma

Meestal staat daar een week of tien voor en dan zijn ze klaar om af te zwemmen. Het enige wat aangepast is ten opzichte van het A-diploma zijn de afstanden en wat extra kleine oefeningen. Je zou zeggen kat in het bakkie, als je je A al hebt, want de basisvaardigheden zijn er al.

Briefje zwemmen

Voorafgaand aan het B-diploma zwemmen is er nog briefje zwemmen. Je kunt het vergelijken met proefzwemmen. Mijn bink deed wat hij moest doen, was net als een aantal anderen wat slordig in bepaalde dingen. Maar een slechte generale is een goede echte, dachten wij. Totdat er een klein groepje apart genomen werd. Mijn bink zat bij dat groepje. Er werd wat verteld en ze werden weggestuurd zonder briefje.

De leeuwin in mij ontwaakte

De man en ik keken elkaar aan, dit kon toch niet waar zijn? Waarom krijgt hij geen briefje en die jongen die er met de pet naar gooide wel en waarom krijgt dat meisje dat met haar benen omlaag zwemt het briefje ook? Er gebeurde iets in me, waarvan ik niet wist dat ik het in me had. De leeuwin in mij ontwaakte om haar welp te beschermen. Nooit verwacht dat ik zo’n moeder zou zijn. Ik liep zo snel mogelijk naar beneden om verhaal te halen bij de zwemjuf. Die in geen velden of wegen te bekennen was.

Gevonden

Uiteindelijk vond ik haar en vroeg wat er mis was met het zwemmen van mijn bink. Zijn borstcrawl was niet goed genoeg. Dat was iets wat wij ook hadden gezien, maar er werd niks gecorrigeerd, dus dachten we dat het geen probleem zou zijn. Dit heb ik dus ook tegen de zwemjuf gezegd. Die daarop wat begon te stamelen dat er geen tijd voor was, terwijl ze nog tijd over hadden toen ze bij elkaar geroepen werden.  Ook aangegeven waarom ze niet extra oefenen op de zwakke plekken. Ook daar kon ze niet echt antwoord op geven.

Herkansing

Blijkbaar voelde ze zich toch verantwoordelijk voor het feit dat mijn kind niet mag afzwemmen en zij in gebreke was gebleven door extra aandacht te geven op de zwakke plekken, ook naar de andere kinderen toe die niet mogen afzwemmen trouwens. Dat mijn bink het woensdag nog eens mag proberen. En dus staat mijn weekend in het teken van borstcrawl oefenen met mijn bink, zodat hij vrijdag toch af mag zwemmen.

Als het echt terecht is, had ik er trouwens niks van gezegd. Maar de man en ik waren echt met stomheid geslagen dat hij dus echt geen briefje kreeg. Is dit herkenbaar voor jullie? Ik lees het graag hieronder in de reacties.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

 


 

Volg:
Delen:

47 Reacties

 1. ano niem
  5 november 2020 / 8:19 am

  Heb je aan de andere mensen op de foto gevraagd of je ze op t internet neer mocht zetten?

  • Marieke
   Auteur
   5 november 2020 / 8:26 am

   Want die staan heel herkenbaar op de foto??
   Best stoer hè om anoniem commentaar te leveren op iets!
   Als je niks zinnigs te melden hebt, doe dat dan ook niet.

 2. Frederieke
  29 januari 2020 / 8:08 pm

  Nou hier zo’n moeder die even niet oplette.. Mijn oudste dochter van 6 heeft wat moeite in badje 3 ( van de 5) gehad. Ze fietste vrij laat, dus logisch dat ze de kracht nog niet had. Ze heeft er dus iets langer dan gemiddeld over gedaan. Maar ik vond het niet erg, zo lang ze maar met plezier naar zwemles ging, en dat deed ze!
  Mijn jongste dochter van 5 daarintegen dacht al na een paar weken af te mogen zwemmen.. Ze wilde naar het diepe! Ze zat in badje 2 (van de 5) en kreeg op een zaterdag een kaartje voor het volgende bad. Ik dol enthousiast! Nu mag je de volgende keer in het diepe! Kind dol blij!
  Papa was de keer er op mee naar zwemles, en die belde me na de les op. Dat het kind echt intens verdrietig was en er niks van begreep, dat ze dus weer in haar oude badje ( het ondiepere) moest zwemmen.. wat blijkt nou? Had mama zich mooi vergist! Ik dacht dus dat ze al 3 kaartjes had gehad.. maar ze had haar 3de gekregen.. werd me even niet in dank afgenomen

