Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat als je kinderen nog niet zindelijk zijn ‘s nachts – wat doe ik verkeerd?

Dat ik als ouder niet perfect ben, dat weet ik. En dat ik net als iedere andere ouder maar wat doe, dat weet ik ook. Toch is er één ding, waarin ik mezelf enorm in twijfel trek en dat is het ‘ s nachts zindelijk krijgen van mijn kinderen. Want hoe hebben andere ouders dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen? 

Onzeker

Ik denk dat we als ouder allemaal weleens onze onzekerheden hebben in het opvoeden, maar de mijne ligt toch echt voornamelijk bij het ‘s nachts zindelijk krijgen van mijn kinderen. Waar het me met de zindelijkheidstraining overdag behoorlijk goed afging, mijn bink was 3 jaar en 4 maanden en mijn tuttebel 2 jaar en 9 maanden, vind ik die zindelijkheid ‘s nachts toch wel echt een dingetje. Zeker omdat ik het dus niet voor elkaar krijg om ze zindelijk te laten zijn. Vooral voor mijn bink vind ik dat toch wel heftig. Maar ben ik in deze vooral degene die zich daar heel erg druk om maakt. Al vond hij het allemaal wel best, inmiddels is hij ook ouder en begint zich er wel meer voor te schamen nu. En wil dus zelf wel heel graag. Uiteraard is die wil enorm belangrijk, maar er speelt meer mee.

Vast slapen

Er is wel een reden te bedenken waarom het gewoon niet lukt. Beide kinderen slapen ook wel heel erg vast. Je zou er een kanon naast af kunnen schieten, zelfs dan worden ze nog niet wakker. Wat dan niet handig is als ze moeten plassen, want hier merken ze dan natuurlijk helemaal niks van. Overigens wel om te poepen, want dan kunnen ze op ieder willekeurig tijdstip wel zelf wakker worden, gelukkig, want daar moet ik echt niet aan denken. Maar ja wat moeten we nu met de situatie aan?

Genen

Daarnaast zit het denk ik toch ook wel in de genen en hebben ze ook wat meegekregen hiervan van hun vader, die zelf ook vrij laat ‘s nachts zindelijk was. Ik was daarentegen een ander verhaal, want ik was gewoon te lui om mijn bed uit te komen en plaste dan gewoon ‘s ochtendsvroeg in bed. Als ik er aan terug denk is het ook gewoon echt te ranzig. En weet ik nog goed dat ik het verschrikkelijk vond dat ik op mijn zesde ging logeren bij mijn tante en ik daar een luier aan moest. Iets wat ik mijn kinderen nooit aan wilde doen. Maar ondertussen loopt dat dus net even anders.

Pogingen tot zindelijk worden

We zijn ondertussen echt al een hele tijd bezig om ze beide zindelijk te krijgen en ondernamen echt al wel diverse pogingen. Zo hebben we geprobeerd om

 • ze zonder luierbroekje te laten slapen, zodat ze wakker zouden worden zodra ze ook maar een druppel in hun onderbroek voelden. Pogingen mislukte allemaal, ondanks dat ze er wel van wakker werden, maar pas als het al te laat was.
 • Niet meer laten drinken na zes uur. Wat behoorlijk lastig is als je kinderen vier dagen op de bso zitten, je altijd laat thuis bent en ze dan na het eten nog iets willen drinken. Wat ik me heel goed kan voorstellen, want dat vind ik zelf ook altijd lekker.
 • Laten plassen als wij naar bed gaan, zodat ze in ieder geval weer een paar uur een lege blaas hebben. Maar vaak redden ze het dan net niet tot ze ‘s ochtends uit bed moeten.
 • Zodra ze ‘s nachts wakker zijn vanwege een droom of wat anders, ze toch nog eens te laten plassen.

Oopsie Heroes

Enkele weken geleden kwam Oopsie Heroes op mijn pad, precies op het moment dat ik besloten had maar eens bij de huisarts na te gaan vragen of hij nog tips had. Oopsie Heroes is een plaswekker, hierover zal ik binnenkort meer vertellen als we het echt uitgebreid aan het testen zijn. Hoewel we het al wel wat hebben getest, was er door Sinterklaas en een verjaardag zoveel stress, dat de plaswekker voor alsnog niet heeft geholpen. Maar na de feestdagen gaan we er volop mee aan de slag en dan eens kijken of het lukt om de kinderen zindelijk te krijgen ‘s nachts.

