Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Spelletjes, mijn favoriete bord- en kaartspellen

Spelletjes, wie is er niet mee groot geworden? Ik houd ervan, maar doe het veel te weinig. Nu de kinderen groter worden en de herfst in aantocht is, vinden we het erg leuk om spelletjes te spelen aan onze grote eettafel. Vandaag deel ik mijn favoriete  bord- en kaartspellen. 

Rummikub

Hartstikke leuk en heel erg leerzaam voor de kinderen, want ze leren rijtjes maken, wat handig is voor als ze moeten gaan rekenen op de basisschool. Uiteraard is er de volwassen variant, maar voor kinderen is er rummikub junior.

Skipbo

Ons favoriete kaartspel als we op vakantie zijn. We hebben dit nog niet met de kinderen gespeeld, maar ook hier is een kindervariant van skipbo junior.

Kwartet

Ik vond het vroeger zelf altijd heel erg leuk. Sterker nog, mijn broertje en ik verzonnen zelf een spelletje met alle kwartetspellen die we hadden, we noemden het oorlogen. Was onschuldiger dan het klinkt. Dit spel wordt eigenlijk gespeeld met een normale set kaarten en heet dan gewoon oorlog. Google maar eens voor de spelregels 😉 Voor de jongere kinderen heb je tegenwoordig kwartetspellen met van die grote kaarten, echt ideaal. En kunnen ze ze niet vast houden, dan gebruik je gewoon een eierdoos om ze in te zetten.

Triviant

Een van mijn favoriete spellen. Als klein meisje vond ik dit al leuk. Wij hadden thuis de Disney variant en ik kende alle vragen uit mijn hoofd. Tegenwoordig is het bordspel enorm uitgebreid, waardoor je vele varianten hebt. Al kan ik nu geen kinderversie meer vinden, er is wel een familie editie van.

Monopoly

Als kind speelde ik dit heel veel met mijn broertje. We konden er uren mee zoet zijn, maar ook toen had ik blijkbaar al een gat in mijn hand, want ik verloor altijd. Ook van Monopoly zijn diverse varianten. Zelfs aan de Pokémonfans is gedacht 😉 Uiteraard is er ook een junior editie van.

Duizenden

Of schoppen vrouwen zoals sommigen het ook wel noemen. Een spel wat ik regelmatig met vrienden speelde als we ons verveelden. En het enige wat je nodig hebt, is een spel kaarten

Wat zijn jullie favoriete bord- en kaartspellen? Ik lees jullie reactie graag hieronder in de comments of op Facebook of Instagram

In dit artikel staan affiliate links, wanneer je via deze links iets zou kopen kost jou dat niets extra’s maar levert het mij een kleine commissie op. 
Volg:
Delen:

24 Reacties

 1. 26 september 2017 / 4:41 pm

  Ik ben ook gek op spelletjes. Favoriet is Catan (welke variant dan ook). Maar we hebben echt zo’n 60 dozen aan spelletjes thuis. Heerlijk! Wel merk ik dat het lastiger wordt om spelletjes avonden te organiseren, omdat steeds meer vrienden kinderen hebben. Dixit vind ik ook erg tof. Ben benieuwd hoe kinderen dat spel zouden spelen.

  • Marieke
   26 september 2017 / 8:04 pm

   Oh wauw dat zijn er echt een hele hoop. Wel heel gaaf!
   Catan heb ik het dobbelspel van, het strategische werk laat ik aan anderen over haha.
   Weekendje weg plannen met vrienden en spelletjes spelen als de kinderen op bed liggen? Zo gaan wij het binnenkort doen, want anders lukt dat inderdaad ook bijna niet.
   Dixit ken ik niet, ik zal eens gaan googelen.

 2. Petra
  25 september 2017 / 6:19 am

  Met de kinderen knappe koppen spel, het glazen muiltje spel, woezel en pip spelen tikkertje.
  En uno voor kinderen is ook erg leuk

  Rummikub vind ik ook echt wist niet dat er junior editie van was gelijk idee 5 dec

  • Petra
   25 september 2017 / 6:20 am

   Ow ja en frozen mens erger je niet

   • Marieke
    25 september 2017 / 8:59 pm

    Oh boy bestaat dat ook al

  • Marieke
   25 september 2017 / 8:58 pm

   Dank je wel voor de tips! Ja goed idee hè?