  Maar ze zwemt nog steeds met heel veel plezier, ze heeft nu veel meer uitdaging. En dat is het belangrijkst!

 3. Resi
  29 januari 2020 / 10:09 am

  Mijn dochter zwemt prima, haar A diploma heeft ze gehaald met voor de zomervakantie en vorige week was proefzwemmen. Op haar zwemtechniek was niks aan te merken maar ze had (door ziek zijn) een paar lessen gemist en mag daarom niet op voor B! Ze moet zelfs in de les altijd alles voordoen aan de groep zodat ze kunnen zien waar de bedoeling is! Ze zwemmen daar maar 2 keer per jaar af dus nu moet ze door tot de zomervakantie. Ik heb natuurlijk ook geklaagd maar krijg gewoon geen fatsoenlijke reactie terug.

  • Marieke
   Auteur
   29 januari 2020 / 12:10 pm

   Oh dat is dan wel heel erg zonde. Hopelijk krijg je nog een reactie.

 4. Willemien
  29 januari 2020 / 7:23 am

  Ik heb 3 kinderen en een totaal andere ervaring. De oudste mocht al heel snel naar ‘t tweede badje. Toen haar badmeester dat voorstelde aan mij, heb ik gezegd dat ik haar liever er wat langer over liet doen omdat ze anders ook een andere juf/meester zou krijgen en ze daar erg tegenop zag. Omdat we allemaal wilden dat ze met plezier bleef zwemmen, besloten we toen samen dat ze in haar groepje zou blijven. Toen de badmeester vlak daarna door omstandigheden langer afwezig zou zijn, hebben we haar, omdat ze toch al een andere juf kreeg, alsnog door laten gaan. En is ze de eerste les geholpen door de stagiaire. Die legde haar uit wat de bedoeling was en oefende wat extra zodat ze haar achterstand in dat groepje kon inhalen. De tweede was motorisch niet zo handig. En lang. Waardoor smokkelen heel makkelijk was, hij kon makkelijk gaan staan tussendoor. De juf heeft toen met ons overlegd of we ‘t goed vonden dat hij naar een groepje ging dat al in ‘t allerdiepste stuk zwom. Dat hebben we gedaan en toen hij wel moest zwemmen, was het ook zo klaar. De jongste was een ware durfal. Sprong (met bandjes) rustig in ‘t allerdiepste als we samen gingen zwemmen. Na de eerste zwemles, waar ze vooral aan waterwenning hadden gewerkt, was hij wat teleurgesteld over zwemles. De badmeester vroeg na de eerste les of we als ouders ‘t vooral wilden zeggen als kinderen zich verveelde. Omdat hij het meestal wel zag, maar sommigen een meesteracteur zijn. Toen heb ik gezegd dat ik zo’ ‘n kind had ☺️ Hij is nog even in dat groepje gebleven, maar kreeg meer uitdaging. Ondertussen stond de zwem4daagse voor de deur. Kind chagrijnig, want na 3 zwemlessen kon hij nog niet meedoen, wist hij. Dat mocht normaal vanaf dat je in het diplomagroepje zat. Hij kon al op zijn rug zwemmen, had ik gezien. Dus ben ik naar de badmeester gegaan. Verhaal gedaan dat hij zo graag, net als zijn zus en broer, mee wilde doen. Nou, geen probleem. Dus 2 weken later, na 5 zwemlessen, zwom hij 4 avonden de nodige baantjes. Mijn ervaring is dus dat er juist heel goed is gekeken naar mijn 3 totaal verschillende kinderen. En er altijd goed overleg was, of mogelijk was.

