Hoe vertel je het je kind als zijn Opa is overleden? 

Na het overlijden van mijn schoonvader wilde ik graag de kinderen uitleggen wat dood gaan betekent, maar al gauw kwam ik erachter dat dat nog niet zo makkelijk is. 

Zoals Luca het nu zelf verteld is “Oude” Opa een sterretje en is hij nu net als Femke (de hond van mijn ouders) in de hemel. Goed bedacht voor een vierjarige en Giulia neemt dit klakkeloos van hem over. Samen kijken ze regelmatig naar buiten, naar de poolster, want “Oude” Opa en Femke zijn daar.

Omdat ik toch graag een kindvriendelijke uitleg wilde hebben en mijn kindjes gek zijn op boekjes, ging ik op zoek naar peuter/kleuterboekjes die over de dood gaan. En ik kwam een aantal mooie boekjes tegen. 

Lieve Oma Pluis 
Oma Pluis gaat dood, Nijntje is verdrietig, net als Opa en Papa Pluis. Met zijn allen nemen ze afscheid van Oma, terwijl Oma in een mooie kist ligt. Ze wordt in het bos begraven.

Kikker en het vogeltje
Er wordt een vogeltje gevonden en volgens Kikker doet het vogeltje het niet meer, Varkentje zegt dat het vogeltje slaapt, maar het vogeltje blijkt dood te zijn. 

Derk Das blijft altijd bij ons 
Derk Das is al oud en komt te overlijden. Doordat de andere dieren in het bos over hem blijven praten, blijft Derk Das altijd bij ze.

Een boom vol herinneringen 
Vos is moe en valt in slaap voor altijd. De dieren in het bos missen hem, halen herinneringen op en op de plaats waar hij is ingeslapen, begint een plantje te groeien die uitgroeit tot een boom. 

Alle vier de boekjes spraken me aan, omdat de dood echt in kindertaal wordt verwoord. Maar ook omdat er een stukje verdriet en rouwverwerking in is verwerkt, wat ik niet geheel onbelangrijk vind. Een kind mag verdrietig zijn om het verlies van zijn/haar overleden opa of oma. En uiteraard mag er altijd over gepraat worden, wanneer zij dat willen. 

Ik kocht uiteindelijk het boekje van Lieve Oma Pluis. Nijntje is bekend bij mijn kindjes. En Dick Bruna heeft het in mijn ogen perfect verwoord van begin tot eind. Ze kunnen het nu makkelijker vertalen naar hun eigen wereldje. 

Uiteraard blijven ze nog steeds naar de poolster kijken en dat mag ook. Dat is zoals zij het beleven. En wat is er mooier dan het fantasierijke leven van een kind? 

Hoe vertelde jullie het aan de kinderen toen Opa/Oma overleed? 

Liefs Marieke

 

Volg:

13 Reacties

 1. 27 februari 2017 / 8:27 am

  Ik heb het nog niet mee gemaakt maar gaat wel gebeuren natuurlijk. Ik heb zelf nog oma’s, die zijn echt wel heel oud aan het worden. Dat zal al een behoorlijke klap voor de kinderen zijn. Ik heb mijn afstudeer onderzoek in die richting gedaan dus heb nog wel het een en ander in mijn geheugen zitten. Belangrijkste is dat je gewoon antwoord geeft op hun vragen, hoeft niet heel diep, ze geven zelf wel aan als ze meer willen weten. Deze boekjes ga ik onthouden, in verhaal vorm sluit denk ik toch het beste aan bij hun wereld en het zijn precies de type boekjes waar ik van houd. Heel veel sterkte.

  • Marieke
   1 maart 2017 / 11:37 am

   Dank je wel!
   En dat is inderdaad ook belangrijk. Wij proberen hun vragen zo luchtig mogelijk te beantwoorden. Maar juist dat ze nog zo jong zijn, lijken ze zich er makkelijker bij neer te leggen lijkt het wel. Hopelijk hoef je het voorlopig nog niet uit te leggen.

  • Marieke
   26 februari 2017 / 1:42 pm

   Dank je wel Lisanne! Blijft een lastig onderwerp, maar mede dankzij de boekjes komen we een heel eind.

 2. 25 februari 2017 / 7:31 pm

  wij hebben het no niet meegemaakt met Lucas & Eva maar ik heb het boek “de reis van sterretje” in huis. Ik kwam hem tegen bij een winactie en omdat mijn oma inmiddels 91 is wilde ik graag zo’n boek in huis voor het geval dat. Het verhaal van kikker hadden we trouwens ook in huis. Heel erg bedankt voor de overige tips van boeken.

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:32 am

   Hopelijk blijft dat nog even zo! De reis van het sterretje ken ik nog niet. Zal hem eens opzoeken, bedankt voor de tip!
   En graag gedaan hoor 🙂

 3. 25 februari 2017 / 7:57 am

  Gelukkig hebben wij het nog niet mee hoeven maken met Fiene. Wat fijn dat deze boekjes er zijn, dat wist ik eigenlijk niet! Al blijft het heftig natuurlijk.. x

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:29 am

   Hopelijk duurt het ook nog heel lang voordat Fiene het meemaakt.
   En was ook wel blij dat er boekjes over bestaan.
   De kinderen lijken zich er snel over heen te zetten. En dat is wel fijn!

 4. 24 februari 2017 / 9:43 am

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft, het is best heel lastig om hier mee om te gaan.
  Wij hebben afscheid moeten nemen van mijn oom en ik heb mijn kinderen verteld dat hij er nu niet meer is en ook niet meer terug komt. Daarna is er een juf op school overleden en hebben ze het op school er heel uitgebreid over gehad.
  Ze weten nu wat dood gaan inhoud, het heeft wel erg indruk op de kinderen gemaakt

  Lastig vind ik het !

  • Marieke
   26 februari 2017 / 6:28 am

   Dank je wel. Dat vond ik dus ook. En was blij dat ik de boekjes vond.
   Begrijp wel dat dat indruk heeft gemaakt.

 5. Marieke
  24 februari 2017 / 6:55 am

  Ja als ze ouder zijn is het denk ik wel heftiger dan wanneer ze jong zijn.
  Maar uitleggen vond ik inderdaad wel lastig en nu wel blij met de boekjes die er zijn.

 6. 23 februari 2017 / 3:53 pm

  Dat heb ik niet hoeven vertellen toen mijn kinderen klein waren. De dood van mijn schoonvader vorig jaar, hebben zij heel bewust meegekregen. Gelukkig zijn er dergelijke kindvriendelijke boekjes in de handel. Maar, lastig he? X

  • Marieke
   24 februari 2017 / 8:36 am

   Dat is wel fijn! Al is het als ze ouder zijn ook heftig. Omdat ze het gewoon beter begrijpen. Maar ja ik ben wel blij dat ze boekjes hebben. Legt toch net even makkelijker uit. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.