Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bij jou weet je het maar nooit – als lymfeklierkanker je leven over hoop gooit

Het zou je maar gebeuren, je bent 34 weken zwanger, zit op een roze wolk en krijgt te horen dat je lymfeklierkanker hebt. Het overkwam Mariska Boshoven, vanaf het begin hield ze een dagboek bij en gaf dit later uit, Bij jou weet je het maar nooit. In deze blog kun je de recensie lezen.

bij-jou-weet-je-het-maar-nooit.jpg

Kanker

Als er ineens kanker in je leven komt staat je wereld op zijn kop. In 2005 maakte ik dit al van dichtbij mee met mijn moeder, zij overleed helaas aan de gevolgen van longkanker in juli 2006. Twaalf jaar later werd mijn broer gediagnosticeerd met dezelfde vorm longkanker als mijn moeder destijds. Helaas mocht ook hij de ziekte niet overleven en overleed in juni 2019. Ik dacht altijd dat het niet dichterbij kon komen dan dit, totdat we in januari van dit jaar te horen kregen dat de man kanker heeft. Godzijdank een hele andere vorm en wel goed te behandelen soort, maar kanker is kanker en je moet er toch mee zien te dealen.

Over Bij jou weet je het maar nooit

Mariska is 34 weken zwanger als ze in mei 2016 de diagnose lymfeklierkanker krijgt. Blije babydozen maken plaats voor informatiemappen over chemokuren en pruikensessies. Tien dagen na de diagnose wordt Fynn geboren en kort daarna wordt er gestart met de chemo. Het lijkt allemaal heel erg duidelijk te zijn, de behandeling duurt een halfjaar met een genezingskans van 90 procent. Helaas voor Mariska loopt alles anders en krijgt ze regelmatig van de artsen te horen “Bij jou weet je het maar nooit”. Na vier jaar is ze schoon, nadat de ziekte twee keer keihard terugkwam. Over die hele periode hield ze een dagboek bij voor als Fynn later groot is en zij er misschien niet meer is of om het samen nog eens terug te lezen. Daarnaast schreef ze ook nog een aantal bagagestukken op voor iedereen die met kanker te maken heeft, maar vooral voor degene die het allemaal ondergaat.

Wat vond ik van het boek?

Ik zag dit boek bij Breg Blogt voorbij komen en hoewel zij een winactie hield, besloot ik het zelf aan te schaffen. Waar ik in het begin dacht dat het echt een enorm zwaar boek zou zijn en ik regelmatig in huilen uit zou moeten barsten, bleek van dat alles niets waar te zijn. Ja het is echt heel heftig om te lezen, maar Mariska heeft het zo helder, nuchter en soms zelfs met humor verwoord, dat het eigenlijk heel makkelijk wegleest. Sterker nog, toen ik er eenmaal voor ging zitten kon ik het boek niet eens meer wegleggen. Ondanks dat de man keelkanker heeft en dit niet te vergelijken is met lymfeklierkanker, geeft het boek wel bepaalde handvatten mede ook door de bagagestukken achter in het boek. Daarnaast is de rode draad in het boek hetzelfde als bij ons, alles valt en staat namelijk met communicatie. Dat is iets waar wij soms toch ook wel tegen aan lopen.

Waarom een dagboek over kanker van een ander lezen?

Waar ik eerdere keren alles uit de weg ging voor wat betreft het lezen van boeken over kanker kocht ik het boek Bij jou weet je het maar nooit in een opwelling. Enerzijds omdat ik ergens het idee had dat wanneer ik dit boek zou gaan lezen, ik de man wellicht beter zou kunnen gaan begrijpen, hem beter aan zou kunnen voelen en hem nog beter zou kunnen helpen door er voor hem te zijn. Anderzijds omdat door het kopen van het boek een groot deel van de winst naar Lymph&Co gaat, zij financiert grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingsmogelijkheden en vraagt aandacht voor lymfeklierkanker. Dit is namelijk hoognodig, 1 op de 50 mannen en vrouwen krijgen de diagnose lymfeklierkanker en er overlijden jaarlijks meer dan 1000 patiënten aan deze ziekte. Dit zijn niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongvolwassenen. Deze onderzoeken zijn dus van levensbelang.

Ben je geïnteresseerd in het boek? Op de site van Mariska Boshoven kun je het boek bestellen. Geen interesse in het boek, maar wil je wel Lymph&Co steunen bij hun onderzoeken, dan kun je via deze link ook doneren.

Helaas weet ik inmiddels dat Mariska deze week weer start met behandelingen, omdat de kanker voor de vierde keer terug is. Ik wens haar, Jeroen en Fynn enorm veel kracht en energie toe, om de hele behandeling en alles wat er bij komt kijken weer te kunnen doorstaan.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.