 5. Lila
  28 januari 2020 / 10:58 pm

  Hi
  Marieke heel herkenbaar . Als ouder moet je echt strijden het gaat er echt oneerlijk aan toe

 6. Marieke
  28 januari 2020 / 10:26 pm

  Is dit nu echt leeuwinnengedrag om op te komen voor je kind of baalde je ervan dat hij niet mag.
  Lees nergens dat je kind teleurgesteld was of dat het op een onredelijke manier gezegd is (maar misschien was dat wel)
  En dan nog; van een beetje teleurstelling gaat een kind niet dood (van verdrinken wel trouwens… oké flauw)
  Herken wel het gevoel dat je kind voor jou gevoel onvoldoende wordt gezien en te negatief wordt beoordeeld in vergelijking met de ander, maar ik zou dat daarna handelen niet als leeuwinnengedrag omschrijven. Daarvoor lijkt me het gevaar/last voor je kind te klein.

  • Marieke
   Auteur
   28 januari 2020 / 11:07 pm

   Dank voor je reactie. Hij was wel degelijk teleurgesteld. Begreep niet waarom hij geen briefje kreeg en snapte ook de uitleg van de zwemjuf niet. Dus met dat in mijn achterhoofd voelde het voor mij wel als leeuwinnengedrag.
   Maar wat dat voor mij wel is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Gevoel is voor iedereen anders.

 7. Mandy
  28 januari 2020 / 9:13 am

  Heeel herkenbaar!
  Was bij mijn dochter precies hetzelfde.
  Dat gezichtje vergeet je nooit meer!
  Hartverscheurend!!
  Ik ook ernaar toe en mocht ze inneens de week erna het nog een keer laten zien,
  En kon ze inneens wel voor der A.
  Gelukkig maar anders hadden we daar niet meer heen gegaan!
  Alles voor je kinderen ❤️

 8. Peet
  27 januari 2020 / 11:55 pm

  Hier ook meegemaakt. Oudste dochter mocht niet door voor afzwemmen zat al een maand in dat groepje. Ander kind voor het eerst in dat groepje had haar aan de benen vastgehouden aldus mijn dochter mocht wel door. Navraag gedaan waarom ze niet door was. Beheerste de borstcrawl niet. Kreeg daarna oorontsteking is toen 3 weken niet geweest. De eerste keer dat ze er weer was ging ze gelijk door voor het a diploma.
  Wel vreemd dat ze het 3 weken later zonder naar zwemmen te zijn geweest het wel beheerst.
  Bij mij tweede dochter ben ik gelijk meer leeuwin geweest wat zeker hielp.
  Die kon alles durfde alleen niet onder water. Zat toen 4 weken in een groepje met jawel maar 4 kinderen. Niet een keer is onder water zwemmen geoefend.
  Heb ik zelf gedaan in week 3 durfde ze het helemaal. Maar ze mocht in week 4 niet door. Toen heb ik gebeld en mocht ze een groep verder.

 9. José Koning
  27 januari 2020 / 11:13 pm

  Herkenbaar: mijn zoon en dochter tegelijk op zwemles. Zoon die slechter en slordiger zwom dan zus mocht wel afzwemmen voor b, zus niet. Verhaal gehaald en uiteindelijk geëist dat ze het voordeel van de twijfel zou krijgen. Nou vooruit dan maar, ze mocht, maar wel met de vraag (lees chantage) dat ze nog door zou gaan voor c.
  Na afzwemmen, wat ze geweldig deed! werd haar door een scout gevraagd of ze niet mee wilde zwemmen in het waterpolo team, want ze had zo’n sterke beenslag… ja, dat moest de zwemjuf die ernaast stond toch wel beamen.

