Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Welke kleur past het beste in mijn woonkamer?*

Vorige week gaf ik je al een aantal inspiratietips voor wat betreft het interieur in de woonkamer. Vandaag is het tijd om kleuren in je woonkamer uit te lichten.

Kleur inspiratie woonkamer #interior #lifestyle #colors mariekeblogt.nl

Kleuren kiezen

Je hebt een nieuw huis gekocht, wilt lekker gaan klussen, maar dan stuit je op een dilemma. Welke kleur kies ik in de woonkamer? Welke kleur past in mijn huis? Welke kleur heb ik nodig om me fijn te voelen? Veel mensen zijn onzeker over de kleuren en durven niet goed voor een expressieve kleur te kiezen. Anderen zijn juist enthousiast en maken het veel te bont.

Invloed van kleur op een ruimte

Lichte kleuren laten een ruimte groter aanvoelen dan het in werkelijkheid is. Wanneer je een kleine kamer groot wilt laten lijken, dan kun je het beste de wanden en het plafond spuiten in pastelkleuren. Wanneer je voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een kast of een stoel, diezelfde lichte kleur geeft, dan lijkt de ruimte groter. Dit komt doordat het voorwerp hiermee lijkt op te gaan in de wand. Donkere kleuren maken een kamer knus, maar ook kleiner. Ook materialen doen veel met een ruimte. Zo kun je kunststof kozijnen door houten kozijnen vervangen. Zo lijkt je kamer veel natuurlijker en warmer en is het bovendien mogelijk om zelf de kleur van de kozijnen te verven.

Kleuren en je persoonlijkheid

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat kleuren veel invloed hebben op je stemming. Rood stimuleert je om aan het werk te gaan, dus past goed in een ruimte waar veel gewerkt moet worden. Groen is rustgevend, doordat het een natuurlijke kleur is. Groen is dus geschikt voor in een ruimte waar gerelaxt mag worden. Geel straalt positiviteit uit en lokt ons uit de tent. Geel past goed in een kinderkamer of in de woonkamer. Blauw is de kleur van vertrouwen en comfort en past uitstekend in een slaapkamer. Wit is een kleur van vrijheid en inspiratie, maar voelt ook heel snel kil aan. Roze is romantisch en past daarom goed in een (kinder)slaapkamer.

Invloed kleur

Juist omdat een kleur zoveel invloed heeft, moet je ook oppassen voor overmatig gebruik. Dit kan te overheersend zijn en daardoor zijn doel voorbij lopen. Ook zit er verschil tussen de intensiteit van een kleur. Pastelroze heeft een andere invloed dan magenta.

Tip

Kies vooral een kleur waar je van houdt. Je kunt ook kiezen om deze kleur terug te laten komen in de accessoires, die kun je namelijk makkelijker vervangen.

Heb jij kleur in je woonkamer? Ik lees het graag hieronder.

Volg me ook op Pinterest, Instagram en Facebook.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 23 augustus 2018 / 1:25 pm

  Ik verander steeds van kleur. Ik hou namelijk van kleur. Momenteel is mijn muur oranje (en dat komt terug in de accessoires uiteraard). Hiervoor was de muur blauw en het volgende idee is om m groen te maken. Donklere kleuren hoeven trouwens niet altijd je huis kleiner te maken. Wanneer je de langste muur in huis een kleur geeft dan lijkt je kamer ineens een stuk langer 🙂

  • Marieke
   Auteur
   23 augustus 2018 / 10:04 pm

   Wat gaaf dat je zo vaak van kleur verandert. En wat je zegt klopt, je woonkamer wordt inderdaad langer als je een lange muur pakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.