Heb jij nog tips om de kinderen ‘s nachts zindelijk te krijgen? Ik lees het graag hieronder in de reacties.

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 22 december 2019 / 9:07 pm

  Mijnes was 8. Ook alles geprobeerd, en medisch vanalles uit laten sluiten. De plaswekker was verschrikkelijk: enorme herrie, hele huis wakker, en hij sliep er doorheen. En dus alsnog nat.

  Uiteindelijk heb ik het losgelaten en vorig jaar was het ineens over. Volgens mij kun je er gewoon niet zoveel aan doen…

  • Marieke
   Auteur
   22 december 2019 / 9:29 pm

   Oeps dat is niet handig nee als de rest ook wakker wordt.
   Het loslaten vind ik nog wel lastig, maar komt met de tijd vast goed!

 2. Suus
  20 december 2019 / 2:04 pm

  hier een jongen van bijna 6 die het nog niet voor elkaar krijgt. zijn zus is een jaar jonger en dat ging meteen goed. Wij hebben al die opties ook geprobeerd, net zoals positief bekrachtigen van een droge luier. Er is ook geen pijl op te trekken, drinkt hij ‘s avonds veel en laten we hem vroeg plasseb (omdat wij vroeg naar bed gaan) is hij volgende ochtend droog, drinkt hij niets en plast hij vrij laat nog eens drijft hij de volgende dag bijna zijn bed uit… en heel af en toe mislukt ook de grote boodschap. ik weet dat mijn broertje en 2 neefjes ook erg laat waren. Ik laat t maar even gaan, bij jeugd en gezin gaan de alarmbellen ook nog niet af dus bij mij ook niet.

  • Marieke
   Auteur
   22 december 2019 / 7:39 pm

   Precies ja. En vanuit veel reacties die ik ontving, blijkt dat ze vanaf 8 pas echt zindelijk hoeven te zijn. Dus het komt wel goed met onze jongens 😉

 3. Rianne
  20 december 2019 / 7:05 am

  Hier hetzelfde Marieke!! De oudste was rond haar 7de verjaardag opeens zindelijk. Die had een keer per ongelijk geen luier aan, en plaste wakker w in be toen zei ik, we stoppen ermee, ( we hadden het al 100 keer geprobeerd) maar toen werkte het opeens! Bij de middelste lukt het nog niet, maar ik heb nu wel meer rust, dat het wel een keer opeens komt..

  • Marieke
   Auteur
   22 december 2019 / 7:40 pm

   Door alle reacties heb ik wel hoop gekregen. We gaan de plaswekker wel uitproberen en mocht dat niet lukken dan laten we het er gewoon weer even bij.

 4. Daniëlle
  20 december 2019 / 6:43 am

  Het komt wanneer het komt. Ooit een kind gehoord wat nog een luider draagt als ze bij hun vriendinnetje gaan logeren? Keano hier draagt ook een luierbroekje, en die is al 9. Via de plaspoli (ander probleem) gehoord dat het normaal is. Als juf heb ik er ook veel met luier in de klas(‘s nachts) Alleen niemand zegt het.
  De jongste was zindelijk, maar door verjaardag, sint, wassen nu nog oud en nieuw was ik even klaar met bedden verschonen. Na de vakantie start ik met hem weer.

  • Marieke
   Auteur
   22 december 2019 / 7:45 pm

   Ja er heerst wel een beetje een taboe op, dat heb ik al wel door. Hier overigens ook luierbroekjes hoor. De normale luiers passen al een poosje niet meer hihi.
   Ah hopelijk is de jongste snel weer zindelijk na al die drukke dagen.

 5. Wendy
  20 december 2019 / 6:41 am

  Een plaswekker schijnt goed te helpen. Buurjongetje was met 9 jaar ‘s nachts nog niet zindelijk. Hier heeft het goed geholpen. Ben benieuwd of het bij jullie helpt.

  • Marieke
   Auteur
   22 december 2019 / 7:45 pm

   Ik ben heel erg benieuwd of het hier ook gaat werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.