Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Paul Biegel – een schatkist vol sprookjes en avonturen

Het is al een poosje geleden, maar vorig jaar kregen de kinderen drie boeken van Paul Biegel van uitgeverij Gottmer. In deze blog vertel ik je meer over deze boeken en wat de kinderen er van vonden.

paul-biegel.jpg
Het sleutelkruid ISBN 9789025773717, De kleine kapitein ISBN 9789025773731, Nachtverhaal ISBN 9789025773755

Paul Biegel

Paul Biegel was één van de grootste Nederlandse auteurs van ons land. Hij schreef meer dan vijftig boeken en bewerkingen voor kinderen en volwassenen, waaronder De rattenvanger van Hamelen, de kleren van Sinterklaas en Reinaart de Vos. Als eerbetoon aan zijn ouvre werden er in het najaar van 2020 drie boeken opnieuw uitgegeven, namelijk Het Sleutelkruid, De kleine kapitein en Nachtverhaal. Alle drie de boeken werden bekroond met een Gouden Griffel.

Het Sleutelkruid

Koning Mansolein regeert vanuit ziin koperen burcht al meer dan duizend jaar over alle dieren, draken en dwergen. Maar nu is hij oud en zijn hart tikt als een scheefstaande klok. Om zijn leven te redden gaat de wonderdokter op zoek naar het zeldzame sleutelkruid. Het is een lange en gevaarlijke zoektocht en om te zorgen dat het hart van koning Mansolein blijft kloppen tot de dokter terug is, heeft de koning elke dag een spannend verhaal nodig. Een voor een komen de dieren uit zijn koninkrijk naar de burcht en vertellen hun mooiste sprookje. Zal de wonderdokter op tijd terug zijn?

De kleine kapitein

Het boek De kleine kapitein bestond in 2020 precies 50 jaar. Een extra goede reden om het boek nogmaals uit te geven. In het boek dat wij ontvingen staan alle drie de delen van De kleine kapitein.

De kleine kapitein bouwt helemaal zelf van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting een boot: de Nooitlek. Als op een nacht door een hoge omgekeerde golf zijn boot van het duin wordt getild, zet de kleine kapitein samen met de verstekelingen Marinka, dikke Druif en bange Toontje koers naar het eiland van Groot en Groei. Want daar kun je in één nacht groot worden, wie wil dat nou niet? Op het eiland doen de vier een ontdekking die leidt tot een nog groter avontuur. Samen met zijn trouwe bemanning bevaart de kleine kapitein de wereldzeeën, belandt op de vreemdste plekken en trotseert de grootste gevaren.

Nachtverhaal

In een oude villa woont een huiskabouter die elke nacht stilletjes rondgaat kijken of alles in huis in orde is. Tijdens een stormachtige nacht krijgt hij bezoek van een prachtige fee met een gebroken vleugel. Hij weet eigenlijk niet of hij haar wel kan vertrouwen. Maar elke nacht vertelt ze een stukje van haar levensverhaal en dat verhaal is zo spannend, zo griezelig en zo wonderschoon, dat hij steeds meer wil horen, nacht na nacht na nacht. Het neemt de kabouter zo in beslag dat hij nergens meer aan toekomt en al het andere vergeet. Dat merkt de oude vrouw bij wie hij in huis woont, dat merken ook Rat en Pad die in de kelder wonen en de gevolgen daarvan zijn nog spannender dan het nachtverhaal zelf.

Bang en eng

Mijn kinderen zijn helaas geen helden, dit hebben ze van mij geërfd, want ik was dat vroeger ook totaal niet. Als ik al eens iets spannends las of keek, dan bleef dat echt nog tijden in mijn gedachten hangen en kreeg ik daar zelfs nachtmerries van. Helaas denken de kinderen over alle drie de boeken echt hetzelfde, ze worden er bang van en vinden de boeken eng. Ik begrijp heel goed wat ze bedoelen. De boeken zijn voor kinderen in de leeftijd van zes tot en met tien ook nog best wel heel erg spannend. Ik ben in ieder geval al snel opgehouden met voorlezen uit de boeken. Jammer, want het zijn wel echt drie hele mooie boeken, maar wie weet wat de toekomst nog brengt en ze ze zelf kunnen lezen. Voor nu staan ze slechts in de kast te staan.

Hebben jullie boeken van Paul Biegel in de kast staan? Of heb je nog nooit van deze auteur gehoord? Ik lees het graag in de reactie hieronder.

Deze blog bevat affiliate links, in de disclaimer kun je hier alles over lezen.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. Wendy
  21 mei 2021 / 5:22 am

  En van moffel en piertje. Van de schrijfster lieneke dijkzeul. ( die zijn het leukste)Ook heel erg grappig en Ook nog leerzaam. Ik zie dat ze bij bol.com allen nog tweedehands zijn. Maar ze zijn wel erg leuk.

  • Marieke
   Auteur
   21 mei 2021 / 6:33 am

   Zal ik ook eens naar op zoek gaan dan op Bol, leuk dat je altijd zo mee denkt

 2. Wendy houben
  21 mei 2021 / 5:17 am

  Ken je de boeken van hanna kraan niet? Over de boze heks en over krijg de eekhoorn. Ook heel erg leuke boeken om voor te lezen.

  • Marieke
   Auteur
   21 mei 2021 / 6:32 am

   Oh nee die ken ik niet. Zal er eens naar kijken, dank je wel voor de tip 🙂

   • Wendy
    21 mei 2021 / 7:51 am

    Krik de eekhoorn moet het zijn. Spellingscontrole

 3. Wendy
  20 mei 2021 / 5:37 am

  Wij hebben de kleine kapitein. Ik heb het laagvlieger nog gelezen en ook aan mijn kinderen voorgelezen. Echt een super goed boek.

  • Marieke
   Auteur
   20 mei 2021 / 8:25 pm

   Ja ik ga het als ze wat minder gevoelig zijn ook nog eens voorlezen aan ze. Want het is inderdaad een heel erg mooi boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.