Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Van nul tot nu – de vaderlandse geschiedenis – boekenkast van de kinderen #13

Kregen de kinderen eerder al boeken over wetenschap, in het boek Van nul toe nu staat de vaderlandse geschiedenis van ons land centraal. In deze blog kun je de recensie over dit boek lezen.

Van nul tot nu, Uitgeverij Gottmer, ISBN 9789047860464

Geschiedenis

Voor zover ik weet van de tijd dat ik jong was, vonden de meeste klasgenoten inclusief ik zelf geschiedenis echt oersaai. Het feit dat je stof moest onthouden wat honderden en soms duizenden jaren oud is, leek mij totaal niet relevant. Maar hoe ouder ik werd, hoe interessanter ik geschiedenis begon te vinden. Wel moet ik daar een kanttekening bij plaatsen dat dit vooral de geschiedenis is vanaf de Middeleeuwen. Alles van daar voor vind ik nog steeds oersaai.

Van nul tot nu

In het boek van nul toe nu wordt de geschiedenis van ons land op een leuke manier verteld, zodat het interessant is voor kinderen. In het boek wordt de geschiedenis onderverdeeld in vier tijdperken. Zo heb je

 • de vaderlandse geschiedenis tot 1648
 • de vaderlandse geschiedenis van 1648 tot 1815
 • de vaderlandse geschiedenis van 1815 tot 1940
 • de vaderlandse geschiedenis vanaf 1940

Het eerste deel tot 1648 gaat over de eerste mens in ons land, de Romeinen en Bataven. Het tweede deel tot 1815 over de Gouden Eeuw en de Franse tijd. Deel drie tot 1940 gaat voornamelijk over de opkomst van handel en industrie en de eerste wereldoorlog. Het laatste deel gaat over de tweede wereldoorlog, de oliecrisis en de val van de Berlijnse muur. Al deze onderwerpen, feiten en jaartallen worden in dit boek besproken met humor en afbeeldingen.

Ankie en Meneer de Tijdt

Daarnaast is van nul tot nu niet zomaar een geschiedenisboek. Dit boek is veel meer dan dat. Het is namelijk een groot dik stripboek. In dit boek maken Ankie en Meneer de Tijdt samen een tijdreis door de geschiedenis van ons vaderland. Op deze manier leert Ankie, die tot en met haar negende niet in Nederland opgroeide, de hele vaderlandse geschiedenis kennen.

Wat vinden wij van het boek?

Aangezien de kinderen vanaf een bepaalde groep op school toch ook echt in aanraking komen met geschiedenis, is alles wat ze al over geschiedenis hebben kunnen lezen mooi meegenomen. Toen het boek binnenkwam werd het meteen uit mijn handen gehaald en gingen ze er samen mee op de bank zitten. Ze waren verbaasd dat een boek als dit eigenlijk een stripverhaal was, maar ze waren meteen enthousiast. Vooralsnog bladeren ze alleen maar in het boek en wordt er nog niet echt in gelezen, plaatjes kijken is natuurlijk ook veel leuker. Ik lees ze wel voor uit het boek en ze vinden het echt wel heel erg leuk om meer te weten te komen over hoe het vroeger in Nederland was. Wij vinden dit boek dus echt een aanrader. Doordat het een stripverhaal is, denk ik dat menig kind geschiedenis ineens een stuk interessanter en leuker vindt, dan gewoon de saaie lappen tekst en wat plaatjes die ze op school in hun geschiedenisboeken vinden.

Het boek van Nul tot nu is onder andere te koop bij Bol.com en bij Bruna.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Wendy
  21 november 2020 / 6:23 am

  Als je geschiedenis leuk vond, zijn sommige musea in Nederland ook aan te raden. Zoals: bataviawerf Lelystad, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, open luchtmuseum Arnhem, archeon alphen aan de rijn, oorlogsmuseum overloon en pre-historisch museum in Eindhoven. Wij hebben ze allemaal al gehad met onze kinderen en ze zijn stuk voor stuk echt heel erg leuk om te doen. Echt doe-musea. Hou het nu in coronatijd is, weet ik niet.

  • Marieke
   Auteur
   21 november 2020 / 7:49 am

   Wat een goede tips zeg! Zeker leuke musea om naar toe te gaan met de kids. Ik ga ze onthouden. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.