 10. Mandy
  27 januari 2020 / 7:43 pm

  Heeeeel herkenbaar! En dat teleurgestelde gezicht vergeet ik nooit. Ik heb de zwemjuf bedankt en gezegd dat ze ons uit kon schrijven. In de auto heb ik tegen mijn zoon gezegd dat had net zijn A-diploma had gehaald en dat hij een cadeautje uit mocht zoeken! “Huh, ik kreeg toch geen briefje?” Ik vertelde hem dat dat alleen voor kindjes is die het nog 1 keer moeten laten zien. Hij zwemt nu voor zijn B met schoolzwemmen, want ja zijn A die heeft ie natuurlijk al…

 11. Sylvia
  27 januari 2020 / 2:46 pm

  Herkenbaar…… het is net als bij een autorijschool. Er mag maar een x aantal slagen want er moet immers geld in het laatje komen. Niet alle zwemscholen werken op deze manier maar van een voormalig zwemjuf van ons lokale zwembad weet ik dat dit bij ons wel op deze manier gaat. Heel jammer want kinderen worden nodeloos onzeker gemaakt op deze manier.

  • Zwemjuf
   28 januari 2020 / 9:04 am

   Jammer dat dit soort indianenverhalen blijkbaar geloof wordt.

 12. Yvonne
  27 januari 2020 / 1:36 pm

  Heeeel herkenbaar.
  Mijn dochter was net 4 toen ze op zwemles ging. Meestal mag het bij zwemscholen pas bij 5 omdat het anders te lang zou duren.maar ze was zo vrij met water het werd gevaarlijk dus wij begonnen met 4. Ze kreeg een testje of ze het aan zou kunnen en met vlag en wimpel geslaagd.
  Ze had in 7 maanden haar A diploma en na 6 weken ook haar B
  Twijfel wel of niet nog naar C ze wilde het zelf graag. Navraag gedaan, naar haar laten kijken. Zou ze dit aankunnen.
  Ja zij kan dit aan! Prima, dan gaan we ervoor.
  Ze deed het in onze ogen beter dan verwacht. Ze deed haar uiterste best.. maar kreeg steeds geen briefje. Als we navraag deden was het antwoord. Nee ze is te jong! Nou ik dacht dat ik van me stoel viel. Heb echt stennis lopen schoppen want dit hebben we nagevraagd. Ze werd beoordeeld door iemand anders, we hebben zelf nog extra geoefend en ze mocht afzwemmen.
  Nou ik zal het nooit vergeten. Stelletje, wat was ik boos! 🙂

 13. Danielle
  27 januari 2020 / 10:53 am

  Onze oudste nu 19 met 4 jaar op zwemles eerst peuter les automatisch door 2 jaar lang een drama nog ff een spoedcursus maar nog steeds geen a diploma tot dat de directeur van zwembad vroeg van wie dat kind was in het blauwe zwembroekje eehhhhh die van mij stamelde ik de beste man vroeg me waarom deze jongen nog niet had afgezwommen hij kon direct door voor b en c dit drama dankzij de zwemdocent. Onze jongste a en b binnen een jaar

 14. Zwem juf
  27 januari 2020 / 10:36 am

  Ik vind het jammer dat er zo veel negatieve reacties zijn.
  Ten eerst, Ik vind het ongelofelijk dat hem dit is overkomen en wat ik nog ongelofelijke vind is dat de zwem onderwijzer het niet kan onderbouwen waarom het zo gegaan is, ik ben zelf zwem onderwijzer en vind het ontzettend vervelden om dit soort dingen te lezen. Ik ben namelijk van mening dat als kinderen gaan proefzwemmen of in jou geval briefje zwemmen dat ze te aller tijden gaan afzwemmen mits ze er echt met de pet na gooien maar idee krijg ik niet.
  Ten tweede, Persoonlijk vind ik het jammer dat mensen denken dat de kinderen er niet toe doen, dat ze gezien worden als melk koe en dat de zwemlessen gezien worden als ouderwetse. Bij ons wordt heel veel gedaan met het nieuwe leren (kinderen meer plezier in zwemmen)
  Ik snap heel goed dat je als ouder het voor je kind wil opnemen en daar ben ik het volledig mee eens en dat je er boven op zit is ook je goed recht, alleen denk hier bij ook aan het kind zelf. Ik heb ouders gehad die er zo dicht boven op zaten dat uiteindelijk het kind zelf geen plezier meer had in het zwemmen.

