Voetbaldochter – Marc Oosterhout

Als de titel van een boek Voetbaldochter heet en je eigen dochter voetbalt, dan wil je dat boek natuurlijk wel lezen. In deze blog kun je de recensie lezen over Voetbaldochter van Marc Oosterhout.

Voetbaldochter

In Voetbaldochter schrijft Marc Oosterhout mooie en soms breekbare verhalen over zijn dochter Rosa, die maar één wens heeft: de beste voetballer worden. Herkenbare verhalen over ambitie, trots, plezier, liefde, boosheid en verdriet. Verhalen over alle emoties die bij sport horen. Geestig geschreven met verwondering en lichte ironie over hoe het er in de voetbalwereld aan toe gaat, waar vrouwen nog vaak als tweederangsburgers worden behandeld. Prachtige dialogen tussen vader en dochter, die iedere voetbalvader en voetbalmoeder zal herkennen.

Marc Oosterhout

Marc Oosterhout stond tien jaar lang langs de kant van de lijn om zijn voetballende dochter aan te moedigen, nadat zij op haar achtste riep dat ze graag in het Nederlands elftal zou willen spelen. In eerste instantie schreef hij de gebeurtenissen op het veld en langs de lijn in columns, die hij vier jaar lang deelde op Nieuws.nl. In de dialogen kwamen alle emoties aan de orde. En hoewel er tussen het schrijven van de eerste columns en het bundelen in het boek enige tijd is verstreken, zijn sommige verhalen nog best actueel. Al is er inmiddels ook echt wel het één en ander veranderd.

Wat vind ik van het boek?

Met een bijna achtjarige dochter in huis die ook al regelmatig heeft geroepen dat ze in het Nederlands elftal wil spelen, is het wel enorm leuk om te lezen hoe iemand anders hier mee omgaat. Overigens is mijn dochter lang niet altijd zo gemotiveerd als dochter Rosa uit het boek. Het boek is met veel humor geschreven en ik denk dat veel situaties voor de meeste voetbalouders zeker wel herkenbaar zijn. Zo riep ik bijvoorbeeld ook dat ik geen commentaar zou leveren langs de lijn, maar ik weet beter nu, want vaker zeg ik wel iets, dan dat ik mijn mond houd. Het is grappig om te lezen hoe er toen door jongens gereageerd werd op meisjes in een team, dat is inmiddels wel iets wat in de jeugd onder 10 wel meer normaal is geworden. Overigens ben ik van mening dat onder tien het alleen maar fijn is dat meiden gemengd worden met jongens. Beetje harder worden kan nooit kwaad, al merk ik vaak bij de gemengde teams wel dat jongens meer rekening houden met de meiden. Ergens zit dat er dan toch in.

Ben jij voetbalouder? Dan is dit echt een superleuk boek om te lezen.

Deze blog bevat een affiliate link, meer hierover lees je in de disclaimer.

Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen