Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Racisme moet stoppen bij ons door het de kinderen te vertellen

Na de vreselijke moord op George Floyd is racisme het gesprek van de dag. Door de demonstraties over Black Lives Matter, ben ik gaan nadenken hoe ik dit zou kunnen aankaarten bij mijn kinderen. Racisme is tenslotte niet aangeboren, maar aangeleerd. En door onze kinderen over racisme te vertellen kunnen we misschien wel het verschil maken en het eindelijk na al die eeuwen eens stoppen. In deze blog kun je lezen hoe wij dit belangrijke onderwerp bespraken met de kinderen.

Nieuwsgierig van aard

De meeste kinderen zijn nogal nieuwsgierig van aard. Zo ook mijn olijke duo en momenteel vooral mijn bink, die graag zo veel mogelijk informatie over allerlei onderwerpen op lijkt te zuigen. Mede door het kijken van de vlogs stelt hij ons veel vragen.

Tweede wereldoorlog

Hij begon uit zichzelf ineens over Joden en wilde precies weten wat er gebeurd is in de tweede wereldoorlog. Aangezien ik dit toch een vrij heftig onderwerp vind voor een jongen van zeven, heb ik zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat er is gebeurd. Hierbij vertelde ik overigens niet hoe de meeste Joden zijn vermoord, dit vond ik wel echt te heftig en dat vertellen we hem wel als hij ouder is. Wel kwam mijn bink er zelf achter dat als hij in de tijd van Hitler had geleefd, hij waarschijnlijk ook niet goed was, omdat hij rood haar heeft. Toen hij dat besefte schrok hij wel. Ik ook trouwens, want ik had daar zelf niet eens bij stilgestaan.

Gelijkheid

Het gesprek over Joden, was voor mij wel een mooie brug naar gelijkheid toe. Hoewel de kinderen niet veel mee hebben gekregen over George Floyd of over de demonstraties, ben ik wel het gesprek met ze aan gegaan over gelijkheid. Hoewel zij het woord gelijkheid natuurlijk niet echt begrijpen, kwam ik er achter dat het toch best makkelijk is uit te leggen met woorden die ze wel begrijpen. En ja daar gebruikte ik misschien wel wat vieze woorden bij, maar zo komen al hun poepgesprekken toch nog goed van pas.

Gebruik herkenbare woorden

Het uitleggen van gelijkheid en racisme is het makkelijkste door te praten in voor hun bekende woorden. Zo vertelde ik ze, dat alle kinderen, maar ook volwassenen hetzelfde zijn. Dat het echt niet uitmaakt welke kleur huid we hebben. Of we nu geel, zwart, bruin, rood of wit zijn, iedereen heeft namelijk dezelfde kleur bloed. We plassen allemaal hetzelfde en ook de kleur van onze poep is hetzelfde.

Voorbeelden

Aangezien ze met kinderen met een andere huidskleur in de klas zitten, noemden ze beiden meteen namen en wilden ze weten of die kinderen ook dezelfde kleur poep hebben. Voor mij was dit de bevestiging, dat wat ik net verteld had aan ze, binnen was gekomen en wilden ze voor de zekerheid het gewoon nog even van mij horen.

Hebben jullie racisme al besproken thuis? Zo ja, hoe heb je dat dan aangepakt? Laat het me weten in de reacties. Zo kunnen we anderen ook inspireren om het aan de kinderen uit te leggen en zo het verschil maken in de volgende generatie, zodat racisme eindelijk stopt.

Volg Marieke Blogt ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.