Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

CG Methode – van proberen kun je leren

Twee jaar geleden bedacht ik minstens vijf redenen waarom de curly girl methode nooit voor mij zou werken. En ik was er echt heilig van overtuigd dat het voor mij ook echt niet was weggelegd. Maar wat blijkt van proberen kun je leren zelfs met de cg methode.

Koppig

Hoewel ik best koppig ben en ik echt dacht dat de hele cg methode niet zou werken, werd ik wel lid van een grote community op Facebook. Daar leerde ik van alles over routines, maar vond het zo ontzettend lastig, dat ik besloot in ieder geval met de producten die ik toen gebruikte gewoon alvast een routine voor mezelf te creëeren. Ook al waren die producten totaal niet CG methode proof, al kwam ik daar wel pas later achter.

Verdiepen

Toch raakte ik op de één of andere manier geïnteresseerd in de curly girl methode. Mede door de intelligente lockdown in maart 2020 besloot ik me er meer in te verdiepen, kocht zelfs een speciaal, in het Engels geschreven, curly girl boek (het is het boek van de affiliate link, mocht je er interesse in hebben, ik verkoop het voor 10 euro incl. verzenden). Door dit boek leerde ik onder andere meer over haareigenschappen zoals elasticiteit en porositeit, maar ook dat er meerdere soorten krullen zijn en dat die dan weer onderverdeeld worden in krultypes.

Haareigenschappen

Eigenlijk valt en staat alles met de haareigenschappen. Als je weet wat jouw haareigenschappen zijn kun je op zoek gaan naar de juiste producten en de voor jou fijnste routine.

Mijn haareigenschappen

 • normale elasticiteit
 • normale porositeit
 • grove krullen
 • krultype 2c / 3a

Elasticiteit

Elasticiteit heeft alles te maken met hoe flexibel jouw haar is, zo zal met een lage elasticiteit je haar snel breken als je er aan trekt. Is het normaal dan rekken je haren eerst nog mee, maar breken dan daarna alsnog en bij hoge elasticiteit rekken ze heel erg uit, veren niet terug zoals ze waren en breken erg laat.

Porositeit

Porositeit heeft te maken met je haarschubben en in hoeverre ze open of gesloten zijn. Hoe wijder de haarschubben staan hoe hoger de porositeit. Voor het checken van de porositeit zijn wat trucjes, dit geldt ook voor het meten van de elasticiteit. Meer hierover kun je vinden in de Facebook groep The Curls Cult.

Low budget producten

In het begin gebruikte ik vooral low budget producten, omdat ik niet wist wat de cg methode met mijn haar zou doen. De volgende producten schafte ik als eerste aan en zijn gewoon te koop bij Kruidvat.

 • Europrofit baby shampoo voor de final wash
 • Petal fresh scalp treatmentshampoo voor de twee-wekelijkse wasbeurt, dit in verband met mijn seborroisch eczeem
 • Loving Blends yoghurt masker voedende amandelmelk als deep conditioner (deepco)
 • Kruidvat milde crèmespoeling als leave in
 • Europrofit styling gel

Haren wassen

Waar ik voorheen er toch niet aan moest denken om maar twee keer in de week mijn haren te wassen, vanwege ondere andere jeuk op mijn hoofd, is dit inmiddels wel veranderd. Ik was echt nog maar twee keer in de week mijn haren, waarvan één keer echt heel uitgebreid. De tweede keer is dit met bijna dezelfde producten, maar dan zonder lange inwerktijd en een iets andere routine.

Mijn routine

In het weekend heb ik standaard de uitgebreide wasdag. Het ligt er aan wat er op de planning staat of dat dit op zaterdag of zondag is. Ik begin met de Petal Fresh shampoo, waarmee ik met een scalp borstel mijn hoofdhuid masseer. In verband met mijn droge hoofdhuid laat ik de shampoo niet intrekken, maar spoel ik deze meteen weer uit. Daarna gebruik ik een deep conditioner in de onderste lagen van mijn haar. De deepco die ik op zaterdag gebruik is meestal een masker. De ene keer gebruik ik een moisture en de andere keer gebruik ik proteïne. Het is maar net wat mijn haar op dat moment nodig heeft. De andere wasbeurt is op een doordeweekse dag, waar dat voorheen op woensdag was (#woensdagwasdag op Instagram), doe ik dat sinds een aantal weken op dinsdagavond. Ik gebruik namelijk de wash now, style later methode van Charlotte. Ik was het dan dus ‘s avonds na het sporten en dan hoef ik het op woensdagochtend alleen nog maar te stylen. Voor mij echt ideaal, want met werken ga ik het niet redden om alles in de ochtend te doen. Stiekem vallen mijn krullen ook beter als ik het op deze manier doe.

Favoriete producten van dit moment

In de afgelopen paar jaar heb ik al aardig wat producten getest. Van de low budget producten gebruik ik eigenlijk alleen nog de europrofit baby shampoo en de Petal Fresh shampoo. De rest is ondertussen wel vervangen. Zo was ik heel lang een groot fan van de shampoo, deepco en leave-in van Giovanni Cosmetics en de snot (gel) van Creme of Nature. Ik werd nieuwsgierig naar andere producten, daarom probeerde ik de producten van Flora & Curl en Pretty Curly Girl uit. Mijn favoriete producten voor de cg methode op dit moment zijn toch wel echt de producten van Pretty Curly Girl. Ik heb van dit merk de volgende producten in gebruik;

 • peppermint shampoo
 • bye bye tangles & knots conditioner
 • intense moisture deep conditioner
 • intense protein deep conditioner
 • extra loving leave-in
 • magical flaxseed gel
 • bye bye frizz serum
 • protein rose water refresh
cg-methode-pretty-curly-girl.jpg

Tip

Ben jij nou ook een curly girl en wil je de eerdergenoemde merken uitproberen, maar niet meteen met grote flessen opgescheept zitten. Koop dan de mini flesjes. Flora & Curls heeft bijvoorbeeld een mini essential kit, maar ook Giovanni en Pretty Curly Girl verkopen de reisflacons. Op deze manier ben je niet meteen een kapitaal kwijt aan grote flessen voor als je het niet fijn vindt en kun je ook nog eens wisselen van merk, waardoor je je stash lekker uit kunt bereiden.

Wishlist

Hoewel ik heel erg tevreden ben over Pretty Curly Girl, ben ik ook heel erg nieuwsgierig naar de producten van Curly Secret en Lush. Maar goed eerst maar eens opmaken wat ik heb staan, want dat is ondertussen aardig wat. Gelukkig kan ik ook nog weleens wat in het haar van mijn tuttebel smeren. Al doe ik daar niet heel erg uitgebreid de cg methode bij, want ze vindt haren was echt drie keer niks.

Al met al is het bij de cg methode vooral een kwestie van experimenteren, proberen en leren van je eigen haren in combinatie met de producten die je gebruikt en niet te snel opgeven. Ben jij een curly girl? Zo ja heb je weleens van de cg methode gehoord en er ook iets meegedaan? Verder ben ik benieuwd naar jouw favoriete producten. Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Deze blog wordt geenszins gesponsord door één van de genoemde merken.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.