Met Pasen veel te veel gezondigd! Dus de rem is er weer op en let ik weer beter op mijn voeding. Ik krijg altijd erg leuke reacties op de maaltijdsalades die ik post op Instagram. Daarnaast zijn salades met warm weer ook nog eens heel erg lekker. Daarom deel ik mijn vijf favoriete maaltijdsalades met je.
Maaltijdsalades en variatie
Uiteraard kan je met maaltijdsalades alle kanten op voor wat betreft de ingrediënten. Mijn basisingrediënten zijn vaak wel hetzelfde, maar ik houd er wel van om lekker met vlees of vis te variëren. Wat je in mijn salades niet terug zult vinden zijn aardappels, pasta, rijst of noedels. Niet omdat ik het niet lekker vind hoor, want ik ben er gek op, maar het past gewoon niet in mijn maaltijdsalades.
Basisingrediënten maaltijdsalade
De ingrediënten die standaard terugkomen in mijn maaltijdsalades zijn er drie:
- rucola of eikenbladsla (melange gebruik ik ook regelmatig)
- komkommer
- pijnboompitten
Carpaccio
Met stip op één is dat toch echt wel de maaltijdsalade met carpaccio. Voor carpaccio mag je me sowieso wakker maken. Naast de basisingrediënten doe ik er het volgende in:
- carpaccio, zoveel als je lekker vindt, maar ik doe er meestal rond de 100 gram in.
- parmeggianovlokken, een handje of nou ja eigenlijk altijd iets meer.
- en voor de bite doe ik er vaak nog een grissini bij met zeezout.
- olijfolie, peper en zout
Garnalen in knoflook
Ik ben gek op garnalen, het liefst gebakken in olijfolie en knoflook. Waarom zou je ze dan niet door een maaltijdsalade doen.
- basisingrediënten
- gepelde, roze garnalen, ik koop ze meestal bij de Lidl of Albert Heijn in een bakje van 100 gram
- verse knoflook
- feta of parmegianno
- zout en peper, olijfolie is niet meer nodig, want dit zit al door de garnalen.
Makreel
Makreel eet ik ook graag, maar sinds ik er achter kwam dat het best veel calorieën bevat, doe ik dit niet meer wekelijks. Het recept deelde ik al wel eerder bij de koolhydraatarme recepten. Uiteraard deel ik nog wel even de extra ingrediënten met jullie.
- makreel
- feta
- peper, zout en olijfolie
Gerookte kip en gekookt ei
Nog een hele fijne maaltijdsalade is die met gerookte kip en een gekookt ei. Beetje dubbel op, maar stiekem wel erg lekker.
- basisingrediënten
- Gerookte kip, meestal de helft van één hele gerookte kipfilet.
- Gekookt ei, ik kook hem meestal half hard.
- Feta
Tonijn
Een maaltijdsalade die ook absoluut niet mag ontbreken is die met tonijn. Ook zo ontzettend lekker en ik vind het altijd wel een frisse salade.
- Basisingrediënten
- Tonijn op oliebasis, wel even wat olie afgieten, anders wordt het te vet
- Kappertjes, een paar theelepeltjes
- Bosuitje (gewone ui kan ook, maar ik ben geen fan van gewone rauwe uien)
- Feta
- Augurkjes
Uiteraard kan je bij alle salades ook nog tomaatjes toevoegen, maar zelf ben ik er niet zo dol op. Loopt bij jou het water ook al in je mond?
Nostalgie! Ik zag de foto van de blog en dacht meteen aan de tijden dat ik altijd samen met een vriendin een grote kom salade voorbereidde. Dat was echt een ding, welke salade wordt het nu.. Bij het lezen hiervan denk ik niet alleen hieraan terug, maar lijkt het me ook een goed idee om weer te starten! In plaats van carpaccio deden wij ook wel eens stukjes rookworst. Yumyum in the tum!
Auteur
Ah wat leuk dat je door het lezen van de blog herinneringen op kunt halen.
Rookworst door salade? Daar heb ik nooit aan gedacht, maar klinkt wel goed eigenlijk. Thnx voor de tip!
Oh hier word ik heel blij van. Ben op dit moment ook helemaal into de salades. Ik eet op dit moment vaak een salade met wat gebakken uitjes, walnoten, stukjes kaas en een heel klein beetje honingmosterd saus.. (niet heel gezond maar wel enorm lekker).
Auteur
Oh maar jouw salade klinkt ook erg lekker hoor. En gebakken uitjes doe ik er ook wel eens overheen als ze op tafel staan 😉