  Nogmaals ik ben het in zeker zin met jullie eens, maar er ook zwembaden die wel het kind vooraan hebben staan.

 15. Mira
  27 januari 2020 / 10:29 am

  Oh ja, die zwemles…. Bij ons wordt gewerkt met blokken van 10 lessen (van 2 uur). En afzwemmen is alleen aan het eind van een blok.
  Is er een meisje waar ze over zeggen: tja, ze kan het wel, maar ze is er emotioneel nog niet klaar voor.
  Kom op zeg! Dan moet je dus 20 uur extra zwemmen om er aan te wennen dat je straks je diploma hebt of zo?

 16. Iny Tummers
  27 januari 2020 / 10:28 am

  Ik ben moeder, oma en zwemjuf. Ik begrijp de leeuwin in je , het is ook raar dat er geen persoonlijke aandacht gegeven wordt aan elk kind dat iets niet beheerst in de vereiste zwemonderdelen. Vraag als ouder regelmatig eens naar de vorderingen dan zitten er niet zoveel emoties op én de juf( meester) blijft ook bij de les.
  Diploma’s zijn een mijlpaal die je inzicht geven hoe zwemveilig een kind in tegenwoordige zwembaden zijn en geef dit niet te snel op , hou ze veilig. Voor woensdag heel veel succes, probeer relax er naar toe te gaan dat steunt je kind enorm

 17. Daphne
  27 januari 2020 / 10:04 am

  Ik ben zelf een zwemjuf maar ook moeder dus ik zie het van beide kanten. Ik sta een beetje te kijken van dit verhaal! Communicatie is het aller belangrijkste. Naar de ouders toe maar zeker ook naar de kinderen. Ik begrijp ten eerste idd niet waarom ze die crawl niet hebben geoefend maar wat ik nog meer niet begrijp is waarom ze dit niet ruim van te voren met jullie gecommuniceerd hebben. Dan hadden jullie zelf indien mogelijk met hem kunnen gaan oefenen. Ook verhalen die ik nu lees dat een kind altijd goed zwemt en bij het proefzwemmen het op dat moment wat slechter laat zien dan hij of zij kan. Dit heb ik ook vaker want het is een spannend moment en vooral vermoeiend omdat ze het hele programma achter elkaar moeten zwemmen. Als mijn collega’s zien dat het kind niet zwemt zoals het hoort gaan ze met mij in gesprek en ik kom altijd op voor ‘mijn kinderen’. Ik laat ze tenslotte niet voor niks naar het proefzwemmen komen. Ieder kind dezelfde oefening op dezelfde manier laten uitvoeren keer op keer is super ouderwets. Kijk naar het kind en zoek uit waar het kind behoefte aan heeft. Helaas hebben we te maken met een enorme vergrijzing in dit vak en er zijn niet veel jongeren die dit willen doen. Dit betekent helaas voor 75% oude lesmethode’s. En zoals mijn collega’s zeggen… wat het vroeger goed deed doet het nu nogsteeds goed! Gelukkig zijn de nieuwe lesmethode’s veel meer gericht op spelend leren en ieder kind op zijn/haar eigen tempo laten zwemmen.

