Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Financiële zekerheid voor nabestaanden – de zin van een overlijdensrisicoverzekering*

Toen mijn broer in juni overleed, wisten we al dat het er aan zat te komen. Na elk bezoek namen we al afscheid, maar toch kwam het telefoontje nog best onverwachts. Want hoewel je het weet, de dood zelf bepaalt wanneer het tijd is geworden om iemand te halen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met het gezin dat achterblijft als een dierbare is overleden? Hoe zit dat met financiële zekerheid en kun je je daar op voorhand al tegen verzekeren? 

Uitvaart

Dat je je voor een uitvaart kunt verzekeren weten de meesten denk ik wel. De kosten voor een uitvaart kunnen namelijk gigantisch oplopen en de wetenschap dat je je nabestaanden na het overlijden achterlaat met een hele hoop extra kosten, naast het verdriet en de rouw vind ik geen prettig idee. Wij hebben daarom beide een uitvaartverzekering, maar hebben ook, nadat de kinderen waren  geboren, meteen een uitvaartverzekering afgesloten voor hen.

Verzekeren

Omdat ik heel erg nieuwsgierig was naar wat je nu eigenlijk kunt doen om meer financiële zekerheid te creëren voor nabestaanden, ben ik eens gaan uitzoeken hoe dat nu werkt voor bijvoorbeeld je hypotheek of huur.

Huur of hypotheek

Niet alleen de kosten voor de uitvaart kunnen hoog oplopen, door het wegvallen van een inkomen kunnen nabestaanden ook nog eens achterblijven met de huur of hypotheek die zij wellicht niet meer kunnen betalen. Hierdoor kunnen financiële problemen ontstaan, waardoor zij misschien wel het huis moeten verkopen of noodgedwongen moeten verhuizen naar een goedkoper huurhuis.

Meer financiële zekerheid

Wil je na het overlijden van je partner meer financiële zekerheid, dan is het aan te raden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit kan al voor een paar euro per maand. Daardoor krijgen nabestaanden na het overlijden van hun partner, binnen de afgesproken looptijd, een bedrag uitgekeerd waarmee zij bijvoorbeeld de hypotheek of de huur gewoon kunnen blijven betalen. Daarnaast kun je de overlijdensrisicoverzekering vaak koppelen aan je hypotheek, waardoor na overlijden, een groot deel of het hele bedrag wordt uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Op deze manier wordt de hypotheek een stuk lager, wat weer kan leiden tot meer financiële zekerheid. Overigens kun je een overlijdensrisicoverzekering ook zonder hypotheek afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het bedrag wat je wilt verzekeren kun je zelf bepalen, al zijn er bij de meeste verzekeraars wel een minimum en maximum bedrag aan verbonden. Dit scheelt uiteraard per verzekeraar en is geheel afhankelijk van jouw eigen situatie op dat moment.

Een overlijdensrisicoverzekering kun je alleen afsluiten, maar als je met zijn tweeën bent of je hebt een gezin, dan is het aan te raden om beide te verzekeren. Op deze manier heb je beide financieel meer zekerheid bij het overlijden van de ander.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

In mijn zoektocht kwam ik drie soorten verzekeringen tegen.

  • Gelijkblijvende – deze is vooral geschikt als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt en dit voor langere tijd op hetzelfde niveau blijft. Het bedrag van de totale looptijd blijft de hele verzekering hetzelfde.
  • Lineair dalende – deze is geschikt voor het wegvallen van een inkomen. Naarmate de verzekering langer loopt, zal het verzekerde bedrag jaarlijks met een gelijkblijvend bedrag dalen.
  • Annuïtair dalende – deze is vooral geschikt als er ook een annuïtair dalende hypotheek aangekoppeld is. De daling van het verzekerde bedrag is dan vooral afhankelijk van de hypotheekrente en de daling van de hypotheekschuld.

Hoe zit het bij ons?

Ook wij hebben een overlijdensrisicoverzekering, of eigenlijk beter gezegd, de man heeft deze. Toen vonden we het nog niet noodzakelijk om er voor mij ook eentje af te sluiten. Maar inmiddels ben ik door mijn zoektocht in de wereld van de overlijdensrisicoverzekeringen wel wijzer geworden en heb ik besloten om er voor mij ook nog eentje af te sluiten. Je weet het tenslotte maar nooit, het kan zo ineens over zijn.

Hebben jullie financiële zekerheid als jouw partner komt te overlijden? Ik lees het graag hieronder in de reacties.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.