 3. 23 september 2017 / 11:07 pm

  Wij spelen eigenlijk vrijwel nooit spelletjes. Ik kocht wel laatst boomgaard voor de kleintjes. Dat vinden ze wel leuk om te spelen.

  • Marieke
   24 september 2017 / 9:58 pm

   Oh echt niet? Boomgaard heb ik al vaker iets over gelezen, maar ken ik niet. Zal er eens naar op zoek gaan.

 4. 22 september 2017 / 9:51 pm

  Wij vinden Monopoly erg leuk om te spelen. Voor de rest doen we niet zo veel spelletjes. Nu het winter wordt is het wel altijd heel gezellig.

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:20 pm

   Monopoly speel ik nu niet meer, vind het vaak te lang duren. Maar vroeger konden we het echt uren spelen.

 5. 22 september 2017 / 11:19 am

  Oh leuk Rummycup! Dat speel ik vaak met mijn jongste zoon. Maar ik verlies echt altijd…

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:22 pm

   Oh echt? Hahaha doet je jongste goed 🙂

 6. 22 september 2017 / 7:27 am

  Leuk! Wij doen ook graag spelletjes. Skipbo, monoply voor kids, maar ook het ouderwetse mens erger je niet! Sindskort met Noa Yathzee vindt ze geweldig 😉

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:23 pm

   Mens erger je niet spelen ze hier inderdaad ook erg graag. En yathzee vind ik ook erg leuk, al spelen we dat eigenlijk nooit meer.

 7. 20 september 2017 / 6:28 pm

  Spelletjes zijn zo leuk! Ik kan je ook Saboteurs aanraden. Vele uren plezier van :-).

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:25 pm

   Oh die ken ik niet, ik ga eens zoeken.

 8. Lifestyle Mommy's ~ Linda
  20 september 2017 / 10:42 am

  Rummikub blijft een heel leuk spel om te doen. Wat ik de laatste tijd merk is dat de kinderen het geweldig vinden als we “oude” spellen van ons van vroeger naar beneden halen zoals Valkuil. Daarnaast zijn de spellen zoals Betoverde Doolhof, Regenwormen en Blokus ook echte aanraders 😀

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:25 pm

   Oh maar dat is ook erg leuk, wij hebben helaas geen spellen meer van vroeger.

 9. 20 september 2017 / 9:02 am

  Wij zijn ook van de spelletjes! Heerlijk op zondagmiddag spelletjes spelen met de kids. Benthe is bloedfanatiek en wil altijd winnen net als haar vader.. Ik speel samen met Benthe vaak Monopoly junior, mens-erger-je-niet of een sneeuwwitje spelletje. Met vrienden spelen we graag de colonisten van catan.

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:29 pm

   Hahaha heerlijk he als ze zo fanatiek zijn. Luca wil ook altijd winnen.

 10. 20 september 2017 / 8:06 am

  Leuk! Die rummikub kinderversie hebben wij ook maar eigenlijk nog bijna niet gespeeld. Snel maar eens doen! Bas en ik vinden Carcasonne erg leuk!

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:31 pm

   Ja moet je echt doen, het is zo leuk om te spelen. Al weet ik niet of wij de junior variant aan zouden schaffen, want met de volwassen variant zou het ook moeten lukken.

 11. 20 september 2017 / 7:58 am

  Kaartspellen altijd leuk. Menig avonden mee doorgekomen. Ik hou van kolonisten van catan. Magiavelli is een heerlijk kaartspel. En natuurlijk monopolie al vind ik dat vooral leuk om met een hele grote groep te spelen.

  • Marieke
   22 september 2017 / 10:32 pm

   Kolonisten vind ik te lastig haha, strategiespellen zijn niet zo mijn ding 😉
   En Magiavelli ken ik niet, zal eens kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.