Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Seksuele voorlichting aan kinderen, geen bloemetjes en bijtjes, maar zaadjes en eitjes

Seksuele voorlichting aan jonge kinderen is nog steeds een taboe. Maar kinderen beginnen op jonge leeftijd al steeds wijzer te worden. Het willen weten hoe kinderen worden gemaakt is daar een goed voorbeeld van. Hier vinden ze dat soort weetjes namelijk erg interessant. Maar hoe ga je dan te werk, vertel je dan over de ooievaar, bloemetjes en bijtjes of toch over zaadjes en eitjes? In deze blog vertel ik je waar wij voor kozen toen we de vraag ineens voorgeschoteld kregen.

Vragen stellen

Veel onderwerpen hier in huis worden vaak uitgelegd als de kinderen er zelf om vragen. Ik vind het belangrijk om daar vooral zo eerlijk mogelijk op te antwoorden. Zo hadden we natuurlijk al de vraag over wat racisme is. Maar inmiddels is de vraag over het hoe en wat van maken van baby’s ook gesteld. Daar hebben wij een heel eerlijk maar luchtig antwoord opgegeven.

Geslachtsdelen

Seksuele voorlichting begint voor mij al bij het benoemen van de geslachtsdelen. Hier in huis hebben we het altijd over een plasser en een piemel, bekt gewoon net even lekkerder en ergens vind ik het ook gewoon gek klinken als er vagina of penis gezegd wordt door kinderen. We hebben ze verteld dat grote mensen deze worden wel vaak gebruiken, omdat ze gewoon wat netter zijn dan piemel en plasser. Stiekem vinden ze het natuurlijk helemaal geweldig dat ze nu dus eigenlijk “vieze” woorden zeggen.

Papa eerst zwanger

Mijn tuttebel vroeg laatst out of the blue of papa zijn piemel in mijn plasser had gedaan om haar te kunnen maken. Hoewel de vraag nogal onverwacht kwam, ze had net gezwommen en we waren aan het wachten op haar vader en broer, kon ik er wel om lachen. Ze dacht zelfs dat de man eerst zwanger was geweest en op die manier haar in mijn buik had gestopt. Ik vind het enorm knap bedacht en ergens zit natuurlijk ook wel een beetje een kern van waarheid.

Zaadjes en eitjes

Nu had ik natuurlijk haar opmerking kunnen bevestigen, maar ik vertel haar liever hoe het echt zit. Dus vertelde ik haar, dat je voor het maken van een baby, zaadjes en een eitje nodig hebt. En dat die zaadjes alleen maar bij het eitje kunnen komen als een man zijn piemel in de plasser van een vrouw doet. Veel verder hoefde ik het niet uit te leggen, ze nam met dit antwoord genoegen. Wat helemaal prima is, ik weet uit ervaring dat ze hier ongetwijfeld nog een keer op terug komt en me dan nog meer komt vragen. Wat uiteraard ook goed is, tenslotte is ze nog maar vijf. Overigens werd het hele verhaal nog wel even in geuren en kleuren aan haar broer verteld, maar die wist dit al, omdat de man dit ooit eens heeft verteld aan hem toen hij ook vijf was.

Hebben jullie ook verteld hoe het daadwerkelijk zit met het maken van baby’s? Of vind je het lastig? Ik vond ondere andere het boek Ik vind jou lief, wie weet heb je er iets aan als je niet weet waar je moet beginnen.

Deze blog bevat een affiliate link, meer informatie hierover lees je in de disclaimer.

Volg Marieke Blogt ook op FacebookInstagram & Pinterest

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.