 18. Camillo
  27 januari 2020 / 9:57 am

  Onze zoon zwemt aankomende dinsdag af maar niet zonder slag of stoot. Er zijn in totaal 7 zwem leraren geweest wat erg verwarrend voor de kids was. Hij mocht ook later als gepland afzwemmen omdat z’n vlinderslag en borstkrol beter moest. Ook 8 keer het grote bad overzwemmen lukte ook niet altijd.
  Ik gaf aan dat ik niet verwachtte dat m’n zoon binnenkort zwemmend naar Engeland ging oid.
  Aangegeven dat ik de eisen voor een A diploma nogal heftig vond, bleek dat hij voor ABC zwom?!
  Had ik dat van te voren geweten dan hadden we dat anders aangepakt. Voor onze 2 andere super spetters zijn we in ieder geval voorbereid

 19. Jon
  27 januari 2020 / 7:17 am

  Wekelijks “het gat” moeten oefenen, maar dat allang beheersen. Terwijl er ook nog aandachtspunten waren op andere zwemonderdelen, maar daar was geen tijd/aandacht voor.
  Zwemonderwijs is behoorlijk ouderwets; ieder oefent hetzelfde op hetzelfde moment. Ik geef les in het basisonderwijs en als ik zo zou werken…

  • Marieke
   Auteur
   27 januari 2020 / 7:40 am

   Begrijp wat je bedoelt, al is niemand ooit slechter geworden van herhaling. Maar inderdaad kijken naar hetgeen wat verbetert kan worden is geen overbodige luxe in deze.

 20. Jolanda
  27 januari 2020 / 5:09 am

  Jaja. Zeker meegemaakt. Dochter zwom al weken super netjes. De schoolslag was het eerste wat ze onder de knie had. De borst crawl duurde het langst. Toen ze ook die eindelijk doorhad mocht ze na een aantal weken eindelijk proefzwemmen.
  Bij het proefzwemmen verslechterde haar schoolslag in de laatste baan en ik zag dat ze daarnaar keken. Terwijl de rest van het proefzwemmen foutloos werd afgerond behoorde zij ook bij het groepje wat moest blijven en zonder briefje naar huis ging.
  Ze mocht nog een baantje zwemmen om het nog 1x te bewijzen. Helaas inmiddels zo moe dat ze ook die niet beter zwom. En dus niet af mogen zwemmen. Door deze domper faalangst opgelaaid en nooit meer goed gaan zwemmen tijdens de les. Zodra de juf keek begon ze een rare slag. Als er niemand specifiek oplette met de zwemslag dan deed ze die prachtig. Kind heeft nooit meer af kunnen zwemmen. Zwemt nu zonder diploma’s maar kan beter zwemmen dan mijn zoon mét diploma‘a….

  • Marieke
   Auteur
   27 januari 2020 / 5:42 am

   Jeetje dat is bizar zeg en wat sneu! Maar fijn dat ze beter zwemt dan iemand met een diploma en dat ze wel heeft doorgezet met zwemmen.

   • claudia
    27 januari 2020 / 4:33 pm

    Wel goed om te onthouden dat er voor schoolactiviteiten (als schoolkamp, of op het Voortgezet Onderwijs) wel gevraagd wordt of een kind zwemdiploma’s heeft. Zonder diploma mogen ze dan niet mee doen.

    • Jolanda
     28 januari 2020 / 8:46 am

     Ja. En heb je die dan wel eens moeten laten zien? Mijn dochter heeft een diploma in handen. Echter is ie n beetje nep. Ziet niemand

 21. R
  27 januari 2020 / 4:11 am

  Mijn zusje had haar A diploma gehaald en haar naam stond er verkeerd op en haar school juf zag dat ook ze pakte zo haar diploma af en Verschuerden het zo voor mijn zusje haar gezicht dus mijn zusje huilend naar de zwem juf huilend vertelt wat er is gebeurd de reactie van haar was niet normaal ja pech je krijgt geen nieuwe en je mag ook niet opnieuw voor je diploma had je eraar beter op moeten passen eigen schuld ik heb mijn moeder nog nooit zo kwaad gezien als op dat moment

  • Marieke
   Auteur
   27 januari 2020 / 5:43 am

   Sjonge wat een verhaal zeg. En wat raar ook van de schooljuf dat ze dat zo heeft gedaan.

 22. Danielle
  26 januari 2020 / 10:02 pm

  Rare vraag misschien, maar mijn dochter is bezig voor A en moet al borstcrawl en rugcrawl doen. Zij mag niet op gaan omdat ze niet lang genoeg onder water zwemt na het erin duiken. Ze moet dan door een gat zwemmen en mag daarna pas boven komen. Dus snap niet waar het probleem met door een gat zwemmen bij het c diploma zit als dit bij a ook al moet?

  • Anke
   27 januari 2020 / 12:15 am

   Bij C moet je volgend mij eerst veel verder onder water zwemmen voor je door het gat gaat.
   6 m bij A
   9 m bij B
   ? M bij C

   • Marieke
    Auteur
    27 januari 2020 / 5:47 am

    Bij A is het 3 meter, bij B en C 6 meter.

    • Ria
     27 januari 2020 / 9:02 am

     A 3 meter B 6 meter C 9 meter

   • Zwem juf
    27 januari 2020 / 10:14 am

    Niet meer ze hebben de afstand voor diploma C op 6 meter gezet en als bij diploma B

  • Badjuf
   27 januari 2020 / 7:23 pm

   A= 3 meter
   B=6 meter
   C= 6 meter boven komend in een gat(oriënteren onder water)
   Dit is via de NRZ eisen
   Dan heb je ook nog de eisen van de Envoz weet niet welke eisen zij hanteren

 23. Eef
  26 januari 2020 / 6:45 pm

  Wat een negativiteit allemaal weer. Een kind mag op voor A B of C omdat het kan zwemmen, niet omdat we het een diploma gunnen. Lekker dan: “vooruit dan, hier is A, want anders is het zielig”, eerste beste keer te water…. verdronken.
  Een kind is niet zielig, ouders gunnen hun kind geen leermomenten of tegenslagen.

  • Marieke
   Auteur
   26 januari 2020 / 6:58 pm

   Heb ook niet gezegd dat het geen teleurstellingen te verwerken krijgt, dat krijgt hij echt wel! Maar dit voelde anders. En weet niet of je zelf kinderen hebt, maar dan hoop ik dat jou dit nooit overkomt.
   Zijn A diploma heeft hij niet zomaar gekregen. En zijn B krijgt hij ook niet zomaar. Hij krijgt een herkansing, omdat ze tekort geschoten zijn in het aanleren van de borstcrawl. Woensdag beoordeelt iemand anders hem, zegt die badjuf hetzelfde dan is het wat het is en dan zal hij niet afzwemmen en heeft hij alsnog te dealen met een teleurstelling, want in mijn ogen heel gezond is.

 24. Marjet
  26 januari 2020 / 4:02 pm

  Herkenbaar… dochter wilde graag door voor het c-diploma. Ze wilde graag de gouden medaille (bij a kreeg je brons, bij b een zilveren)
  Maar echt dat verrekte gat waar ze door heen moest.
  Ja, mevrouw moet u met haar gaan oefenen… hoe dan? Ik heb geen privé zwembad in mijn achtertuin en om nu elke keer de entree van het plaatselijke zwembad te betalen… zwemles was al duur zat.
  Uiteindelijk met een certificaat naar huis gegaan, ze mocht het wel proberen met proefzwemmen… ja daag en dan staat zij voor lul bij meer dan 100 toeschouwers dat ze niet door het gat zwemt en dan het bericht krijgt niet te mogen afzwemmen. Dacht het niet….

  • Marieke
   Auteur
   26 januari 2020 / 4:15 pm

   Agos, zeker als kinderen zo graag iets willen. En ik snap heus wel dat je moet oefenen. Logisch ook, maar een gat heb je niet onder water, dan kan je dus alleen maar oefenen met onderwater zwemmen. Zonde hoor dat ze daar dan toch niks mee doen. Vrees dat de groepen gewoon vaak te groot zijn en dat je dan echt overstag moet gaan voor privéles. Maar dat zie ik dan ook weer niet zitten.

   • Fannie
    27 januari 2020 / 8:45 am

    Ik heb het gat wel geoefend met vrijzwemmen: onder mijn benen door! En het kind mag vaak gratis naar binnen tijdens een oefenuurtje, dan betaald alleen de ouder entree. Maar ik ben het eens met veel zaken die eerder genoemd zijn bij de zwemlessen. Geen les op maat zoals we tegenwoordig gewend zijn het kind te geven. Waardoor bepaalde zaken voor sommigen altijd minder aandacht zullen krijgen.

 25. Anouska
  26 januari 2020 / 2:19 pm

  Zo ontzettend herkenbaar. Hier een meisje wat 3 jaar over der A heeft gedaan. Alles ging prima, al tijden. Maar nee hoor weer zat ze niet bij het afzwemgroepje. En toen vonden ze het maar raar dat “we” niet voor B verder gingen. Nou ik ben super trots op m’n meisje en die B mogen ze houden.

  • Marieke
   Auteur
   26 januari 2020 / 3:06 pm

   Ja dat begrijp ik dan wel ja! Iemand noemde het op fb al een melkkoe, maar soms is het dat echt!

 26. Sabina
  25 januari 2020 / 12:49 pm

  Goed hoor dat je er bovenop zit, zo heb ik aantal jaar geleden dat ook gedaan bij mijn oudste. Doordat ze het gat niet redde bleven we steken (de rest was afzwem b waardig) maanden duurde het het schoot maar niet op heel frustrerend als klap op de vuurpijl hadden ze een fout gemaakt met doorschuiven en zwommen ze met zijn 21 en en dat werkte helemaal niet mee en welgeteld 1 x aan het einde kunnen oefenen met dat frustrerende gat ! Woest was ik, flink over de zeik ff verhaal gehaald en dat ik er genoeg van had en al we geen geen privé les kregen dan klaar met die b diploma en acuut stoppen ! Nou die privé les kwam er na 1 x meteen door het gat afzwemmen en diploma goddank. Als je er niet bovenop zit gebeurt er niks goed gedaan Marieke
  Met nummer 2 maddy ging het overigens als een speer ook via de zwemvereniging deze keer (jill niet ) en binnen twee jaar a en b diploma klaar met dat gezwem gelukkig jij veel suc6 enblijf er bovenop zitten lieverd

  • Marieke
   Auteur
   25 januari 2020 / 1:10 pm

   Wat bizar zeg! Alsof je kind er dan gewoon niet toe doet of zo!
   Ik kreeg gisteren de indruk dat ze maar een klein percentage door laten gaan. Maar hoewel het blijft knagen, hoop ik dat door extra oefenen het woensdag wel lukt.

 27. Sabine
  25 januari 2020 / 11:24 am

  Ik geef je groot gelijk dat je opkomt voor je kind. Wij doen iets langer over het b diploma, maar daar was ik het helemaal mee eens omdat de techniek er onvoldoende in zat. Dit zie je normaal al ruim voor het proef afzwemmen. Bij onze zwemschool praten ze een aantal lessen voor het proef afzwemmen waar aan gewerkt moet worden en daarvoor maken ze per kind een plan. Al moet je bij twijfel gevallen ook wel eens zelf extra oefenen of praten over extra lessen
  Ook opandere momenten moet je soms even goed opkomen voor je kind en ik verbaas mij er ook wel eens over hoe veel emotie daarbij vrij komt.

  • Marieke
   Auteur
   25 januari 2020 / 11:39 am

   Oh maar dat is juist wel heel fijn, dan weten ze precies waar ze aan toe zijn. En waar nog aan gewerkt moet worden. Dat waren ze hier vergeten te doen. En als het niet goed is, zeggen we dat ook tegen hem, maar dit was gewoon raar. Hij wordt al weken niet gecorrigeerd en daar is hij dan nu de dupe van.
   En inderdaad wat je zegt, die emotie die daar bij loskomt. Ik stond gewoon versteld van mezelf. Zelfs nu ik het van me af heb geschreven blijft het knagen. Maar dat is na woensdag vast voorbij. Dan heeft hij een andere juf en is het een soort van second opinion. Hopen dat ik hem dit weekend nog een en ander kan bij brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.